Aluminium - nierdzewka - miedź co wybrać???

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bomberr
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.05
    • 5

    #1

    Aluminium - nierdzewka - miedź co wybrać???

    Witam braci piwowarów !!!

    Przygotowuję się do zrobienia mechnicznego mieszadła do kotła zaciernego. Mam pewien dylemat z czego mógłym wykonać takie elementy jak mieszadło i rurka do sondy termicznej. Myślałem nad aluminium bo mam do niego najłatwiejszy dostęp ale słyszałem że może to mieć wpływ na zły smak piwa, a co gorsze może być to niezdrowe.

    Stąd moje pytanie, czy ktokolwiek z Was ma już w tym jakieś doświadczenia? Jeżeli tak, to bardzo prosiłbym o jakieś opinie i porady, z góry dziekuję.

    Pozdrowienia.
  • Infam
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.05
    • 715

    #2
    Al nie ma wpływu na smak piwa. To Ci gwarantuję. Nie udowodniono też żeby miało niekorzystny wpływ na zdrowie. Są jedynie jakieś hipotezy.
    Ja nie przejmowałbym się na Twoim miejscu. U siebie samo śmigło mieszadła mam z Al, króćce termometryczne z Cu fi8x1 (łatwo zaślepić - zalutować).
    To bardziej do kołyski powinno trafić...
    Z resztą było o tym trochę
    Ostatnia zmiana dokonana przez Infam; 2009-05-28, 07:28.
    "Dużo to nie znaczy Dobrze
    Dobrze znaczy dużo"

    Comment

    • bomberr
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.05
      • 5

      #3
      Dzięki

      Zabieram się zatem do pracy

      Comment

      • wogosz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.12
        • 1007

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bomberr
        Przygotowuję się do zrobienia mechnicznego mieszadła do kotła zaciernego. Mam pewien dylemat z czego mógłym wykonać takie elementy jak mieszadło i rurka do sondy termicznej. Myślałem nad aluminium bo mam do niego najłatwiejszy dostęp ale słyszałem że może to mieć wpływ na zły smak piwa, a co gorsze może być to niezdrowe.
        Tak jak napisał Infam - z tym zdrowiem to wszyscy ostatnio "dostali na głowę". Całe życie jest niezdrowe, bo się kończy śmiercią - mawiał mój ojciec.
        Klasycznie, jeszcze 20, 30 lat temu warzelnie były wyposażane w naczynia z miedzi. Nie korodowały, a powstającą patynę łatwo było usunąć (patyna to też w zasadzie rodzaj korozji), dobrze przejmowały ciepło, neutralne w smaku, łatwe do lutowania, miedź nie szkodzi drożdżom, a nawet jest trochę potrzebna (choć bardziej cynk).
        Potem miedź zastąpiono stalą kwasoodporną (popularnie zwaną nierdzewną). Jest wytrzymalsza mechanicznie (możliwość gotowania ciśnieniowego), lepsza pod względem mikrobiologicznym, łatwiejsza do utrzymania w czystości.
        Aluminium nie stosowano ze względu na: trudności w spawaniu i łączeniu elementów, problem z utrzymaniem czystości. Gorąca brzeczka powoduje powstawanie trudnych do usunięcia osadów organicznych na ścianach, które bardzo zmniejszają przewodność cieplną i wydatnie obniżają intensywność gotowania, zwiększając straty. Te osady usuwa się gorącym wodorotlenkiem sody, ale niestety wchodzi on w intensywną reakcję z aluminium. Po kilku myciach kocioł by się rozpuścił, a duże browary myją sodą co 2-3 dni a czasem codziennie.
        Ja mam kadź filtracyjną ze stali kwasoodpornej i niedawno myłem ją zagotowując w niej sodę. Niestety zapomniałem, że sito w kadzi było aluminiowe i po wylaniu sody okazało się, że w sito mogę pozawijać czekoladki, bo było cieńsze niż wieczka na jogurtach.
        To tyle za i przeciw odnośnie stosowania miedzi, aluminium i stali kwasoodpornej, choć należałoby wspomnieć jeszcze o kosztach - najwyższych w przypadku stali.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Cooper
          Borsuk i jego wpływ na światowy przemysł browarniczy
          Cooper
          Jak w temacie.
          Mówiąc konkretniej i w wojskowym skrócie - motyw borsuka na etach piwnych.
          Od razu w ramach FAQ odpowiem na pytanie "Ale dlaczego ?"
          Bo tak, bo mam taki humor, bo tak sobie wybrałem, bo chce być borsukowym tuzem i rozdawać karty, bo może w poprzedniej...
          2019-03-26, 22:27
        • dadek
          Niemcy, Nürnberg (Norymberga), Hallplatz 2, Mautkeller
          dadek
          Czy to nie dziwne, że nikt tego miejsca jeszcze nie opisał? Wyszukiwarka nic nie pokazała pomimo wpisywania różnych opcji. A to przecież starówka, zaledwie 300 m od głównego dworca DB, więc raczej odwiedzających nie brakuje, zapewne z Polski również. A jak wyczytałem na stronie...
          2025-01-29, 03:15
        • darekd
          Opillia, Rizdwiane
          darekd
          Bożonarodzeniowe ciemne piwo z dodatkiem cynamonu, dosładzane m.in. ekstraktem stewii

          12% ekstr.
          4,8 % alk.
          12 IBU

          Aromat - jest dość słodko, czuć ciemne słody, ciut chleba razowego, po przelaniu wyraźny karmel i trochę cynamonu
          Piana - wysoka, trwała,...
          2025-01-02, 23:50
        • darekd
          Lupulus, Jolly Poupée
          darekd
          Znany w Polsce browar z walońskiej prowincji Luxembourg nieopodal granicy z Luksemburgiem.

          Na ecie info: "modern red beer", chmiel Styrian Golding, zaw. alk. bardzo dokładnie podana: 6,671%

          https://lupulus.be/biere/jolly-poupee-33cl

          Aromat - na początku...
          2024-12-22, 22:43
        • etman
          2024 - okołoświąteczny rozkład jazdy
          etman
          Nasz około-świąteczny rozkład jazdy ma się następująco:
          • do 19.12 włącznie - działamy normalnie
          • 20.12 - 01.01 - nieczynne, ale przyjmujemy zamówienia przez sklep
          • 2. stycznia 2025 - działamy normalnie
          • 6. stycznia 2025 - nieczynne - święto
          • od 7. stycznia 2025 - działamy normalnie
          Aby bez zbytnich...
          2024-12-09, 19:20
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...