Drożdże - problem!!

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • larry
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.01
    • 68

    Drożdże - problem!!

    Przy dzisiejszym warzeniu wyszedł nam taki problem... drożdże z poprzedniej warki nie ruszyły(dolne) w ogole jakoś dziwnie pachną więc chyba są zepsute.
    Mamy tylko suche drożdże górnej fermentacji...

    Skład piwka:
    słód pszeniczny 2,5kg
    pilzneński 4,5kg
    karmelowy jasny 0,5kg

    (myślimy czy w ogole nie dać tych górnej i przenieść je do 20*C)

    Chciałem zapytać co zrobić w takiej sytuacji?? proszę o szybką odpowiedz...

    Czy z okolic Rybnika może któryś z piwowarów posiada dolne drożdże na stanie...

    Pozdrawiam
    Last edited by larry; 2009-05-23, 16:25.
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    A co to znaczy "nie ruszyły" i "dziwnie pachną"? Co do tego drugiego - jeśli nie ŚMIERDZĄ, to pewnie są ok.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • larry
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2008.01
      • 68

      #3
      To że nie ruszyły znaczy że po zrobieniu startera nic się nie dzieje (więc chyba są martwe), a to że dziwnie pachną znaczy że lekko śmierdzą. Czy wyjdzie jako tako to piwo na drożdżach górnej fermentacji?

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika larry
        To że nie ruszyły znaczy że po zrobieniu startera nic się nie dzieje (więc chyba są martwe), a to że dziwnie pachną znaczy że lekko śmierdzą. Czy wyjdzie jako tako to piwo na drożdżach górnej fermentacji?
        Daliście słód pszeniczny więc górna była by wskazana, napisz ile chmielu daliście, ile litrów wyszło lub jakie blg brzeczki.

        Comment

        • larry
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2008.01
          • 68

          #5
          Daliśmy po 50g goryczki i aromatu, wyszło 37l 12Blg.

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika larry
            Daliśmy po 50g goryczki i aromatu, wyszło 37l 12Blg.
            No to będzie dobre lekko chmielone piwko o fajnym aromacie

            Comment

            • ion
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2009.04
              • 77

              #7
              Dawajcie najlepiej drożdże górne do pszenicy. Jak nie, to dowolne inne górne i cacy.

              Comment

              • Infam
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.05
                • 715

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ion
                Dawajcie najlepiej drożdże górne do pszenicy. Jak nie, to dowolne inne górne i cacy.
                Podłączę się do tematu, bo miałem pewien dylemat. Nie wiedziałem, jakimi drożdżami zadać brzeczkę. Dzięki za wskazówkę, zadam dowolnymi innymi górnymi i bedzie git
                "Dużo to nie znaczy Dobrze
                Dobrze znaczy dużo"

                Comment

                • Szosti
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.01
                  • 33

                  #9
                  To ja może zadam w tym wypadku troche nurtujące mnie pytanie: jaka jest różnica w smaku przy użyciu drożdży górnych a dolnych przy piwie jasnym ok 12blg?


                  A ten nasz skład wzorowaliśmy(oczywiście "na oko") na piwku które larry przywiozł z Austrii: Stiegl - Paracelsus Zwickl. Wydawało nam sie że to bardziej pils z dodatkiem słodu pszenicznego, stąd chcieliśmy dać drożdże dolne...
                  No ale sprawa sama sie wyjaśniła bo drozdże odmówiły współpracy

                  Comment

                  • ion
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.04
                    • 77

                    #10
                    Z tego co wiem, to przy górnych otrzymujemy więcej aromatów np. kwiatowych.
                    Last edited by ion; 2009-05-24, 12:47.

                    Comment

                    Przetwarzanie...