co najpierw

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • diablo62
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.05
    • 6

co najpierw

Witam,

chciałbym w niedługim czasie uwarzyć moje pierwsze piwo. Zastanawiam się czy wziąść zestaw startowy + garnek + zestaw słodów na jedną warkę, czy zestaw startowy z brewkitem i jeszce jeden zestaw z niechmielonym ekstraktem.

Jak myślicie czy od razu rzucać się na głęboką wodę i bawić się w zacieranie, czy zrobić brewkita i piwo z chmieleniem (chodzi o to, żebym czegoś nie spartolił, a piwo miało dobry smak).

Pozdrawiam
    diablo62
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

Proponuję opcję drugą. Wyrobisz sobie opinię nt. brewiktów . Możliwe, że stwierdzisz, że to hobby nie jest da Ciebie

Comment

• mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

Wypełnij profil napisz skąd jesteś, we Wrocławiu są organizowane pokazy warzenia, w innych miastach piwowarzy zapraszają do siebie na warzenie. Sam nigdy z puchy piwa nie robiłem, więc nie polecam ani nie odradzam wiadomo jednak, że łatwiej a piwo też dobre z puchy idzie zrobić

Comment

• diablo62
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.05
        • 6

chyba wezmę jednak brewkita i ekstrakt niechmielony. Zobaczymy co z tego wyjdzie, mam nadzieje, że piwo nie będzie gorsze od "Specjala" ().

Pozdrawiam
        Diablo62

Comment

• mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika diablo62 Wyświetlenie odpowiedzi
          piwo nie będzie gorsze od "Specjala" ().
          Na pewno będzie inne na 99% lepsze. Pilnuj czystości i temperatury (zadania drożdży i fermentacji) , odkażaj sprzęty i będzie dobrze.

Comment

• granat862
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2004.12
            • 945

I pamietaj żeby sprawdzic dobrze temperature przed dodaniem drożdży.
            Ja przy pierwszej warce byłem tak podekscytowany że drożdże dodałem zbyt szybko
            Udanej pierwszej (i nie tylko) warki
            Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• oldboy
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2008.11
              • 60

ja tam odrazu rzuciłem sie za zacieranie bo te puszki to mi tak jakos sie nie widziały(zupka chinska to nie zupa )
              dużo czytaj(kołyske i twoje warzenie )zapisuj co ważniejsze rzeczy na sciąge ,i pytaj ...

Comment

• Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oldboy Wyświetlenie odpowiedzi
                ...i pytaj ...
                Nie przesadzaj. Ile razy można odpowiadać na takie same, oczywiste pytania? Czytać i tyle.

Comment

• hasintus
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2006.07
                  • 850

I czego tu się bać. Zacieranie nie jest bardziej skomplikowane od ugotowania rosołu.

Comment

• anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10788

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                    Zacieranie nie jest bardziej skomplikowane od ugotowania rosołu.
                    no może trochę
                    Mniej książków więcej piwa

Comment

• diablo62
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2009.05
                      • 6

Rosołu nie trzeba utrzymywać w odpowiednich temperaturach, filtrować, chłodzić itp. ale to prawie to samo . Zestawik już zamówiony. Jak wyjdą te pierwsze dwie warki to na pewno następne będą z zacieraniem .

Pozdrawiam
                      Diablo62

PS: Zastanawiam się czy założyć własny temat w "moich warkach".

Comment

Przetwarzanie...
                      X