Cześć
oto mój plan działania:
1)
2,5kg- pilzneński
1.5kg-pszeniczny
1kg -płatki pszeniczne
0,4kg-płatki owsiane
kolendra- 15g
kurakao-10g
WB-06
2)płatki+0,2pilznenskiego wsypuje do 4l wody i trzymam 30'-48 oC, 20'-66oC.Podgrzewam do wrzenia.
w tym samym czasie robie w drugim garze przerwy dla słodów > 10'-44oC i10'-55oC.
do płatków dolewam wody ,ustalam temp. na ok 66 oC i wlewam do słodów .
teraz przerwy :60'-62oC
20'-72oC>podgrzewam do 76oC
3)chmielenie:
70'
w 10' 15g lubelskiego
w 60' kurakao i kolendra
4) fermentacja 1-2 tyg i(zastanawiam sie nad cichą)
ps moje słody mają termin do lutego i kwietnia ale cały czas były w ciemnym i raczej chłodnym miejscu ,nic w nich sie nie rusza więc są ok?
najbardziej mnie zastanawia proporcja słodów do płatków bo tu mogę trochę pozmieniać,drożdże mam tylko te.
oto mój plan działania:
1)
2,5kg- pilzneński
1.5kg-pszeniczny
1kg -płatki pszeniczne
0,4kg-płatki owsiane
kolendra- 15g
kurakao-10g
WB-06
2)płatki+0,2pilznenskiego wsypuje do 4l wody i trzymam 30'-48 oC, 20'-66oC.Podgrzewam do wrzenia.
w tym samym czasie robie w drugim garze przerwy dla słodów > 10'-44oC i10'-55oC.
do płatków dolewam wody ,ustalam temp. na ok 66 oC i wlewam do słodów .
teraz przerwy :60'-62oC
20'-72oC>podgrzewam do 76oC
3)chmielenie:
70'
w 10' 15g lubelskiego
w 60' kurakao i kolendra
4) fermentacja 1-2 tyg i(zastanawiam sie nad cichą)
ps moje słody mają termin do lutego i kwietnia ale cały czas były w ciemnym i raczej chłodnym miejscu ,nic w nich sie nie rusza więc są ok?
najbardziej mnie zastanawia proporcja słodów do płatków bo tu mogę trochę pozmieniać,drożdże mam tylko te.
Comment