Witam! Robiłem swoje pierwsze piwko (Pils 13 Blg) z zacieraniem (ogólnie trzecia warka), zacieranie poszło bez problemu, ale chyba zepsułem chmielenie...
Chmielenie 75 minut, goryczkowy Marynka 35 g po 70 minut i aromatyczny Lubelski chyba 25 g 15 minut.
Brzeczka wyszła bardzo gorzka - nie do wypicia.
Co tutaj można poradzić? Juz zastanawiałem się nad miodowaniem
Ps. Może przyczyną jest to, że gotowałem brzeczkę pod przykrywką? W poprzednich 2 warkach w ekstraktu słodowego pierwszą gotowałem bez pokrywki, drugą pod pokrywką i druga wyszła zdecydowanie bardziej goryczkowa (przy tych samych składnikach)
Chmielenie 75 minut, goryczkowy Marynka 35 g po 70 minut i aromatyczny Lubelski chyba 25 g 15 minut.
Brzeczka wyszła bardzo gorzka - nie do wypicia.
Co tutaj można poradzić? Juz zastanawiałem się nad miodowaniem

Ps. Może przyczyną jest to, że gotowałem brzeczkę pod przykrywką? W poprzednich 2 warkach w ekstraktu słodowego pierwszą gotowałem bez pokrywki, drugą pod pokrywką i druga wyszła zdecydowanie bardziej goryczkowa (przy tych samych składnikach)
Comment