Brew-Kit inaczej :)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • p2mup
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.10
    • 1

    Brew-Kit inaczej :)

    Jestem po pierwszej warce brew-kitowej. Planuje kolejna i znalazlem ciekawy przepis. Prosze o opinie:


    Caledonian Brown Ale


    Składniki:
    1 puszka Coopers Draught,
    500 g jasnego ekstraktu słodowego,
    500 g ciemnego ekstraktu słodowego,
    15 g granulowanego chmielu.

    Zagotuj 500 ml wody, dodaj 6 łyżek stołowych ekstraktu słodowego oraz chmiel. Całość gotuj w ciągu 5 minut. Po wystudzeniu odcedź ostrożnie płyn i wlej do wysterylizowanego balonu. Równolegle, pozostały ekstrakt słodowy rozpuść w dużym rondlu z gorącą wodą, doprowadź do wrzenia i po wyłączeniu ogrzewania dodaj zawartość puszki koncentratu brzeczki Cooper s Draught. Całość wystudź w zlewie wypełnionym wodą, przelej do balonu o pojemności 34 l (pojemnika fermentacyjnego)i uzupełnij ilość płynu do 22 l. Jeżeli temperatura brzeczki wynosi 20—23 C można dodać drożdże piwowarskie. Fermentację i rozlew piwa prowadzi się według przedstawionej w poprzednim rozdziale instrukcji lub przepisu dołączonego do zestawu Coopers.
  • diablo62
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.05
    • 6

    #2
    Wydaję mi się, że za dużo wody jak na tyle surowców.

    Pozdrawiam
    Diablo62

    Comment

    • maroxan
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.03
      • 179

      #3
      Receptura taka i podobne są w książce pt. "Wyrób wina i piwa domowego" Ewa Kwapisz.
      Moim zdaniem składników jest wystarczająco by uzyskać 11blg przy np. 21-22L.
      Pewnie to jeden pies, ale uważam że Muntons wychodzi i smakuje lepiej niż Cooper`s - może nie tylko mi ?
      Na forum popdowiedzieli weź ekstrakt i samodzielnie chmiel, miałem Marynkę i wyszło znakomite - aromat znany tylko NAM amatorom browarnikom.

      Ale niech wypowiedzą się koledzy "experienced", bo w nich siła i potęga.

      Pozdrawiam.
      Cogito ergo sum vampiras
      moje skromne warzenie
      ________________
      Nasze fotografie

      Comment

      • artur2
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2008.02
        • 535

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maroxan Wyświetlenie odpowiedzi
        Wyrób wina i piwa domowego" Ewa Kwapisz
        Kiepska pozycja, robiona pod kity Coopersa. Polecam coś bardziej wartościowego, chociażby dział "Moje Warzenie"
        Jeśli chcesz korzystać z kitu Coopersa (jest on już nachmielony), dodaj trochę płynnego ekstraktu (około 1,2-1,7kg) np. WES-a. Chmielu do tego bym już nie dodawał, lub jedynie małą ilość, bo kit jest zdaje się obliczony na 22 litry i tak chmielony. Jak dodasz dodatkowego chmielu, możesz otrzymać piwo mocno chmielone.
        Wszystkie ekstrakty dodaj do kilku litrów ciepłej wody, zagotuj chwilę, ostudź, dodaj do fermentora, uzupełnij wodą do 20-22 litrów i dodaj drożdże. Ta cała zabawa z 6 łyżkami ekstraktu itp. jest zbędna.
        Mniej alkoholu, więcej smaku !
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Comment

        Przetwarzanie...
        X