Rozlew piwa prosto z fermentora z kranikiem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cambridgei
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.05
    • 124

    #16
    Temperatura burzliwej była przez pierwsze 3 dni nawet do 23 stopni pożniej kolejne 3 w 21 stopni. Niestety nie mam możliwości prowadzić cichej w niższej temp i nie wiem czy po cichej zostanie wystarczająco dużo drożdży aby refermentowały cukier już w butelkech.
    W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

    Pozdrawiam
    Piotr

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cambridgei
      Temperatura burzliwej była przez pierwsze 3 dni nawet do 23 stopni pożniej kolejne 3 w 21 stopni. Niestety nie mam możliwości prowadzić cichej w niższej temp i nie wiem czy po cichej zostanie wystarczająco dużo drożdży aby refermentowały cukier już w butelkech.
      Drożdży zostanie na pewno dość dużo, co zobaczysz za miesiąc w butelkach. Temperatura na cichą może być lub konkretniej musi być.

      Comment

      • granat862
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2004.12
        • 945

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
        przy zlewaniu nie napowietrzaj młodego piwa.
        A jak tego uniknąć?
        I czym grozi napowietrzenie młodego piwa?
        Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika granat862
          A jak tego uniknąć?
          I czym grozi napowietrzenie młodego piwa?
          No bez jaj wężykiem po ściance bez tworzenia piany, napowietrzenie prowadzi do powstania zapachu rozpuszczalnika oraz tworzenia się białego nalotu na powierzchni piwa. Opinia nie z książki niestety tylko z doświadczenia (warunki napowietrzenia trochę inne ale efektu nikomu nie życzę).
          Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2009-05-23, 14:33.

          Comment

          • granat862
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2004.12
            • 945

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
            wężykiem po ściance bez tworzenia piany
            I to chciałem usłyszeć.
            Czytając ten temat wystraszyłem się że coś nie tak zrobiłem ze swoią warką.
            Nie miałem drugiego fermentatora więc przelałem kranikiem po ściance do 30 litrowego garnka, umyłem fermentator i wężykiem zlałem z garnka do fermentatora.
            Dzięki mark
            Ostatnia zmiana dokonana przez granat862; 2009-05-23, 14:39.
            Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

            Comment

            • cambridgei
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2009.05
              • 124

              #21
              No jest dokładnie odwrotnie niż w przypadku wina, gdzie przy każdym zlewaniu młodego najlepiej jest je dobrze napowietrzyć. Myśle że zlewanie wężykiem również z niewielkiej wysokości może się przyczynić do lepszego nienapowietrzania.
              Postanowiłem że zrobię tak że 10 litrow nastawu umieszcze w 10 litrowym baniaku po winie w celu przeprowadzenia cichej a pozostałe 10 litrów zleje do butelek od razu na refermentację i wtedy będę miał jakiś lepszy pogląd.
              W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

              Pozdrawiam
              Piotr

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • pietrus96
                Osad w butelkach
                pietrus96
                Cześć,
                dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
                2024-01-13, 20:24
              • dadek
                Czechy, Jičín, Hradecká 519, Minipivovar Jičín
                dadek
                Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
                2025-01-10, 00:48
              • dadek
                Czechy, Nošovice 238, Pivovar Radegast
                dadek
                Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
                2023-11-09, 20:59
              • dadek
                Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
                dadek
                Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
                2024-11-19, 04:20
              • dadek
                Katowice, Żwirki i Wigury 11, Browar StarKraft
                dadek
                Browarek miałem możliwość odwiedzić 26.03.2024 dzięki uprzejmości Remka Staronia, czyli jego założyciela. W Katowicach jest on dobrze znany piwoszom jako właściciel już kultowej Absurdalnej gdzie oczywiście piw StarKrafta (i nie tylko) można spróbować z 16 kranów.
                W browarze pracują...
                2024-04-11, 23:26
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...