Pytanie do pierwszego piwka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • z_bychu
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.05
    • 29

    Pytanie do pierwszego piwka

    Prosił bym o pomoc mam butlę - balon tylko 25 l zatem trochę za małą .
    Czy do brew kitu coopers real ale 1,7 kg (zalecana ilość wody 20 l) można wlać tylko ok.15-17 l i 1 kg glukozy.
    Narazie jak większość brew kit potew to właściwe warzenie nawet garnek 30 l już jedzie i inne rzeczy)
    Jaki początkowy nastaw jest najlepszy w stopniach ballinga ja planuje gdzieś 15 st. a koniec 4 do 1 stopnia czy wyjdzie piwo w granicach 5 %.
    Na razie nie mam większego fermentatora. A chce się pić
  • macas
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2008.02
    • 681

    #2
    Na wszystkie twoje pytania masz odpowiedzi na tym forum !!!
    Butla 25 l wystarczy do 20 l nastawu a jak chcesz mocniejsze to wlej mniej wody, można też zrobić mocniejsze i rozcieńczyć przed przelaniem do butelek, i nie dodawałbym glukozy !!!

    wypełnij profil, 3 ikonka, ten gość z brodą


    pozdrawiam M.
    Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
    Beniamin Franklin

    Comment

    • z_bychu
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.05
      • 29

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedzi
      i nie dodawałbym glukozy !!!
      Czyli co lepiej 1 kg cukru?
      Wszędzie piszą że to najgorsza opcja? posmak bimbru, że lepsza jest glukoza.
      Wiem że najlepiej Ekstrakt słodowy ale na razie go nie mam.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #4
        Czemu chcesz dodawać cukier lub glukozę do fermentacji?
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • z_bychu
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.05
          • 29

          #5
          Bo na dzień dzisiejszy nie mam nic innego.
          A glukoza wydaje mi sie lepsza od cukru.
          Ostatnia zmiana dokonana przez z_bychu; 2009-05-22, 19:26.

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #6
            Ale co chcesz osiągnąć bo piwa zasadniczo nie robi sie z cukru?
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • z_bychu
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.05
              • 29

              #7
              To jest moje pierwsze piwo. I nawet nie wiem co mi z tego wyjdzie. Także chce zrobić jak najtańszym kosztem.
              Zapewne większość tak zaczynała?
              Ostatnia zmiana dokonana przez z_bychu; 2009-05-22, 19:35.

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3491

                #8
                Czyli chcesz zrobić piwo z cukru? To się nie uda bo nawet Tyskie nie jest robione z cukru.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • z_bychu
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2009.05
                  • 29

                  #9
                  Mam brew kit coopers real ale 1,7 kg 20 l wody 1 kg cukru i drożdże. Co wiecej potrzeba. Wiem że to nie będzie być może piwo nawet ze średniej półki. No ale chyba z tego będzie coś w rodzaju piwa . I chodzi mi o to czy nie lepiej cukier zastąpić glukozą.

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3491

                    #10
                    "Coopers Real Ale jest piwem o złotej barwie i trwałej pianie. Posiada delikatny, pełny smak z owocową nutą.
                    Z puszki 1,7 kg otrzymamy 23 litry wspaniałego, gatunkowego piwa"

                    To przeczytałem na stronie sklepiku internetowego. Chcesz to spieprzyć i zrazić się do piwowarstwa? Potrzebujesz więcej niż 23 litry niezłego piwa?
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10788

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                      "Coopers Real Ale jest piwem o złotej barwie i trwałej pianie. Posiada delikatny, pełny smak z owocową nutą.
                      Z puszki 1,7 kg otrzymamy 23 litry wspaniałego, gatunkowego piwa"

                      ?
                      otrzymasz 23l jak dodasz 1 kg cukru lub glukozy
                      A może zrobisz 12l ale bez dodatków ?
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • z_bychu
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2009.05
                        • 29

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                        otrzymasz 23l jak dodasz 1 kg cukru lub glukozy
                        A może zrobisz 12l ale bez dodatków ?
                        Nie rozumiem tzn bez cukru tylko z 12 l wody i drożdże i co jeszcze?
                        Jaki ja jestem zielony w tym względzie !

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10788

                          #13
                          robisz piwo bez dodatku cukru
                          Puszke kita , 12 l wody i drożdże.Gdybyś miał jeszcze jedną puszkę ekstraku bo mógł byś robic te 24l .Tu cukier jest po to aby uzyskać 24l ,12 blg
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • z_bychu
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2009.05
                            • 29

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                            robisz piwo bez dodatku cukru
                            Puszke kita , 12 l wody i drożdże.Gdybyś miał jeszcze jedną puszkę ekstraku bo mógł byś robic te 24l .Tu cukier jest po to aby uzyskać 24l ,12 blg
                            W tym momencie nie zależy mi tak bardzo na ilosci jeżeli kosztem ilości mozna poprawić jakość. Teraz kapuję po prostu w tym koncentracie jest tyle słodu że wystarczy na 12 l.
                            Mam też balon 15 l zatem też wystarczy 25 l za duży chyba? (A może nie)
                            Ostatnia zmiana dokonana przez z_bychu; 2009-05-22, 20:07.

                            Comment

                            • Stasiek
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2007.02
                              • 609

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                              Puszke kita , 12 l wody i drożdże.
                              A nie będzie to aby przechmielone? Ta pucha ma chmielu na 23l.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X