Temperatura burzliwej była przez pierwsze 3 dni nawet do 23 stopni pożniej kolejne 3 w 21 stopni. Niestety nie mam możliwości prowadzić cichej w niższej temp i nie wiem czy po cichej zostanie wystarczająco dużo drożdży aby refermentowały cukier już w butelkech.
Rozlew piwa prosto z fermentora z kranikiem
Collapse
X
-
-
Temperatura burzliwej była przez pierwsze 3 dni nawet do 23 stopni pożniej kolejne 3 w 21 stopni. Niestety nie mam możliwości prowadzić cichej w niższej temp i nie wiem czy po cichej zostanie wystarczająco dużo drożdży aby refermentowały cukier już w butelkech.Comment
-
Comment
-
wężykiem po ściance bez tworzenia piany, napowietrzenie prowadzi do powstania zapachu rozpuszczalnika oraz tworzenia się białego nalotu na powierzchni piwa. Opinia nie z książki niestety tylko z doświadczenia (warunki napowietrzenia trochę inne ale efektu nikomu nie życzę).
Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2009-05-23, 14:33.Comment
-
I to chciałem usłyszeć.
Czytając ten temat wystraszyłem się że coś nie tak zrobiłem ze swoią warką.
Nie miałem drugiego fermentatora więc przelałem kranikiem po ściance do 30 litrowego garnka, umyłem fermentator i wężykiem zlałem z garnka do fermentatora.
Dzięki markOstatnia zmiana dokonana przez granat862; 2009-05-23, 14:39.Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."Comment
-
No jest dokładnie odwrotnie niż w przypadku wina, gdzie przy każdym zlewaniu młodego najlepiej jest je dobrze napowietrzyć. Myśle że zlewanie wężykiem również z niewielkiej wysokości może się przyczynić do lepszego nienapowietrzania.
Postanowiłem że zrobię tak że 10 litrow nastawu umieszcze w 10 litrowym baniaku po winie w celu przeprowadzenia cichej a pozostałe 10 litrów zleje do butelek od razu na refermentację i wtedy będę miał jakiś lepszy pogląd.W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem
Pozdrawiam
PiotrComment
Related Topics
Collapse
-
Cześć,
dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...5 Photos-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
-
Channel: Czechy
-
-
Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
-
Channel: Czechy
-
-
Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy
. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego
w czasie naszej...
-
Channel: Małopolskie
-
-
Browarek miałem możliwość odwiedzić 26.03.2024 dzięki uprzejmości Remka Staronia, czyli jego założyciela. W Katowicach jest on dobrze znany piwoszom jako właściciel już kultowej Absurdalnej gdzie oczywiście piw StarKrafta (i nie tylko) można spróbować z 16 kranów.
W browarze pracują...-
Channel: Śląskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment