Pytanie do pierwszego piwka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • z_bychu
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.05
    • 29

    #1

    Pytanie do pierwszego piwka

    Prosił bym o pomoc mam butlę - balon tylko 25 l zatem trochę za małą .
    Czy do brew kitu coopers real ale 1,7 kg (zalecana ilość wody 20 l) można wlać tylko ok.15-17 l i 1 kg glukozy.
    Narazie jak większość brew kit potew to właściwe warzenie nawet garnek 30 l już jedzie i inne rzeczy)
    Jaki początkowy nastaw jest najlepszy w stopniach ballinga ja planuje gdzieś 15 st. a koniec 4 do 1 stopnia czy wyjdzie piwo w granicach 5 %.
    Na razie nie mam większego fermentatora. A chce się pić
  • macas
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2008.02
    • 682

    #2
    Na wszystkie twoje pytania masz odpowiedzi na tym forum !!!
    Butla 25 l wystarczy do 20 l nastawu a jak chcesz mocniejsze to wlej mniej wody, można też zrobić mocniejsze i rozcieńczyć przed przelaniem do butelek, i nie dodawałbym glukozy !!!

    wypełnij profil, 3 ikonka, ten gość z brodą


    pozdrawiam M.
    Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
    Beniamin Franklin

    Comment

    • z_bychu
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.05
      • 29

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas
      i nie dodawałbym glukozy !!!
      Czyli co lepiej 1 kg cukru?
      Wszędzie piszą że to najgorsza opcja? posmak bimbru, że lepsza jest glukoza.
      Wiem że najlepiej Ekstrakt słodowy ale na razie go nie mam.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #4
        Czemu chcesz dodawać cukier lub glukozę do fermentacji?
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • z_bychu
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.05
          • 29

          #5
          Bo na dzień dzisiejszy nie mam nic innego.
          A glukoza wydaje mi sie lepsza od cukru.
          Ostatnia zmiana dokonana przez z_bychu; 2009-05-22, 19:26.

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #6
            Ale co chcesz osiągnąć bo piwa zasadniczo nie robi sie z cukru?
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • z_bychu
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.05
              • 29

              #7
              To jest moje pierwsze piwo. I nawet nie wiem co mi z tego wyjdzie. Także chce zrobić jak najtańszym kosztem.
              Zapewne większość tak zaczynała?
              Ostatnia zmiana dokonana przez z_bychu; 2009-05-22, 19:35.

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3491

                #8
                Czyli chcesz zrobić piwo z cukru? To się nie uda bo nawet Tyskie nie jest robione z cukru.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • z_bychu
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2009.05
                  • 29

                  #9
                  Mam brew kit coopers real ale 1,7 kg 20 l wody 1 kg cukru i drożdże. Co wiecej potrzeba. Wiem że to nie będzie być może piwo nawet ze średniej półki. No ale chyba z tego będzie coś w rodzaju piwa . I chodzi mi o to czy nie lepiej cukier zastąpić glukozą.

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3491

                    #10
                    "Coopers Real Ale jest piwem o złotej barwie i trwałej pianie. Posiada delikatny, pełny smak z owocową nutą.
                    Z puszki 1,7 kg otrzymamy 23 litry wspaniałego, gatunkowego piwa"

                    To przeczytałem na stronie sklepiku internetowego. Chcesz to spieprzyć i zrazić się do piwowarstwa? Potrzebujesz więcej niż 23 litry niezłego piwa?
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10796

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                      "Coopers Real Ale jest piwem o złotej barwie i trwałej pianie. Posiada delikatny, pełny smak z owocową nutą.
                      Z puszki 1,7 kg otrzymamy 23 litry wspaniałego, gatunkowego piwa"

                      ?
                      otrzymasz 23l jak dodasz 1 kg cukru lub glukozy
                      A może zrobisz 12l ale bez dodatków ?
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • z_bychu
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2009.05
                        • 29

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                        otrzymasz 23l jak dodasz 1 kg cukru lub glukozy
                        A może zrobisz 12l ale bez dodatków ?
                        Nie rozumiem tzn bez cukru tylko z 12 l wody i drożdże i co jeszcze?
                        Jaki ja jestem zielony w tym względzie !

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10796

                          #13
                          robisz piwo bez dodatku cukru
                          Puszke kita , 12 l wody i drożdże.Gdybyś miał jeszcze jedną puszkę ekstraku bo mógł byś robic te 24l .Tu cukier jest po to aby uzyskać 24l ,12 blg
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • z_bychu
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2009.05
                            • 29

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                            robisz piwo bez dodatku cukru
                            Puszke kita , 12 l wody i drożdże.Gdybyś miał jeszcze jedną puszkę ekstraku bo mógł byś robic te 24l .Tu cukier jest po to aby uzyskać 24l ,12 blg
                            W tym momencie nie zależy mi tak bardzo na ilosci jeżeli kosztem ilości mozna poprawić jakość. Teraz kapuję po prostu w tym koncentracie jest tyle słodu że wystarczy na 12 l.
                            Mam też balon 15 l zatem też wystarczy 25 l za duży chyba? (A może nie)
                            Ostatnia zmiana dokonana przez z_bychu; 2009-05-22, 20:07.

                            Comment

                            • Stasiek
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2007.02
                              • 609

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                              Puszke kita , 12 l wody i drożdże.
                              A nie będzie to aby przechmielone? Ta pucha ma chmielu na 23l.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Belgia, Bruksela, Alsembergse Steenweg 75, Beerstorming
                                dadek
                                Sint Gillis to bardzo przyjemna dzielnica Brukseli. Piękne stare kamienice przy wąskich jednokierunkowych uliczkach i równie wąskich chodnikach, co jednak nie przeszkadza by były obsadzone drzewami, a niektórymi przebiegały dwutorowe linie tramwajowe. Wszędzie jest w górę lub w dół i to...
                                Start
                                2024-10-15
                                Koniec
                                2024-10-15
                                2024-10-16, 02:03
                              • dadek
                                Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
                                dadek
                                Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
                                2024-11-19, 04:20
                              • pebejot
                                USA, Hawaje, Honolulu, 962 Kawaiaha'o St, Hana Koa Brewing
                                pebejot
                                Jeszcze jeden wielkopowierzchniowy browar restauracyjny w Honolulu.
                                Hana Koa Brewing zlokalizowany w Kaka'ako, 4 km na zachód od turystycznej dzielnicy Waikiki.
                                Owa dzielnica to mix kilkudziesięciopiętrowych apartamentowców i znikających już ruder dawnej zabudowy.

                                Minibrowar...
                                2022-11-19, 11:07
                              • pebejot
                                USA, Hawaje, Honolulu, 700 Queen St, Aloha Beer Company
                                pebejot
                                Kolejny browar restauracyjny znajdujący się również w zagłębiu knajp przy Queen Street, dosłownie rzut beretem od Waikiki Brewing.
                                Jest to niezwykle urocze miejsce.
                                Wita nas pomalowany na czarno parterowy budynek, przed którym zaparkowany jest rower piwny.
                                Wchodzimy do środka,...
                                2022-11-15, 10:44
                              • Darins
                                Ile glukozy?
                                Darins
                                W instrukcji jest 110g na 20L, zostalo mi 19L, i teraz jak rozpuszcze glikoze w 1L wody, to wode tez wliczam czy tylko to piwo co zostalo, czyli 19L? Wtedy wychodzi 104,5g glukozy.
                                2021-08-09, 12:13
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...