Pszeniczne - temperatura fermentacji.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • indy
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.05
    • 34

Pszeniczne - temperatura fermentacji.

Witajcie.
    Zastanawiam się dlaczego temperatura fermentacji piwa pszenicznego w przepisie z browamatora:

jest podana 18-19st. Większość receptur zakłada, że pszeniczniaki mogą fermentować 18-22st. Czy jeżeli temperatura brzeczki w fermentatorze u mnie (ok 22st.) jest wysoka to bardzo źle? Po schłodzeniu brzeczki osiągnęliśmy 24st i do takiej temperatury dodaliśmy drożdże i też teraz zastanawiam się czy to nie za dużo... Czytałem o tym, że drożdże produkują więcej enzymów i piwko może mieć lekko bananowy posmak i to jakoś przeżyję.
    Bardzo proszę o wszelkie uwagi i zalecenia co do dalszych etapów.
    Mój piwny Blog
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika indy Wyświetlenie odpowiedzi
    Czytałem o tym, że drożdże produkują więcej enzymów i piwko może mieć lekko bananowy posmak i to jakoś przeżyję.

Enzymów to raczej nie produkują. A banany powinny być wyczuwalne, tego właśnie oczekujemy.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• indy
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.05
      • 34

Chodziło mi oczywiście o produkowanie większej ilości estrów, nie enzymów.

P.S. jaka szybka odpowiedź.
      Mój piwny Blog

Comment

• ion
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.04
        • 77

Generalnie, to z temperaturą jest różnie, i też różnie ludzie podają. Generalnie to do 24 stopni można spokojnie fermentować, powyżej mogą być problemy. Ale wiadomo - biotechnologia to nie matematyka. Proces spowalnia stopniowo, a nie tak, że w 23,5 stopnia fermentuje, a w 24 stopniach już nie. Górne drożdże pofermentują nawet przy 15 stopniach, a i dolnym zdaża się pracować w 16. Wszystko jest tu płynne. Z drożdżami ok będzie. I z piwem też. Ja czasem nawet przy 26 - 27 fermentowałem i wychodziło porządne.
        Więc się nie przejmuj.

Comment

• indy
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.05
          • 34

Nie będę zakładał nowego tematu tylko będę kontynuował ;] Fermentacja burzliwa trwała siedem dni. Z 13 Blg spadło do 3 Blg. Przelałem na cichą i teraz zastanawiam się jak długo to trzymać... Dodam, że fermentuje sobie w temperaturze 18-19stopni. Za mocno nie pracuje co jaaakiś tam czas sobie bąbelek poleci Myślę aby po trzech, może czterech dniach zakapslować i do piwnicy.
          Mój piwny Blog

Comment

• anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10788

cicha w pszenicznych nie jest konieczna , ale jak już przelałeś to tradycyjne 7 dni i do butelek
            Mniej książków więcej piwa

Comment

• Adeptus
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.02
              • 24

Witam,
              Ja swoją pszeniczkę po 6 dniach burzliwej przelałem od razu do butelek. Co prawda u mnie była dużo wyższa temperatura fermentacji(chociaż u Ciebie jak pisałeś na początku fermentacji też miała ponad 22C). Dla pewności dałem proporcjonalnie trochę mniej glukozy do refermentacji niż w przepisie. a konsumowałem ją już po 10 dniach i była bardzo dobra U Ciebie odbywa się fermentacja w dość niskiej temp jak na pszenice. potrzymaj parę dni i do butelek. Właściwie dla tego rodzaju piwa można sobie darować cichą fermentacje.

edit: no i już anteks mnie wyprzedził
              pozdrawiam
              Ostatnia zmiana dokonana przez Adeptus; 2009-06-09, 11:38.

Comment

Przetwarzanie...
              X