Piwo pszeniczno-miodowe - aparatura i składniki

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Whitehaven
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.05
    • 25

Piwo pszeniczno-miodowe - aparatura i składniki

Witam!
    Od dawna nosiłem się z zamiarem zapoczątkowania produkcji własnego wymarzonego piwa. Poczytałem nieco na forum o różnych metodach, doborze sprzętu itd. ale mam po tym mętlik w głowie - prosiłbym więc o rozjaśnienie kilku wątpliwości. Na wstępie - chce osiągnąć pewien konkretny smak, łączący to co najlepsze w pitych dotychczas przeze mnie piwach. Zależy mi na piwie stosunkowo mocnym, o ciemnej głębokiej barwie, pszenicznym, gęstym i doprawianym miodem. Czy moglibyście ułożyć mi jakaś listę najlepszych składników i potrzebnej aparatury? Tak jak wspomniałem na wstępie - jestem całkowicie zielony i mam nawet wątpliwości jakiego rodzaju miód (i w którym momencie go najlepiej dodać) powinien zastosować. Z góry dzięki
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

Witaj,
    Wypełnij profil, bo nikt CI nie odpowie.
    Aparatury nikt Ci nie skompletuje, bo nie wiadomo o co Ci chodzi dokładnie.

Piwo uwarz najlepiej sam próbując i wnioskując.
    Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• jacer
      • 2006.03
      • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Whitehaven
      Na wstępie - chce osiągnąć pewien konkretny smak, łączący to co najlepsze w pitych dotychczas przeze mnie piwach. Zależy mi na piwie stosunkowo mocnym, o ciemnej głębokiej barwie, pszenicznym, gęstym i doprawianym miodem.

Takie cuda to tylko w erze

A na serio, uwarz najpierw zwykłe piwo z puszki żebyś zobaczył co i jak.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• kopyr
        • 2004.06
        • 9475

Ale chłopaki glanujecie kolegę na wejściu.

Wiesz problem jest taki, że ciężko jest skumać co chcesz osiągnąć. Napisz może jaki komercyjny wyrób masz na myśli. Z piwami pszeniczno-miodowymi raczej się nie spotkałem. Chyba raz słyszałem o takim wynalazku w którymś z browarów restauracyjnych. Generalnie była to chyba incydentalna warka.

To co mogę polecić to:
        1. czytanie forum, szczególnie dział Browarnictwo Amatorskie
        2. czytanie forum, szczególnie dział Browarnictwo Amatorskie
        3. czytanie forum, szczególnie dział Browarnictwo Amatorskie

Jak już to wszystko przeczytasz, to warto również zajrzeć na piwo.org.

Co do dodawania miodu, to niestety jest to problematyczne. Tzn. dodaje się łatwo, ale żeby było go czuć, to już nie jest tak łatwo. Niestety miód odfermentowuje w dużym stopniu i niewiele go zostaje w smaku.
        blog.kopyra.com

Comment

• macas
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2008.02
          • 680

jeżeli chcesz o miodowym smaku i aromacie to spróbuj np http://www.browar.biz/forum/showthre...t=78711&page=3 warka nr 38, jeśli ma być ciemna dodaj garść palonego słodu.

a tak w ogóle to witaj na forum
          Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
          Beniamin Franklin

Comment

Przetwarzanie...