Brew-Kit inaczej :)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • p2mup
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.10
    • 1

    #1

    Brew-Kit inaczej :)

    Jestem po pierwszej warce brew-kitowej. Planuje kolejna i znalazlem ciekawy przepis. Prosze o opinie:


    Caledonian Brown Ale


    Składniki:
    1 puszka Coopers Draught,
    500 g jasnego ekstraktu słodowego,
    500 g ciemnego ekstraktu słodowego,
    15 g granulowanego chmielu.

    Zagotuj 500 ml wody, dodaj 6 łyżek stołowych ekstraktu słodowego oraz chmiel. Całość gotuj w ciągu 5 minut. Po wystudzeniu odcedź ostrożnie płyn i wlej do wysterylizowanego balonu. Równolegle, pozostały ekstrakt słodowy rozpuść w dużym rondlu z gorącą wodą, doprowadź do wrzenia i po wyłączeniu ogrzewania dodaj zawartość puszki koncentratu brzeczki Cooper s Draught. Całość wystudź w zlewie wypełnionym wodą, przelej do balonu o pojemności 34 l (pojemnika fermentacyjnego)i uzupełnij ilość płynu do 22 l. Jeżeli temperatura brzeczki wynosi 20—23 C można dodać drożdże piwowarskie. Fermentację i rozlew piwa prowadzi się według przedstawionej w poprzednim rozdziale instrukcji lub przepisu dołączonego do zestawu Coopers.
  • diablo62
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.05
    • 6

    #2
    Wydaję mi się, że za dużo wody jak na tyle surowców.

    Pozdrawiam
    Diablo62

    Comment

    • maroxan
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.03
      • 179

      #3
      Receptura taka i podobne są w książce pt. "Wyrób wina i piwa domowego" Ewa Kwapisz.
      Moim zdaniem składników jest wystarczająco by uzyskać 11blg przy np. 21-22L.
      Pewnie to jeden pies, ale uważam że Muntons wychodzi i smakuje lepiej niż Cooper`s - może nie tylko mi ?
      Na forum popdowiedzieli weź ekstrakt i samodzielnie chmiel, miałem Marynkę i wyszło znakomite - aromat znany tylko NAM amatorom browarnikom.

      Ale niech wypowiedzą się koledzy "experienced", bo w nich siła i potęga.

      Pozdrawiam.
      Cogito ergo sum vampiras
      moje skromne warzenie
      ________________
      Nasze fotografie

      Comment

      • artur2
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2008.02
        • 535

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maroxan
        Wyrób wina i piwa domowego" Ewa Kwapisz
        Kiepska pozycja, robiona pod kity Coopersa. Polecam coś bardziej wartościowego, chociażby dział "Moje Warzenie"
        Jeśli chcesz korzystać z kitu Coopersa (jest on już nachmielony), dodaj trochę płynnego ekstraktu (około 1,2-1,7kg) np. WES-a. Chmielu do tego bym już nie dodawał, lub jedynie małą ilość, bo kit jest zdaje się obliczony na 22 litry i tak chmielony. Jak dodasz dodatkowego chmielu, możesz otrzymać piwo mocno chmielone.
        Wszystkie ekstrakty dodaj do kilku litrów ciepłej wody, zagotuj chwilę, ostudź, dodaj do fermentora, uzupełnij wodą do 20-22 litrów i dodaj drożdże. Ta cała zabawa z 6 łyżkami ekstraktu itp. jest zbędna.
        Mniej alkoholu, więcej smaku !
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Axl2
          Słodkie piwo z ekstraktu
          Axl2
          Witam wszystkich,

          Trochę głupio się przyznać ale od kilku lat robię piwo z brewkitu i w końcu pomyślałem żeby spróbować z ekstraktem + chmiel. Chciałbym zrobić słodkie piwo w stylu Raciborskiego, Łomży czy też Krajan Irlandzkie ciemne. Czy jesteście w stanie pomóc w doborze...
          2023-11-12, 21:50
        • pabulons
          Pilsner Coopers z dodatkiem ekstraktu słodowego z Gozdawy. Dobry pomysł?
          pabulons
          Czekając na ,,wychodzenie" się pierwszej warki mam pomysł na przetestowanie czegoś innego. Czy dobrym pomysłem jest złączenie pilsnera z ekstraktem słodowym zamiast cukru? Czy takie połączenie jest wskazane do tego rodzaju piwa?
          2016-05-15, 08:27
        • dulukgrzegorz
          Ciemny ekstrakt niechmielony Coopers
          dulukgrzegorz
          Cześć wszystkim,



          Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?

          Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?

          Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...
          2022-10-04, 14:48
        • jujooo
          Przeterminowane składniki do piwa BREWKIT
          jujooo
          Witam serdecznie.

          Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.

          Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...
          2023-08-23, 15:14
        • kurek93
          Lager coopers
          kurek93
          Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
          2023-01-06, 19:13
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...