Ale naszym celem nie jest zniechęcanie, lecz zaoszczędzenie szanownemu koledze niepotrzebnej roboty oraz rozczarowań. To tak z dobrego serca. Jak chce, niech robi. Tylko po co? Mnóstwo roboty i smrodu, a efekty gorsze niż w słodzie kupnym. I wcale nie wyjdzie taniej.
Zgadzam się z Tobą w całości, a napisałem tak tylko dlatego, że jest pewna grupa ludzi na których dobre rady nie skutkują. Jak nie spróbują i "nie poparzą" się sami - nie uwierzą.
Pozdrawiam
A ja poprę wogosza niech Metalchopin próbuje, sam tak zaczynałem i byłem zadowolony z efektów, co do ekonomi i czasu poświęconego na proces słodowania doszedłem do wniosku iż musiałby kosztować 3x więcej aby się opłacało finansowo. Niech eksperymentuje będzie bardziej doświadczonym piwowarem
A no pewnie że jak chce to niech próbuje. Ja również samodzielnie np. wędziłem słód. Raz, i wystarczy. Dziś wiem, że wolę kupić wędzony i się z tym nie bawić. Ale wola eksperymentowania wielka w społeczeństwie istnieje. I dobrze. Jak się nie przewrócisz, to się nie nauczysz.
Lubię piwo takie jak np Heineken lub Lech, marzę o domowym piwku o podobnym smaku
Jak zrobisz porządnie domowe, to będzie lepsze i zdrowsze niż te powyżej
Spróbuj słodowania w domu, ale nie sądzę, że będzie Ci się chciało tak długo czekać na pierwsze piwo
Ostatnia zmiana dokonana przez artur2; 2009-05-29, 21:16.
No dobra, jeśli kupię słód to ile mniej więcej wynosi koszt produkcji butelki piwa 0.5l?
Przy prostym piwie, wliczając koszt wszystkich surowców, gazu lub prądu, środków dezynfekujących do całego sprzętu, kapsli, wody do warzenia, wysładzania, chłodzenia oraz mycia sprzętu i butelek, czyli całkowity koszt wszystkiego za co musisz zapłacić, nie powinno być drożej niż jakieś 80 groszy za butelkę 0,5 litra. Z reguły mniej.
Ostatnia zmiana dokonana przez angasc; 2009-05-29, 22:38.
Moim zdaniem trzeba być niezłym "szpecem" żeby zrobić piwo za 0,8 zł/butelka. Dla mnie zejście poniżej złotówki to już jest wielka sztuka. Ale nawet jak się zrobi piwko za 1,5 zł to i tak warto bo jest o niebo lepsze od Lechów, Heinekenów i całej koncernowej reszty.
Moim zdaniem trzeba być niezłym "szpecem" żeby zrobić piwo za 0,8 zł/butelka. Dla mnie zejście poniżej złotówki to już jest wielka sztuka. Ale nawet jak się zrobi piwko za 1,5 zł to i tak warto bo jest o niebo lepsze od Lechów, Heinekenów i całej koncernowej reszty.
Może i racja, ja mam słód po starych cenach kupowany Podobnie chmiel, kupiony za grosze.
Przy obecnych cenach wychodzi około 1,3- 1,5 złotego, co i tak się opłaca.
Do autora wątku:
1. z pszenicy zrobisz słód pszeniczny, czyli nie zrobisz z tego Lecha, bo on jest robiony teoretycznie ze słodu jęczmiennego (praktycznie z dodatkami kukurydzy i Bóg wie czego jeszcze, browary zlecają słodowanie również innych zbóż)
2. własnoręcznie zrobionego słodu nie zbadasz pod względem wydajności inaczej jak w praktyce i jeśli słodowanie pójdzie słabo, to będziesz miał 100 kg produktu, z którego wyjdzie Ci o wiele mniej piwa, niż ze słodu wykonanego przez profesjonalną słodownię.
Ogólnie: takie niedobre piwo jak Lech nie ma prawa Ci wyjść w domowych warunkach, zawsze będzie lepsze Oczywiście jeśli się nie skwasi.
"Dla chcacego nic trudnego" Wystarczy kupic np zestaw startowy WES-a czy innego sklepu i zaczac wazyc wg ich instrukcji warzenie zeby wyrobic sobie jakiekolwiek pojecie o calym procesie,a potem podnosic doswiadczenie poprzez probe nowych metod.Pisanie o warzeniu lagerow z pszenicy swiadczy o totalnym braku wiedzy..tej fundamentalnej i jakiejkolwiek checi zdobywania owej wiedzy...
A Ty zgłaszasz propozycję usprawnień, czy chcesz o tym pogadać z ludźmi? Zgłosiłam do przeniesienia.
Chciałem raczej pogadać na ten temat, zobaczyć co o tym sądzą koleżanki i koledzy, a potem ewentualnie zgłosić oficjalny wniosek do admina.
Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk. W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą. W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.
Mam przeczucie, że to zmieni bardzo niewiele. Przecież dział "Browarnictwo amatorskie" jest prawie jak FAQ. Wystarczy przejrzeć kilka stron z postami albo użyć wyszukiwarki a i tak wygodniej jest każdemu zapytać nie szukając. Moim zdaniem wygoda jest nie do pokonania.
No to może chociaż na tej czarnej belce na górze strony wstawić link do opracowań "jak zacząć warzyć". Znalezienie tych opracowań jest wg mnie trudne.
Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk. W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą. W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Comment