Piwo bursztynowe z brewkitu Coopers

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rrc
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.04
    • 11

    Piwo bursztynowe z brewkitu Coopers

    Witam

    Przymierzam się do mojej pierwszej warki, 23 litry na brewkicie Coopers :-)

    Chcę otrzymać piwo o bursztynowym kolorze ?

    Czy jak się zdecyduje na Coopers Oryginal - RealAle 1.7kg + do tego ???

    - cukier 1 kg, czy lepiej;
    - Ekstrakt słodowy Coopers bursztynowy 1.5kg lub;
    - Ekstrakt słodowy WES bursztynowy 1,7kg


    a do butelek dosypać: cukier, cukier trzcinowy, czy coś innego?

    Dziękuje za pomoc
  • jaozyrys
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.10
    • 154

    #2
    WES jest ok i do tego tańszy, będzie więcej piwka cukru nie polecamy, ale do refermentacji może być.

    Ale swoją drogą, jeśli chciałbyś głębiej wejść w domowe piwowarstwo, to śmiało możesz zacząć przygodę od zacierania, jeśli masz w domu duży (30-40L) garnek to w zasadzie musisz dokupić tylko termometr i wężyk na filtrator, cenowo razem ze słodami i chmielem wyjdzie ci tyle samo co ekstrakty,zakładając że reszę sprzętu masz No i zajmie to kilka godzin więcej niż "gorący kubek" z brewkitu
    Ostatnia zmiana dokonana przez jaozyrys; 2009-05-17, 23:42.

    Comment

    • kala
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.01
      • 5

      #3
      Brew-kity COOPERSa na początek to dobra rzecz. Piwko wychodzi smaczne a żeby załapać piwowarskiego bakcyla w zupełności wystarczy. Po przygodzie z puszką człowiek zaczyna się zastanawiać czy sam nie dał by sobie rady z zacieraniem. Jak się już raz spróbuje uwarzonego w domku piwa to potem chce sie więcej:-)
      Powodzenia

      Comment

      Przetwarzanie...
      X