Pszeniczne - temperatura fermentacji.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • indy
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.05
    • 34

    #1

    Pszeniczne - temperatura fermentacji.

    Witajcie.
    Zastanawiam się dlaczego temperatura fermentacji piwa pszenicznego w przepisie z browamatora:

    jest podana 18-19st. Większość receptur zakłada, że pszeniczniaki mogą fermentować 18-22st. Czy jeżeli temperatura brzeczki w fermentatorze u mnie (ok 22st.) jest wysoka to bardzo źle? Po schłodzeniu brzeczki osiągnęliśmy 24st i do takiej temperatury dodaliśmy drożdże i też teraz zastanawiam się czy to nie za dużo... Czytałem o tym, że drożdże produkują więcej enzymów i piwko może mieć lekko bananowy posmak i to jakoś przeżyję.
    Bardzo proszę o wszelkie uwagi i zalecenia co do dalszych etapów.
    Mój piwny Blog
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika indy
    Czytałem o tym, że drożdże produkują więcej enzymów i piwko może mieć lekko bananowy posmak i to jakoś przeżyję.

    Enzymów to raczej nie produkują. A banany powinny być wyczuwalne, tego właśnie oczekujemy.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • indy
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.05
      • 34

      #3
      Chodziło mi oczywiście o produkowanie większej ilości estrów, nie enzymów.

      P.S. jaka szybka odpowiedź.
      Mój piwny Blog

      Comment

      • ion
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.04
        • 77

        #4
        Generalnie, to z temperaturą jest różnie, i też różnie ludzie podają. Generalnie to do 24 stopni można spokojnie fermentować, powyżej mogą być problemy. Ale wiadomo - biotechnologia to nie matematyka. Proces spowalnia stopniowo, a nie tak, że w 23,5 stopnia fermentuje, a w 24 stopniach już nie. Górne drożdże pofermentują nawet przy 15 stopniach, a i dolnym zdaża się pracować w 16. Wszystko jest tu płynne. Z drożdżami ok będzie. I z piwem też. Ja czasem nawet przy 26 - 27 fermentowałem i wychodziło porządne.
        Więc się nie przejmuj.

        Comment

        • indy
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.05
          • 34

          #5
          Nie będę zakładał nowego tematu tylko będę kontynuował ;] Fermentacja burzliwa trwała siedem dni. Z 13 Blg spadło do 3 Blg. Przelałem na cichą i teraz zastanawiam się jak długo to trzymać... Dodam, że fermentuje sobie w temperaturze 18-19stopni. Za mocno nie pracuje co jaaakiś tam czas sobie bąbelek poleci Myślę aby po trzech, może czterech dniach zakapslować i do piwnicy.
          Mój piwny Blog

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10796

            #6
            cicha w pszenicznych nie jest konieczna , ale jak już przelałeś to tradycyjne 7 dni i do butelek
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Adeptus
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.02
              • 24

              #7
              Witam,
              Ja swoją pszeniczkę po 6 dniach burzliwej przelałem od razu do butelek. Co prawda u mnie była dużo wyższa temperatura fermentacji(chociaż u Ciebie jak pisałeś na początku fermentacji też miała ponad 22C). Dla pewności dałem proporcjonalnie trochę mniej glukozy do refermentacji niż w przepisie. a konsumowałem ją już po 10 dniach i była bardzo dobra U Ciebie odbywa się fermentacja w dość niskiej temp jak na pszenice. potrzymaj parę dni i do butelek. Właściwie dla tego rodzaju piwa można sobie darować cichą fermentacje.

              edit: no i już anteks mnie wyprzedził
              pozdrawiam
              Ostatnia zmiana dokonana przez Adeptus; 2009-06-09, 11:38.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • RomaNzRumunii
                Kolsch temperatura fermentacji
                RomaNzRumunii
                Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                2023-11-25, 21:07
              • smir
                Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                smir
                Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                ...
                2021-05-24, 21:09
              • SielskieWzgorze
                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                SielskieWzgorze
                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                ...
                2024-02-19, 09:28
              • Zaiksik
                Trudne początki
                Zaiksik
                Witam
                Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
                Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
                Wszystko...
                2024-08-27, 17:13
              • etman
                Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
                etman
                Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

                Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
                2024-11-23, 18:56
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...