Temperatura burzliwej była przez pierwsze 3 dni nawet do 23 stopni pożniej kolejne 3 w 21 stopni. Niestety nie mam możliwości prowadzić cichej w niższej temp i nie wiem czy po cichej zostanie wystarczająco dużo drożdży aby refermentowały cukier już w butelkech.
Rozlew piwa prosto z fermentora z kranikiem
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cambridgei Wyświetlenie odpowiedziTemperatura burzliwej była przez pierwsze 3 dni nawet do 23 stopni pożniej kolejne 3 w 21 stopni. Niestety nie mam możliwości prowadzić cichej w niższej temp i nie wiem czy po cichej zostanie wystarczająco dużo drożdży aby refermentowały cukier już w butelkech.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziprzy zlewaniu nie napowietrzaj młodego piwa.
I czym grozi napowietrzenie młodego piwa?Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika granat862 Wyświetlenie odpowiedziA jak tego uniknąć?
I czym grozi napowietrzenie młodego piwa?Last edited by mark33; 2009-05-23, 14:33.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziwężykiem po ściance bez tworzenia piany
Czytając ten temat wystraszyłem się że coś nie tak zrobiłem ze swoią warką.
Nie miałem drugiego fermentatora więc przelałem kranikiem po ściance do 30 litrowego garnka, umyłem fermentator i wężykiem zlałem z garnka do fermentatora.
Dzięki markLast edited by granat862; 2009-05-23, 14:39.Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."
Comment
-
-
No jest dokładnie odwrotnie niż w przypadku wina, gdzie przy każdym zlewaniu młodego najlepiej jest je dobrze napowietrzyć. Myśle że zlewanie wężykiem również z niewielkiej wysokości może się przyczynić do lepszego nienapowietrzania.
Postanowiłem że zrobię tak że 10 litrow nastawu umieszcze w 10 litrowym baniaku po winie w celu przeprowadzenia cichej a pozostałe 10 litrów zleje do butelek od razu na refermentację i wtedy będę miał jakiś lepszy pogląd.W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem
Pozdrawiam
Piotr
Comment
-
Comment