Ciepło się zrobiło i temp w piwnicy podskoczyła do 15 stopni w ciągu dnia i 14 w nocy. Czy dają rade w tej temp drożdże S-04, w innej części piwnicy temp będzie około 18 w dzień ale w nocy też będzie spadać do 14-15. Albo czy jeszcze dolniaki można w tych 15 stopniach puścić? Jak na górnych to chcemy zrobić Stouta, a jak na dolnej to coś "A'la" Stiegl Paracelsus Zwick, te a'la to w takim dużym cudzysłowie bo chcemy zrobić po prostu piwko z 3kg pszenicy i 5kg jęczmiennego słodu i trochę jasnego karmelowego na drożdżach dolnej fermentacji tylko nie wiem czy już się nie spóźniliśmy trochę z tym piwem bo temp trochę chyba za duża.
A tak poza tym tematem czy ktoś z Wrocławia ma bądź w najbliższym czasie będzie mieć jakąś gęstwę na Hefe-Weizen? Chcemy warzyć tak za dwa tygodnie tą pszenice.
Pozdrawiam Larry
A tak poza tym tematem czy ktoś z Wrocławia ma bądź w najbliższym czasie będzie mieć jakąś gęstwę na Hefe-Weizen? Chcemy warzyć tak za dwa tygodnie tą pszenice.
Pozdrawiam Larry
Comment