Dylematy przy fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rrc
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.04
    • 11

    Dylematy przy fermentacji

    Moja pierwsza warka (z konserwy Coopers Real Ale + WES niechmielony bursztynowy) szaleje na burzliwej i czy toś jest w stanie powiedzieć do kiedy tak ona ma sobie tam szaleć ?
    Zamierzam przeprowadzić jedynie burzliwą i do butelek.

    Początkowe 11 blg

    1. Wg mądrych ksiąg to do 1/3 , 1/4 czyli do 2,5-3,5 blg
    2. Na forum gdzieś czytałem, że do 1 blg


    Chce osiągnąć bardzo dobry smak ( aby drożdże nie były mocno wyczuwalne jak w pszeniczniaku), alkohol sprawa mało ważna (bo to nie wódka).

    Aha nie chce uwarzyć granatów !
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Jeśli tylko burzliwa, to potrzymaj minimum tydzień i powinno być OK.
    Żeby drożdże nie były wyczuwalne, przydałaby się jednak cicha. Ewentualnie uważaj przy przelewaniu do kufla, żeby osad został w butelce.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-05-29, 08:09.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X