Witajcie.
Zastanawiam się dlaczego temperatura fermentacji piwa pszenicznego w przepisie z browamatora:
jest podana 18-19st. Większość receptur zakłada, że pszeniczniaki mogą fermentować 18-22st. Czy jeżeli temperatura brzeczki w fermentatorze u mnie (ok 22st.) jest wysoka to bardzo źle? Po schłodzeniu brzeczki osiągnęliśmy 24st i do takiej temperatury dodaliśmy drożdże i też teraz zastanawiam się czy to nie za dużo... Czytałem o tym, że drożdże produkują więcej enzymów i piwko może mieć lekko bananowy posmak i to jakoś przeżyję.
Bardzo proszę o wszelkie uwagi i zalecenia co do dalszych etapów.
Zastanawiam się dlaczego temperatura fermentacji piwa pszenicznego w przepisie z browamatora:
jest podana 18-19st. Większość receptur zakłada, że pszeniczniaki mogą fermentować 18-22st. Czy jeżeli temperatura brzeczki w fermentatorze u mnie (ok 22st.) jest wysoka to bardzo źle? Po schłodzeniu brzeczki osiągnęliśmy 24st i do takiej temperatury dodaliśmy drożdże i też teraz zastanawiam się czy to nie za dużo... Czytałem o tym, że drożdże produkują więcej enzymów i piwko może mieć lekko bananowy posmak i to jakoś przeżyję.
Bardzo proszę o wszelkie uwagi i zalecenia co do dalszych etapów.
Comment