Czyszczenie 5l beczek

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • aronjr
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.05
    • 70

Czyszczenie 5l beczek

Witam,

Zna ktoś jakiś prosty i skuteczny sposób na czyszczenie pięciolitrowych metalowych beczek?

Niby płuczę od razu butelki/beczki po wypiciu piwa, aby sobie ułatwić późniejsze mycie, jednak o ile z butelkami nie ma problemu to nie wiem jak zabrać się za beczki.

Pozdrawiam
    Aron
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23911

Ja bym zalał na godzinę roztworem wody z Ace, Cloroxem czy innym bezzapachowym chlorowym środkiem, potem przepłukać i voila.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• aronjr
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.05
      • 70

Niby proste, jednak problemem jest też to, iż po płukaniu/myciu zostaje zawsze trochę wody w środku, która ze względu na krawędź wlotu nie daje się do końca wylać.
      Możliwe rozwiązanie to suszenie, ale wtedy rośnie zagrożenie, ze coś wpadnie do środka, jakiś paproch lub insekt doprowadzi do infekcji.
      Poza tym jak usunąć ewentualny osad na dnie?

Comment

• ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23911

zawsze możesz wstawić do piekarnika
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• aronjr
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.05
          • 70

Tak właśnie robię z beczkami i butelkami, ale i tak z beczek nie wyjdzie wszystko

Comment

• macas
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2008.02
            • 680

ja tam przed samym zalaniem, przepłukuję pirosiarczanem potasu zamykam na godzinkę koreczkiem, potem płuczę mocno ciepłą wodą, już kilka razy je tak preparowałem, i nie było zakażenia.
            Ale mam teraz taką z kranikiem na dole i nie wiem czy to wystarczy ???
            Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
            Beniamin Franklin

Comment

• Makaron
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 2107

No to można jeszcze inaczej. Na gorąco z dodatkiem sody oczyszczonej, sody kaustycznej, sody kalcynowanej. Dobrze wypłukać, a sterylizować jodoforem (0.7ml na litr wody), prepłukać i zostawić do obeschnięcia.
              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• piotrg
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2006.05
                • 59

Co prawda pozbyłem się już beczek 5L, ale z myciem nie miałem żadnej wpadki przez 3 lata.
                1. dobre wypłukanie po wypiciu piwa - doskonale sprawadza się nasadka do płukania butelek - coś takiego kiedyś na BA kupiłem, do zamocowania nakranie ogrodowym
                2. po wylaniu wody zamykałem plastikową zatyczką - tą która jest w komplecie z beczkami.
                3. przed rozlewem ponowne płókanie

Raz zostawiłem do wyschnięcia do góry dnem i po kliku dniach beczka woniała stęchlizną. Jak zaczołem na mokro zamykać, nić przykrego nie zaobserwowałem.
                FemtoBrowar
                http://www.femtobrowar.pglab.xon.pl/

Comment

Przetwarzanie...