Witam we wtorek ok 12 zacząłem zabawę z moim pierwszym piwkiem , oczywiście z BrewKita, w zacieranie będę bawił się jak mi zacznie coś wychodzić :P
Składniki:
Brewkit Coopers Lagger+ekstrakt w syropie Coopers - Malt Extract LIGHT
Nastaw zrobiłem zgodnie z opisem
-zagotowałem 2l wody dodałem ekstrakt słodowy następnie puszkę z Brewkitem, wymieszałem, zagotowałem, ostudziłem w wannie z wodą.
Całość do fermentatora, dolałem wody i wsypałem drożdże przy ok 22 C
Nastaw miał 12BLG
Mija właśnie 24h fermentacji i już po? Blg spadło do 4, piana opadła, trochę pachnie całość drożdżami. Fermentacja w pom. 22 C w tym ze po 24h termometr LCD wskazywał mi ok 25 C, w pokoju nadal 22 C było.
Moje pytanie brzmi czy mam całość zamieszać czy zostawić jeszcze na 2-3dni nic nie ruszając, a może już przelewać na cichą?
Nie za szybko ta fermentacja przebiegła?
Składniki:
Brewkit Coopers Lagger+ekstrakt w syropie Coopers - Malt Extract LIGHT
Nastaw zrobiłem zgodnie z opisem
-zagotowałem 2l wody dodałem ekstrakt słodowy następnie puszkę z Brewkitem, wymieszałem, zagotowałem, ostudziłem w wannie z wodą.
Całość do fermentatora, dolałem wody i wsypałem drożdże przy ok 22 C
Nastaw miał 12BLG
Mija właśnie 24h fermentacji i już po? Blg spadło do 4, piana opadła, trochę pachnie całość drożdżami. Fermentacja w pom. 22 C w tym ze po 24h termometr LCD wskazywał mi ok 25 C, w pokoju nadal 22 C było.
Moje pytanie brzmi czy mam całość zamieszać czy zostawić jeszcze na 2-3dni nic nie ruszając, a może już przelewać na cichą?
Nie za szybko ta fermentacja przebiegła?
Comment