Czy drożdże dają rade w tej temperaturze?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • larry
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.01
    • 68

    Czy drożdże dają rade w tej temperaturze?

    Ciepło się zrobiło i temp w piwnicy podskoczyła do 15 stopni w ciągu dnia i 14 w nocy. Czy dają rade w tej temp drożdże S-04, w innej części piwnicy temp będzie około 18 w dzień ale w nocy też będzie spadać do 14-15. Albo czy jeszcze dolniaki można w tych 15 stopniach puścić? Jak na górnych to chcemy zrobić Stouta, a jak na dolnej to coś "A'la" Stiegl Paracelsus Zwick, te a'la to w takim dużym cudzysłowie bo chcemy zrobić po prostu piwko z 3kg pszenicy i 5kg jęczmiennego słodu i trochę jasnego karmelowego na drożdżach dolnej fermentacji tylko nie wiem czy już się nie spóźniliśmy trochę z tym piwem bo temp trochę chyba za duża.

    A tak poza tym tematem czy ktoś z Wrocławia ma bądź w najbliższym czasie będzie mieć jakąś gęstwę na Hefe-Weizen? Chcemy warzyć tak za dwa tygodnie tą pszenice.

    Pozdrawiam Larry
  • oldboy
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.11
    • 60

    #2
    s-04
    Zalecana temperatura fermentacji: 18-22°C
    a co do doświadczen to mój kozlak fermentował w ok17/18 oC na s-23 i uwazam, ze wyszedł elegancko
    ps jestes z rybnika a pytasz o ludzi z Wrocławia :0
    Last edited by oldboy; 2009-05-21, 20:01.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Larry bywa często we Wrocku

      Co do drożdży, też polecam dolniaki, będziesz miał dolne z akcentami górnego, a S 04 mogą w ogóle nie dać rady przy takiej temperaturze.

      Co do gęstwy - no wiesz, nie mogę Ci odpowiedzieć nic innego, jak to, że w sklepie Centrum Piwowarstwa są świeże saszetki
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • angasc
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.04
        • 977

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        Co do gęstwy - no wiesz, nie mogę Ci odpowiedzieć nic innego, jak to, że w sklepie Centrum Piwowarstwa są świeże saszetki
        Ot, skończyło sie koleżeństwo, zaczął się kapitalizm

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
          Ot, skończyło sie koleżeństwo, zaczął się kapitalizm
          Koleżeństwo koleżeństwem, a biznes biznesem Dlatego informacja była w tonie żartobliwym, bo i tak Wrocławiaki na PW dadzą Larremu znać, kto ma i kiedy da
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          Przetwarzanie...