Nie za szybko?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skitels1985
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.05
    • 3

    Nie za szybko?

    Witam we wtorek ok 12 zacząłem zabawę z moim pierwszym piwkiem , oczywiście z BrewKita, w zacieranie będę bawił się jak mi zacznie coś wychodzić :P

    Składniki:
    Brewkit Coopers Lagger+ekstrakt w syropie Coopers - Malt Extract LIGHT
    Nastaw zrobiłem zgodnie z opisem

    -zagotowałem 2l wody dodałem ekstrakt słodowy następnie puszkę z Brewkitem, wymieszałem, zagotowałem, ostudziłem w wannie z wodą.
    Całość do fermentatora, dolałem wody i wsypałem drożdże przy ok 22 C
    Nastaw miał 12BLG

    Mija właśnie 24h fermentacji i już po? Blg spadło do 4, piana opadła, trochę pachnie całość drożdżami. Fermentacja w pom. 22 C w tym ze po 24h termometr LCD wskazywał mi ok 25 C, w pokoju nadal 22 C było.

    Moje pytanie brzmi czy mam całość zamieszać czy zostawić jeszcze na 2-3dni nic nie ruszając, a może już przelewać na cichą?

    Nie za szybko ta fermentacja przebiegła?
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Przebieg i czas fermentacji prawidłowy, lepiej jest zrobić troszkę wolniejszą co daje mniej estrów kwiatowych i alkoholi wyższego rzędu. Wykonuje się to w prosty sposób temperatura zadania drożdży o te 3 lub 4 stopnie niższa niż planowana temperatura fermentacji (opis na drożdżach). Dodatkowo lepiej jest fermentować w niższym zakresie temperatur podanych przez producenta drożdży (np. 18*C) dla ale (wyjątek pszenica 20-22*C). W praktyce latem nawet 30*C daje niezłe piwa ( nie wszyscy mają chłodne piwniczki)
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2009-05-28, 13:13.

    Comment

    • radekam
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2006.03
      • 165

      #3
      Ja bym porządnie wybełtał, postawił na kilka dni i poczekał aż piana nie będzie się wytwarzała (albo będzie powstawać bardzo powoli).
      Potem min. na tydzień na cichą.
      Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
      W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
      W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam Wyświetlenie odpowiedzi
        Ja bym porządnie wybełtał, .

        A po kiego grzyba?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Radekam
          Ja bym porządnie wybełtał
          Pewnie drożdże dobrze kopnięte podczas bełtania w d... nabierają motywacji do pracy, a te zdechłe powstają z martwych.

          Comment

          • radekam
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2006.03
            • 165

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
            A po kiego grzyba?
            Coby troszkę tlenu im zapodać.
            Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
            W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
            W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3491

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam Wyświetlenie odpowiedzi
              Ja bym porządnie wybełtał, postawił na kilka dni i poczekał aż piana nie będzie się wytwarzała (albo będzie powstawać bardzo powoli).
              Potem min. na tydzień na cichą.
              Takie wypowiedzi należy koniecznie oznaczyć na początku i na końcu słowami "teoretyczna nic z praktyką nie mająca wypowiedź"
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • wogosz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.12
                • 1007

                #8
                Tlen jest potrzebny tylko do namnażania nowych komórek. Skoro fermentacja przebiegła tak szybko to znaczy że na pewno nie brakowało tam komórek drożdży, a może nawet był ich nadmiar i to bardzo aktywnych. Nie ma powodu, aby zwiększać ich liczebność.

                Comment

                • skitels1985
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2009.05
                  • 3

                  #9
                  Dzięki panowie za wasze wypowiedzi
                  Nic nie robiłem, zostawiłem jak było, dzisiaj minoł 7 dzień fermentacji spadło do 3 BLG, przelałem na cichą, potrzymam z 10dni i butelqje, w smaku muszę powiedzieć ze nawet jak piwko :P Trochę ten zapach drożdży mnie przerażał ale juz o wiele mniej go czuć, może lekki posmak jest ale sądzę że z czasem zniknie

                  Aha i jeszcze jedno, bo strasznie mętne jest i mocno gazowane, pytnie czy na tej cichej to się mocno piwo wyklaruje ? będzie widać 2gą stronę kufla? czy takie piwka domowej roboty nie da się tak ładnie wyklarować?
                  A też tak mocno wam się nagazowywuje piwo po 1 fermentacji?

                  Comment

                  • ion
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.04
                    • 77

                    #10
                    To piwko aż takie jasne wbrew pozorom nie wyjdzie, też z tego zestawu robiłem i wyszło... bursztynowe. Ale o klarowność się nie martw. To co w tej chwili masz, to jeszcze bardzo młode, "zielone" piwko. To nagazowanie po pierwszej fermentacji nie daje wbrew pozorom dużo. Bardzo dużo gazu ucieka. Prawidłowe nagazowanie piwko osiąga w butelkach,podczas leżakowania, tak samo jak odpowiednią klarowność, smak, zapach i bukiet. Jeśli tylko zabutelkujesz piwko z odpowiednią ilością glukozy/cukru, odłożysz na kilka tygodni i nie przelejesz drożdży do kufla razem z piwem - to piwo będzie przejrzyste i z ładną pianą (o bąbelkach CO2 nie wspomnę). Generalnie pamiętaj, że na dobre piwo trzeba poczekać, a im dłużej czekasz,tym lepsze .
                    Ostatnia zmiana dokonana przez ion; 2009-06-01, 23:04.

                    Comment

                    • radekam
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2006.03
                      • 165

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                      Takie wypowiedzi należy koniecznie oznaczyć na początku i na końcu słowami "teoretyczna nic z praktyką nie mająca wypowiedź"
                      U mnie akurat odwrotnie.
                      Po porządnym wybełtaniu zauważam u siebie wyraźny przyrost tempa fermentacji.
                      Oznakami tego są:
                      - prawie skokowy spadek zawartości cukru mierzony balligometrem (po 1-2 dniach)
                      - widoczne oznaki fermentacji w postaci piany (nie, to nie ta piana powstająca przy mieszaniu)

                      Jak zatem widać, słowa moje poparte są praktyką, nie zaś teorią, co mi się sugeruje.
                      Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
                      W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
                      W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10788

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jak zatem widać, słowa moje poparte są praktyką, nie zaś teorią, co mi się sugeruje.
                        przeczytaj jeszcze raz post wogosza
                        Tlen jest potrzebny tylko do namnażania nowych komórek. Skoro fermentacja przebiegła tak szybko to znaczy że na pewno nie brakowało tam komórek drożdży, a może nawet był ich nadmiar i to bardzo aktywnych. Nie ma powodu, aby zwiększać ich liczebność.
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • skitels1985
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2009.05
                          • 3

                          #13
                          Panowie i Panie, wczoraj zlałem z cichej do butelek, piwko ładnie się wyklarowało, za 2 tyg dam znać jakie wyszło :P

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X