Chciałam zapytać czy ktoś z was samodzielnie robi słód? Moja pierwsza tego typu próba nawet się udała. Zalałam 2l jęczmienia wodą na 24 godziny w garnku kamionkowym, potem wodę odlałam, ziarno przykryłam lnianą ściereczką, odstawiłam w ciepłe miejsce. Trzeba do tego codziennie zaglądać i koniecznie mieszać, żeby się nie zaparzyło. Po niecałych dwóch tygodniach wyrosły kiełki na półtora centymetra. To był znak, że słód trzeba wysuszyć. Do tego celu posłużył piekarnik. Wysuszone ziarenka trzeba okruszyć z kiełków i korzonków. Tak przygotowany słód ześrutowałam i uwarzyłam z niego browarek:-) Był smaczny. Wyszło 10 litrów. Niewiele, ale to taka mała próbka. Nie byłam pewna czy coś z tego wyjdzie
Sporządzanie słodu
Collapse
X
Comment