Yorkshire Bitter Muntonsa ciągle pracuje

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jorgos
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.03
    • 4

    #1

    Yorkshire Bitter Muntonsa ciągle pracuje

    Yorkshire Bitter Muntonsa warka zrobiona 11.05.2009 zgodnie z przepisem na cukrze z gotowaniem przez 15 min brzęczki. wlana do fermentatora zadane drożdże oryginalne z brewkita fermentacja ruszyła po 6 godzinach w temperaturze 18-21 stopni 3-4 dni była dosyć burzliwa ,w rurce fermentatora było mocne wypychanie baniek prawie że nieprzerwanie po tym trochę spowolniło powiedzmy sznurek baniek co 30-45sek i tak jest do dzisiaj mija 7 doba fermentacji i nic nie wskazuje na to żeby się miało nagle skończyć. Widzę że w fermentatorze jest około 1cm jasnej piany u góry i około 0,5cm osadu na dnie, piwo jest w miarę klarowne. Martwi mnie czy nie przejdzie za dużo smaczków drożdżowych do piwa z tego osadu. Co robić czy ściągnąć piwo znad osadu do innego pojemnika i dokończyć fermentację , czy zostawić tak jak jest aż ustanie samo. martwię się tym czasem fermentacji bo poprzednie brewkity Coopersa raczej burzliwą kończyły ekspresowo. Pozdrawiam z kołyski
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    A cukromierz w domu jest?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • jorgos
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.03
      • 4

      #3
      Jest ale nie chcę fermentatora otwierać bo fermentuje w butli plastikowej zamkniętej rurka fermentacyjną i z tego jak fermentuje teraz to jeszcze trochę blg na pewno ma .jak się trochę wyciszy to go otworzę, pytam tylko czy kontakt z tym osadem dłużej jak 7dni może mu zaszkodzić. czy się tym nie przejmować bo jakby nie było w końcu to jeszcze trwa fermentacja( i wcale nie jest cicha)
      Ostatnia zmiana dokonana przez jorgos; 2009-05-18, 14:51.

      Comment

      • bumbastic
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.08
        • 135

        #4
        Po pierwsze to nie brzęczka tylko brzeczka, tam w wiadrze nic nie brzęczy
        Przelej na cichą na tydzień i tyle. Jeszcze lepiej się piwo wyklaruje.
        Ostatnia zmiana dokonana przez bumbastic; 2009-05-18, 15:31.

        Comment

        • jorgos
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.03
          • 4

          #5
          Yorkshire Bitter Muntonsa ciągle pracuje

          Fermentacja trwała 10dni, pomiar cukromierzem pokazał około 1,5blg, zapach i smak wyborny, rozlano do butelek.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • RomaNzRumunii
            Pierwszy brewkit fermentacja cicha
            RomaNzRumunii
            Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
            2021-01-25, 20:25
          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 09:28
          • pietrus96
            Osad w butelkach
            pietrus96
            Cześć,
            dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
            2024-01-13, 20:24
          • wpadzio
            Black Sheep, (Marks & Spencer) Yorkshire Gold
            wpadzio
            Black Sheep Brewery, założony w 1991 roku przez Paula Theakstona w Masham w North Yorkshire zdążył już mocno wrosnąć w angielską rzemieślniczą scenę, chociaż raczej skupia się na tradycyjnych wyspiarskich stylach. Od 2015 roku warzy także piwa na zlecenie sieci Marks & Spencer. Yorkshire...
            2016-09-26, 14:54
          • Javox
            The Great Yorkshire, Golden 2017
            Javox
            Na RB piszą że ten browar dawniej nazywał się Crompton.

            Piszą też o eksperymentalnych chmielach... i nic więcej. Alko 4%

            Piana - więcej na początku potem cienka niepełna warstewka.
            Lacing - mało.
            Barwa - złoto.
            Gaz - średni.
            Aromat -...
            2017-10-02, 22:43
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...