Witam,
Chciałem spytać bardziej doświadczonyvch kolegów i kolezanki jak przechowywać drożdże po fermentacji??
Na razie tydzień-dwa to są maksymalne odstępy w jakich udało nam się przechować drożdże żeby były dobre...
3razy przechowywaliśmy drożdże powyżej 2tyg... i albo śmierdziały albo były kwaśne. Co może być tego powodem??
Robimy to mniej wiecej tak:
-do wyparzonych słoików wlewamy gęstwę tak do połowy, czekamy aż osiądą, przepłukujemy wodą, tworzą się warstwy drożdży... całość zamykamy i do lodówki(zimą do piwnicy - ok10*)
Dostaliśmy drożdże od fidoangel i przy otwarciu ''syknęły'' jakby był tam gaz... ruszyły żwawo i bez problemu.
Postanowiliśmy dodać na próbę trochę cukru żeby miały co jeśc i zeby wytworzyć ów gaz... no ale po otwarciu i zrobieniu startera nic, tylko kwaśnie śmierdziały
co decyduje o wytrzymałości drożdży, jaka jest optymalna temperatura do ich przechowywania? czy szczelnie(nawet pod ciśnieniem CO2) czy tylko przykryte np sreberkiem?
Jak Wy to robicie?? tak, żeby przechować drożdże powiedzmy około 2miesięcy?
Chciałem spytać bardziej doświadczonyvch kolegów i kolezanki jak przechowywać drożdże po fermentacji??
Na razie tydzień-dwa to są maksymalne odstępy w jakich udało nam się przechować drożdże żeby były dobre...
3razy przechowywaliśmy drożdże powyżej 2tyg... i albo śmierdziały albo były kwaśne. Co może być tego powodem??
Robimy to mniej wiecej tak:
-do wyparzonych słoików wlewamy gęstwę tak do połowy, czekamy aż osiądą, przepłukujemy wodą, tworzą się warstwy drożdży... całość zamykamy i do lodówki(zimą do piwnicy - ok10*)
Dostaliśmy drożdże od fidoangel i przy otwarciu ''syknęły'' jakby był tam gaz... ruszyły żwawo i bez problemu.
Postanowiliśmy dodać na próbę trochę cukru żeby miały co jeśc i zeby wytworzyć ów gaz... no ale po otwarciu i zrobieniu startera nic, tylko kwaśnie śmierdziały
co decyduje o wytrzymałości drożdży, jaka jest optymalna temperatura do ich przechowywania? czy szczelnie(nawet pod ciśnieniem CO2) czy tylko przykryte np sreberkiem?
Jak Wy to robicie?? tak, żeby przechować drożdże powiedzmy około 2miesięcy?
Comment