Pierwsze warzenie- porady, proporcje, surowce.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wogosz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.12
    • 1007

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
    Ale naszym celem nie jest zniechęcanie, lecz zaoszczędzenie szanownemu koledze niepotrzebnej roboty oraz rozczarowań. To tak z dobrego serca. Jak chce, niech robi. Tylko po co? Mnóstwo roboty i smrodu, a efekty gorsze niż w słodzie kupnym. I wcale nie wyjdzie taniej.
    Zgadzam się z Tobą w całości, a napisałem tak tylko dlatego, że jest pewna grupa ludzi na których dobre rady nie skutkują. Jak nie spróbują i "nie poparzą" się sami - nie uwierzą.
    Pozdrawiam

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #17
      A ja poprę wogosza niech Metalchopin próbuje, sam tak zaczynałem i byłem zadowolony z efektów, co do ekonomi i czasu poświęconego na proces słodowania doszedłem do wniosku iż musiałby kosztować 3x więcej aby się opłacało finansowo. Niech eksperymentuje będzie bardziej doświadczonym piwowarem

      Comment

      • angasc
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.04
        • 977

        #18
        A no pewnie że jak chce to niech próbuje. Ja również samodzielnie np. wędziłem słód. Raz, i wystarczy. Dziś wiem, że wolę kupić wędzony i się z tym nie bawić. Ale wola eksperymentowania wielka w społeczeństwie istnieje. I dobrze. Jak się nie przewrócisz, to się nie nauczysz.

        Comment

        • artur2
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2008.02
          • 535

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Metalchopin
          Lubię piwo takie jak np Heineken lub Lech, marzę o domowym piwku o podobnym smaku
          Jak zrobisz porządnie domowe, to będzie lepsze i zdrowsze niż te powyżej
          Spróbuj słodowania w domu, ale nie sądzę, że będzie Ci się chciało tak długo czekać na pierwsze piwo
          Ostatnia zmiana dokonana przez artur2; 2009-05-29, 21:16.
          Mniej alkoholu, więcej smaku !
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Comment

          • Metalchopin
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.05
            • 5

            #20
            No dobra, jeśli kupię słód to ile mniej więcej wynosi koszt produkcji butelki piwa 0.5l?

            Comment

            • angasc
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2006.04
              • 977

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Metalchopin
              No dobra, jeśli kupię słód to ile mniej więcej wynosi koszt produkcji butelki piwa 0.5l?
              Przy prostym piwie, wliczając koszt wszystkich surowców, gazu lub prądu, środków dezynfekujących do całego sprzętu, kapsli, wody do warzenia, wysładzania, chłodzenia oraz mycia sprzętu i butelek, czyli całkowity koszt wszystkiego za co musisz zapłacić, nie powinno być drożej niż jakieś 80 groszy za butelkę 0,5 litra. Z reguły mniej.
              Ostatnia zmiana dokonana przez angasc; 2009-05-29, 22:38.

              Comment

              • noodles
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.09
                • 700

                #22
                Moim zdaniem trzeba być niezłym "szpecem" żeby zrobić piwo za 0,8 zł/butelka. Dla mnie zejście poniżej złotówki to już jest wielka sztuka. Ale nawet jak się zrobi piwko za 1,5 zł to i tak warto bo jest o niebo lepsze od Lechów, Heinekenów i całej koncernowej reszty.
                Moja kolekcja podstawek

                Comment

                • angasc
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2006.04
                  • 977

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika noodles
                  Moim zdaniem trzeba być niezłym "szpecem" żeby zrobić piwo za 0,8 zł/butelka. Dla mnie zejście poniżej złotówki to już jest wielka sztuka. Ale nawet jak się zrobi piwko za 1,5 zł to i tak warto bo jest o niebo lepsze od Lechów, Heinekenów i całej koncernowej reszty.
                  Może i racja, ja mam słód po starych cenach kupowany Podobnie chmiel, kupiony za grosze.
                  Przy obecnych cenach wychodzi około 1,3- 1,5 złotego, co i tak się opłaca.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #24
                    Do autora wątku:
                    1. z pszenicy zrobisz słód pszeniczny, czyli nie zrobisz z tego Lecha, bo on jest robiony teoretycznie ze słodu jęczmiennego (praktycznie z dodatkami kukurydzy i Bóg wie czego jeszcze, browary zlecają słodowanie również innych zbóż)

                    2. własnoręcznie zrobionego słodu nie zbadasz pod względem wydajności inaczej jak w praktyce i jeśli słodowanie pójdzie słabo, to będziesz miał 100 kg produktu, z którego wyjdzie Ci o wiele mniej piwa, niż ze słodu wykonanego przez profesjonalną słodownię.

                    Ogólnie: takie niedobre piwo jak Lech nie ma prawa Ci wyjść w domowych warunkach, zawsze będzie lepsze Oczywiście jeśli się nie skwasi.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Samael
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2007.09
                      • 153

                      #25
                      "Dla chcacego nic trudnego" Wystarczy kupic np zestaw startowy WES-a czy innego sklepu i zaczac wazyc wg ich instrukcji warzenie zeby wyrobic sobie jakiekolwiek pojecie o calym procesie,a potem podnosic doswiadczenie poprzez probe nowych metod.Pisanie o warzeniu lagerow z pszenicy swiadczy o totalnym braku wiedzy..tej fundamentalnej i jakiejkolwiek checi zdobywania owej wiedzy...

                      Comment

                      • radekam
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2006.03
                        • 165

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        A Ty zgłaszasz propozycję usprawnień, czy chcesz o tym pogadać z ludźmi? Zgłosiłam do przeniesienia.
                        Chciałem raczej pogadać na ten temat, zobaczyć co o tym sądzą koleżanki i koledzy, a potem ewentualnie zgłosić oficjalny wniosek do admina.
                        Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
                        W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
                        W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

                        Comment

                        • radekam
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2006.03
                          • 165

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika noodles
                          Mam przeczucie, że to zmieni bardzo niewiele. Przecież dział "Browarnictwo amatorskie" jest prawie jak FAQ. Wystarczy przejrzeć kilka stron z postami albo użyć wyszukiwarki a i tak wygodniej jest każdemu zapytać nie szukając. Moim zdaniem wygoda jest nie do pokonania.
                          No to może chociaż na tej czarnej belce na górze strony wstawić link do opracowań "jak zacząć warzyć". Znalezienie tych opracowań jest wg mnie trudne.
                          Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
                          W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
                          W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

                          Comment

                          • jarkof
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2009.05
                            • 9

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam
                            link do opracowań "jak zacząć warzyć". Znalezienie tych opracowań jest wg mnie trudne.
                            Popieram redkama, jest bardzo trudno szukać takie potrzebne teksty.

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jarkof
                              Popieram redkama, jest bardzo trudno szukać takie potrzebne teksty.
                              eee tam nie ma: http://www.piwo.org/artykuly/sposoby-warzenia-piwa/

                              Chcącemu nie dzieje się krzywda
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • jarkof
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2009.05
                                • 9

                                #30
                                jacer, no i dzięki, znów jest co czytać.
                                pozdrawiam

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Grbuy
                                  Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                                  Grbuy
                                  Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                                  2023-11-30, 20:57
                                • dadek
                                  Niemcy, Erlangen-Kosbach, Am Deckersweiher 24, Hofbräu Oberle
                                  dadek
                                  Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
                                  2025-02-09, 23:58
                                • Serokomlak
                                  Islandia, Litli-Árskógssandur, Öldugata 22, Bruggsmiðjan Kaldi Brewery
                                  Serokomlak
                                  W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.

                                  Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...
                                  2024-09-28, 23:39
                                • pebejot
                                  Słowenia, Kranj, Jelenčeva ul. 1, Kranjska pivovarna
                                  pebejot
                                  Kranj to jedno z najludniejszych słoweńskich miast z małą, aczkolwiek urokliwą starówką.
                                  Z Ljubljany można tu dojechać w poł godziny pociągiem kolei Słoweńskich SŻ.
                                  Od 2016 roku działa tu browar regionalny "Kranjska Pivovara".
                                  Niestety przybytek zlokalizowany...
                                  2022-09-25, 21:22
                                • bastion
                                  Ukraina, Brovary, Kijivska 316, Brovar Hof.
                                  bastion
                                  W centralnej części miasta Brovary ( tak ogólnie, bo gdzie tam jest stricte centrum, tego nie mogłem namierzyć.) od 2008 roku działa browar restauracyjny Hof. Mieści się w części centrum handlowego - Terminal. Zajmuje parter, który we wschodnich realiach zwany jest pierwszym piętrem. Wystrój...
                                  2023-04-28, 20:31
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...