Yorkshire Bitter Muntonsa warka zrobiona 11.05.2009 zgodnie z przepisem na cukrze z gotowaniem przez 15 min brzęczki. wlana do fermentatora zadane drożdże oryginalne z brewkita fermentacja ruszyła po 6 godzinach w temperaturze 18-21 stopni 3-4 dni była dosyć burzliwa ,w rurce fermentatora było mocne wypychanie baniek prawie że nieprzerwanie po tym trochę spowolniło powiedzmy sznurek baniek co 30-45sek i tak jest do dzisiaj mija 7 doba fermentacji i nic nie wskazuje na to żeby się miało nagle skończyć. Widzę że w fermentatorze jest około 1cm jasnej piany u góry i około 0,5cm osadu na dnie, piwo jest w miarę klarowne. Martwi mnie czy nie przejdzie za dużo smaczków drożdżowych do piwa z tego osadu. Co robić czy ściągnąć piwo znad osadu do innego pojemnika i dokończyć fermentację , czy zostawić tak jak jest aż ustanie samo. martwię się tym czasem fermentacji bo poprzednie brewkity Coopersa raczej burzliwą kończyły ekspresowo. Pozdrawiam z kołyski
Yorkshire Bitter Muntonsa ciągle pracuje
Collapse
X
-
A cukromierz w domu jest?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Jest ale nie chcę fermentatora otwierać bo fermentuje w butli plastikowej zamkniętej rurka fermentacyjną i z tego jak fermentuje teraz to jeszcze trochę blg na pewno ma .jak się trochę wyciszy to go otworzę, pytam tylko czy kontakt z tym osadem dłużej jak 7dni może mu zaszkodzić. czy się tym nie przejmować bo jakby nie było w końcu to jeszcze trwa fermentacja( i wcale nie jest cicha)Ostatnia zmiana dokonana przez jorgos; 2009-05-18, 14:51.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Cześć,
dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...5 Photos-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Black Sheep Brewery, założony w 1991 roku przez Paula Theakstona w Masham w North Yorkshire zdążył już mocno wrosnąć w angielską rzemieślniczą scenę, chociaż raczej skupia się na tradycyjnych wyspiarskich stylach. Od 2015 roku warzy także piwa na zlecenie sieci Marks & Spencer. Yorkshire...
-
Channel: Anglia
2016-09-26, 14:54 -
-
Na RB piszą że ten browar dawniej nazywał się Crompton.
Piszą też o eksperymentalnych chmielach...i nic więcej. Alko 4%
Piana - więcej na początku potem cienka niepełna warstewka.
Lacing - mało.
Barwa - złoto.
Gaz - średni.
Aromat -...-
Channel: Anglia
2017-10-02, 22:43 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment