Sporządzanie słodu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kala
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.01
    • 5

    Sporządzanie słodu

    Chciałam zapytać czy ktoś z was samodzielnie robi słód? Moja pierwsza tego typu próba nawet się udała. Zalałam 2l jęczmienia wodą na 24 godziny w garnku kamionkowym, potem wodę odlałam, ziarno przykryłam lnianą ściereczką, odstawiłam w ciepłe miejsce. Trzeba do tego codziennie zaglądać i koniecznie mieszać, żeby się nie zaparzyło. Po niecałych dwóch tygodniach wyrosły kiełki na półtora centymetra. To był znak, że słód trzeba wysuszyć. Do tego celu posłużył piekarnik. Wysuszone ziarenka trzeba okruszyć z kiełków i korzonków. Tak przygotowany słód ześrutowałam i uwarzyłam z niego browarek:-) Był smaczny. Wyszło 10 litrów. Niewiele, ale to taka mała próbka. Nie byłam pewna czy coś z tego wyjdzie
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Było wielokrotnie na forum, cały temat tutaj
    dobre źródło informacji http://www.eurequa.pl/pl/Ru_VIII.htm

    Comment

    • GaGacek
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2004.08
      • 96

      #3
      [...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
      Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor

      Comment

      • kala
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.01
        • 5

        #4
        Bardzo dziękuję za podpowiedź. Nie wszystko udaje mi się znaleźć... :-)

        Comment

        Przetwarzanie...
        X