Pytanie do pierwszego piwka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #16
    A...tak sie to robi z brewkita
    Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że jeśli 1/3 piwa to woda z cukrem to już to nie smakuje jak piwo. Gdyby mocno nachmielić to moze by jakoś szło wypić. Dla mnie to nie są posmaki bimbrowe lecz coś dziwnego i niesmacznego. Nie dawaj tego cukru wcale. Zrób mniej piwa a powinno wyjść smaczne.

    Edit: niech jednak wypowiedzą sie fachowcy od "puszek"
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2009-05-22, 20:15.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10788

      #17
      jeśli chcesz mocniejsze zrób na 9-10l wody + pucha i powinno się zmieścić w tej 15l
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • z_bychu
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.05
        • 29

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
        jeśli chcesz mocniejsze zrób na 9-10l wody + pucha i powinno się zmieścić w tej 15l
        I tak chyba zrobię

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10788

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi
          A nie będzie to aby przechmielone? Ta pucha ma chmielu na 23l.
          ja robiłem piwa z nachmielonych ekstraktów z WESa i było ok , a jak jest z Coopersami nie wiem
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • z_bychu
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.05
            • 29

            #20
            Jeszcze jedno ale dodając zamiast cukru Ekstrakt słodowy np:Muntons Spraymalt - Light (Jasny) - 1 kg
            lub nawet BA Brew-kit PLUS jest OK czy to też nie to?

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10788

              #21
              możeż dodać
              Zastosowanie:
              - szlachetny zamiennik 1 kg cukru podczas warzenia piwa z wszelkich brew-kitów,
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • z_bychu
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2009.05
                • 29

                #22
                ale glukozy potem do butelek dosypywać :?:

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10788

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika z_bychu Wyświetlenie odpowiedzi
                  ale glukozy potem do butelek dosypywać :?:
                  glukozy , cukru lub suchego ekstraktu
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • z_bychu
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2009.05
                    • 29

                    #24
                    Dzięki za pomoc "Zatem do roboty"

                    Comment

                    • ion
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2009.04
                      • 77

                      #25
                      Taaa. Parę "puch" już piłem. i powiem, że aż takiej strasznej różnicy nie ma między cukrem i niecukrem. Oczywiście - najlepsze efekty osiąga się przy Ekstrakcie chmielonym i ekstrakcie niechmielonym. Ale dajcie spokój. Nie straszcie zbycha - piwo z puchy + cukier wyjdzie i tak o niebo lepsze od piw sklepowych.
                      A jeśli chodzi o Puchy Coopersa - chmielenie przewidzane na 23l brzeczki - Wniosek: 10litrów będzie przechmielone i będzie krzywiło gębę (uwierzcie na słowo). Więc jeśli ktoś lubi gorycz - proszę bardzo, jeśli nie, to pewnie zostanie pólroczne co najmniej leżakowanie.

                      Comment

                      • z_bychu
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2009.05
                        • 29

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ion Wyświetlenie odpowiedzi
                        piwo z puchy + cukier wyjdzie i tak o niebo lepsze od piw sklepowych.
                        Tak właśnie zrobiłem. Zobaczymy przecież to pierwsze piwo.
                        Chyba nie wyleję?
                        Mam nadzieję że wleję
                        Tylko początkowe Blg było 10 st. trochę chyba mało? będzie słabiutkie . Ale to nic. Na razie idzie jak "burza".

                        Comment

                        • ion
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2009.04
                          • 77

                          #27
                          Będzie dobrze. A potem, jak nabierzesz doświadczenia, albo od razu - będziesz się brał za zacieranie i już.
                          A lepiej dodawać cukru niż glukozy, bo cukier zawiera 44% glukozy

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X