Pierwsze warzenie- porady, proporcje, surowce.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Metalchopin
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.05
    • 5

Pierwsze warzenie- porady, proporcje, surowce.

Witam wszystkich serdecznie. Niedawno w mojej głowie zrodził się pomysł uważania sobie piwka. Do tej pory produkowałem tylko wino i bimber- nie są to zbyt skomplikowane czynności. Naczytałem się dużo o browarnictwie domowym na tym forum, na innych stronach też, trochę się przeraziłem. Nie wiem czy sprostam produkcji tego złocistego napoju. Jestem kompletnie zielony, więc proszę nie stosować wyszukanych pojęć bez ich uprzedniego wytłumaczenia.

Lubię piwo takie jak np Heineken lub Lech, marzę o domowym piwku o podobnym smaku

Posiadam 3 gary emaliowane po 20 litrów i 2 baniaki po 60 litrów z syfonami.
    Mam w domu miejsca i ciepłe (20-23st) i zimne (14-15st).

Chcę zrobić piwo od podstaw, zrobić słód.

Mam w tej chwili szereg pytań (chcę uważyć 100 litrów piwa)

1) Czy muszę dokupywać jakiś specjalistyczny sprzęt?
    2) Ile muszę kupić pszenicy na słód żeby zrobić 100 litrów piwa?
    3) Jakie drożdże mam kupić i ile? (chcę kupić przez internet)
    4) Jaki chmiel mam kupić i ile? (też w grę wchodzi internet)
    5) Jaki kupić cukier i ile? (=II=II=)
    6) Potrzebna jest jakaś specjalna woda z odpowiednimi związkami? Czy na dobrej kranówie (woda ze źródła w Trębowcu woj. Świętokrzyskie) piwo nie wyjdzie? Czy wyjdzie na jakiejś wodzie mineralnej?
    7) Muszę mieć szklane butelki, kapsle i kapslownicę? Czy w plastikowych piwo się nie zrobi? A może wystarczy beczka?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • tfur
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2006.05
    • 1312

minęło 10 minut i nikt nie zdążył napisać, że trzeba kupić wagę? ej, złośliwcy, pobudka! miły piwowarze, warz śmiało!
    Ostatnia zmiana dokonana przez tfur; 2009-05-29, 15:51.
    veni, emi, bibi

Comment

• noodles
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.09
      • 700

Heinekena i Lecha nie robi się z pszenicy. Z pszenicy robi się piwo pszeniczne. Tylko po co robić w domu to co jest w sklepie ? Zrób coś czego w sklepie niema. Trochę sprzętu będzie trzeba kupić. A i słodu sam w domu nie zrobisz. Odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania są na forum tylko trzeba wziąć i poszukać.
      Moja kolekcja podstawek

Comment

• Metalchopin
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.05
        • 5

Nic nigdy nie warzyłem, przy pisaniu postu automatycznie napisałem ważyć a nie warzyć, za błąd przepraszam ale czy to powód, aby tak ironizować drogi kolego?

Up: Czemu nie zrobię słodu w domu?

Comment

• noodles
          • 2005.09
          • 700

Jak się uprzesz to zrobisz ale cena kupna kilku/kilkunastu kilogramów słodu nie jest aż tak duża żeby się upierać a słodowanie ziarna trochę zachodu jednak wymaga.
          Ostatnia zmiana dokonana przez noodles; 2009-05-29, 16:52.
          Moja kolekcja podstawek

Comment

• Metalchopin
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.05
            • 5

Nie ma na tym forum opcji edycji postów? Proszę o poprawienie błędu w temacie i poście.

Comment

• jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Metalchopin Wyświetlenie odpowiedzi
              Up: Czemu nie zrobię słodu w domu?

Jeszcze raz. Wszystko jest na forum. Czytałes coś wogóle?
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

Comment

• jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

Nie ma na tym forum opcji edycji postów? Proszę o poprawienie błędu w temacie i poście.
                Jest.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

Comment

• Metalchopin
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.05
                  • 5

Wiesz... 20 kg pszenicy mogę mieć za dychę, a 20 kilo słodu za 2 stówki.
                  Poza tym mam warunki do zrobienia słodu. Chcę żeby ten interes się opłacał, jeśli koszty byłyby duże to wolę sobie kupić kratówkę i oszczędzić sobie roboty.

PS: Ok, znalazłem opcję edycji. Ale pierwszego postu edytować nie mogę;/
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Metalchopin; 2009-05-29, 17:00.

Comment

• granat862
                    • 2004.12
                    • 945

Chcę żeby ten interes się opłacał, jeśli koszty byłyby duże to wolę sobie kupić kratówkę i oszczędzić sobie roboty.
                    Uwierz opłaca sie bo wrażenia i wspomnienia po pierwszej warce są bezcenne.A tego nie da sie przeliczyc na złotówki.
                    Pozatym kazda domowa warka jest wyjatkowa, często niepowtarzalna.
                    Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• noodles
                      • 2005.09
                      • 700

Wiesz... 20 kg pszenicy mogę mieć za dychę, a 20 kilo słodu za 2 stówki.
                      Kilo słodu za 10 zł ? W którym sklepie takie ceny widziałeś ? Słodowanie w domu też wymaga nakładu czasu, pracy i energii a to kosztuje.
                      Moja kolekcja podstawek

Comment

• angasc
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2006.04
                        • 977

Witam wszystkich serdecznie. Niedawno w mojej głowie zrodził się pomysł uważania sobie piwka. Do tej pory produkowałem tylko wino i bimber- nie są to zbyt skomplikowane czynności. Naczytałem się dużo o browarnictwie domowym na tym forum, na innych stronach też, trochę się przeraziłem. Nie wiem czy sprostam produkcji tego złocistego napoju. Jestem kompletnie zielony, więc proszę nie stosować wyszukanych pojęć bez ich uprzedniego wytłumaczenia.

Lubię piwo takie jak np Heineken lub Lech, marzę o domowym piwku o podobnym smaku

Posiadam 3 gary emaliowane po 20 litrów i 2 baniaki po 60 litrów z syfonami.
                        Mam w domu miejsca i ciepłe (20-23st) i zimne (14-15st).

Chcę zrobić piwo od podstaw, zrobić słód.

Mam w tej chwili szereg pytań (chcę uważyć 100 litrów piwa)

1) Czy muszę dokupywać jakiś specjalistyczny sprzęt?
                        2) Ile muszę kupić pszenicy na słód żeby zrobić 100 litrów piwa?
                        3) Jakie drożdże mam kupić i ile? (chcę kupić przez internet)
                        4) Jaki chmiel mam kupić i ile? (też w grę wchodzi internet)
                        5) Jaki kupić cukier i ile? (=II=II=)
                        6) Potrzebna jest jakaś specjalna woda z odpowiednimi związkami? Czy na dobrej kranówie (woda ze źródła w Trębowcu woj. Świętokrzyskie) piwo nie wyjdzie? Czy wyjdzie na jakiejś wodzie mineralnej?
                        7) Muszę mieć szklane butelki, kapsle i kapslownicę? Czy w plastikowych piwo się nie zrobi? A może wystarczy beczka?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
                        Drogi kolego.
                        Po pierwsze: jeśli chcesz być poważnie traktowany,to wypełnij swój profil ( taki brodacz na górze).
                        Po drugie: poczytaj co nieco na forum i dopiero jeśli czegoś nie rozumiesz,to zadawaj pytania.
                        Poza tym:
                        - nie ma sensu robić słodu w domu.Proces od początku zabawy, do chwili gdy słód można użyć trwa kilka miesięcy. Jeśli chcesz - proszę bardzo. Jest to bardzo szczególowo na forum opisane, poszukaj sobie. Ale sensu nie ma żadnego, bo koszty i wkład pracy nie są tego warte.
                        - tak jak napisali koledzy: heńka czy innego tyskiego nie robi sie z pszenicy. Zresztą w ogóle piwa nie robi się z pszenicy. Słód pszeniczny jest tylko dodatkiem do innych słodów i nie przekracza 50% zasypu
                        - nie wiem jakim cudem wyszło Ci, że za 20 kg słodu zapłacisz 200 zł. Coś chyba z matematyka nie teges.
                        - sprzęt jakiś kupić musisz. Jeśli grzebałeś w necie, to powinieneś wiedzieć. Jeśli nie wiesz, to poszukaj. Nie mam czasu na wyszukiwanie linków za Ciebie.
                        - Jakie kupić drożdze to zależy od tego jakie piwo chcesz zrobić. I na takie pytanie nie odpowie nikt poza Tobą.
                        - Chmiel- patrz jak wyżej.
                        - Cukier - a po co? Akurat to jest najgorsze wyjście jak na pierwsze piwo.
                        - Nie potrzebujesz żadnej specjalnej wody.
                        - Jakieś butelki mieć musisz, czy szklane czy plastikowe, to Twoja wola. Beczka nie może być, bo Ci cały gaz ucieknie. Chyba że beczka metalowa, ze szczelnym zamknięciem, typu keg lub mini keg.
                        Powodzenia, czy raczej - popiwienia
                        Ostatnia zmiana dokonana przez angasc; 2009-05-29, 17:43.

Comment

• wogosz
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.12
                          • 1007

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Metalchopin
                          Poza tym mam warunki do zrobienia słodu.
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Noodles
                          Jak się uprzesz to zrobisz ale cena kupna kilku/kilkunastu kilogramów słodu nie jest aż tak duża żeby się upierać a słodowanie ziarna trochę zachodu jednak wymaga.
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Angasc
                          nie ma sensu robić słodu w domu.
                          Koledzy! Proszę nie zniechęcajcie Metalchopina to robienia słodu w domu. Jeżeli stwierdza, że ma w domu warunki do robienia słodu to musi wiedzieć jak się go robi. Stąd moje pytanie: o który szczegół z technologii słodowania chciałbyś zapytać kolego Metalchopin?

Comment

• angasc
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2006.04
                            • 977

Ale naszym celem nie jest zniechęcanie, lecz zaoszczędzenie szanownemu koledze niepotrzebnej roboty oraz rozczarowań. To tak z dobrego serca. Jak chce, niech robi. Tylko po co? Mnóstwo roboty i smrodu, a efekty gorsze niż w słodzie kupnym. I wcale nie wyjdzie taniej.

Comment

• noodles
                              • 2005.09
                              • 700

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedzi
                              Tylko po co? Mnóstwo roboty i smrodu, a efekty gorsze niż w słodzie kupnym. I wcale nie wyjdzie taniej.
                              Metalchopin napisał " Lubię piwo takie jak np Heineken lub Lech, marzę o domowym piwku o podobnym smaku". Dla realizacji takich marzeń warto się pomęczyć.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez noodles; 2009-05-29, 20:08.
                              Moja kolekcja podstawek

Comment

Przetwarzanie...
                              X