Mam pytanie. Jestem w posiadaniu dwóch siatek o śr. ok 30 cm. Jedna z oczkami 0,5 x 0,5 mm a druga z oczkami 1 x 1,5 mm. Która by się lepiej nadała do budowy filtra.
Filtrowanie
Collapse
X
-
Ta siatka z mniejszymi oczkami będzie dobra. Żeby tylko nie była ze zwykłej stali bo zacznie rdzewieć. Myślę że dobrze by było zrobić jakieś podparcie od spodu (krzyżak?) i uszczelnienie na obwodzie.
Ja zamówiłbym w warsztacie ślusarskim okrąg z pręta ze stali kwasoodpornej o średnicy takiej jak wiadro u dołu tak aby okrąg leżał w miarę szczelnie na dnie wiadra i z wspawanymi w środku prętami aby miała się na czym opierać siatka. Wycinamy otwór w dnie wiadra tak, aby pozostał rant tak szeroki jaką średnicę ma pręt użyty do zrobienia okręgu.
Siatkę owinąć na obwodzie pręta i wcisnąć do wiadra - jeżeli okrąg ciasno będzie umieszczony w wiadrze powinno to wystarczyć. Teraz wystarczy wiadro z sitem wstawić do drugiego z kranikiem i kadź filtracyjna gotowa. Wiadro z sitem oprze się na kraniku, a kranikiem będziesz spuszczał przefiltrowaną brzeczkę.
Myślę że będzie to bardzo skuteczne, a brzeczka będzie bardzo klarowna. Zaletą jest możliwość wyjmowania sita i czyszczenia go. Boję się, że wtapianie brzegów sita w wiadro może być zawodne. Jak taki "spaw" puści pod ciężarem młóta to będzie problem w trakcie filtracji.Comment
-
Comment
-
Nie psuj fermentora. Nie wycinaj dna. Nie wyważaj otwartych drzwi i za parę złotych zrób filtrator z oplotu. /...miliony much nie mogą się mylić/
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Wielkość obręczy to jest lekki problem. 33 cm średnicy to fermentor ma ok. 12-14 cm nad dnem. To zbyt dużo, bo podbitka by musiała wynosić ze 6 litrów. Myślę, że najlepiej wbić to sito najgłębiej jak się da i obciąć wiadro centymetr poniżej. Tak przygotowane wiadro z sitem wkładać do drugiego fermentora z kranikiem aby odprowadzać filtrat.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika FidoangelNie psuj fermentora. Nie wycinaj dna. Nie wyważaj otwartych drzwi i za parę złotych zrób filtrator z oplotu. /...miliony much nie mogą się mylićComment
Related Topics
Collapse
-
Będąc w Cluj 8.08.2023 odwiedziliśmy browarek Hophead Brewing https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ku#post2336054.
Dokładnie bramę obok, po tej samej stronie ulicy,...-
Channel: Rumunia
2023-10-29, 22:04 -
-
Cześć! To mój pierwszy post więc witam wszystkich
Dzisiaj pierwszy raz warzyłem własne piwo. Przygotowywałem się jak mi się wydaje dobrze, ale chyba popełniłem błąd. Po godzinach spędzonych na filmach instruktażowych Kopyra myślałem, że wszystko pójdzie super i...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
APA, 13°Blg, alk. 5,5%.
Pierwszy górniak z tego browaru ale jak się dowiedziałem od właściciela są plany na kolejne.
Barwa złota, lekko opalizuje.
Piana dość równomierna z dużymi oczkami przy ściance kufla, przy podaniu na około 3-4 cm. W trakcie picia pozostaje kożuszek...-
Channel: Czechy
2021-12-18, 02:41 -
-
Světlý ležák o ekstrakcie 12,5°Blg, alk 5,2%.
Barwa złota, piwo lekko mętne.
Piana wysoka na ponad 3 cm, trwała, jednak nierównomierna, z dość dużymi oczkami.
Pachnie dość wyraźnie, głównie słodowo z nutą kwiatową.
Smakowo dominuje bardzo przyjemna zbożowość,...-
Channel: Czechy
2021-12-03, 23:55 -
-
Kontynuacja wątku Czechy, Chlum, Chlum 8, Horácký minipivovar
W związku z tym, że browar działa dalej, tylko pod innym adresem bardzo proszę o jego zmianę w tytule wątku, lub przeniesienie opisu i założenie nowego tematu.
Obecny adres browaru to: Pávovská 3106/19 Jihlava.
...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment