Pierwsze z brew-kita

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • diablo62
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.05
    • 6

    Pierwsze z brew-kita

    Witam,

    piwo po tygodniu zlałem na cichą. Blg startowe 11 BLG, przy zlewaniu 3,5. Przy zlewaniu wykonałem pomiar balingometrem, a próbkę posmakowałem. Niestety w smaku jest trochę wodniste - robiłem z puszki + pół na pół glukoza z ekstraktem.

    Czy gdy do re-fermentacji dodam sproszkowany ekstrakt słodowy, doda mi to trochę smaku, czy sypać normalnie glukozę, bo tamto i tak nic nie da?

    Pozdrawiam
    diablo62
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Sypanie ekstraktu już nic nie da (choć niektórzy twierdzą, że od glukozy jest "lepszy" ). Odfermentowanie jest OK, może masz smak nie przyzwyczajony . Jakie drożdże?

    Comment

    • diablo62
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.05
      • 6

      #3
      Drożdże standardowe z puchy Muntos'a. Chyba S-04, ale nie jestem pewien. Czy ten posmak wodnistości zostanie? Ogólnie smak jest OK, ale czuć jakby zmieszano w buzi trochę piwa i trochę wody.

      Pozdrawiam
      diablo62

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #4
        Do puszek Muntonsa nie dodają drożdży S-04. Niektóre szczepy (np. właśnie S-04) mogą dawać wodnisty charakter piwa mimo niezbyt głębokiego odfermentowania.
        Twoje piwo jest jeszcze młode, daj mu kilka tygodni i później oceniaj smak.

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika diablo62 Wyświetlenie odpowiedzi
          Witam,

          piwo po tygodniu zlałem na cichą. Blg startowe 11 BLG, przy zlewaniu 3,5. Przy zlewaniu wykonałem pomiar balingometrem, a próbkę posmakowałem. Niestety w smaku jest trochę wodniste - robiłem z puszki + pół na pół glukoza z ekstraktem.
          Piwo nie nagazowane zawsze sprawia wrażenie wodnistego. Po nagazowaniu powinno być dobrze.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          Przetwarzanie...
          X