Jestem po pierwszej warce brew-kitowej. Planuje kolejna i znalazlem ciekawy przepis. Prosze o opinie:
Caledonian Brown Ale
Składniki:
1 puszka Coopers Draught,
500 g jasnego ekstraktu słodowego,
500 g ciemnego ekstraktu słodowego,
15 g granulowanego chmielu.
Zagotuj 500 ml wody, dodaj 6 łyżek stołowych ekstraktu słodowego oraz chmiel. Całość gotuj w ciągu 5 minut. Po wystudzeniu odcedź ostrożnie płyn i wlej do wysterylizowanego balonu. Równolegle, pozostały ekstrakt słodowy rozpuść w dużym rondlu z gorącą wodą, doprowadź do wrzenia i po wyłączeniu ogrzewania dodaj zawartość puszki koncentratu brzeczki Cooper s Draught. Całość wystudź w zlewie wypełnionym wodą, przelej do balonu o pojemności 34 l (pojemnika fermentacyjnego)i uzupełnij ilość płynu do 22 l. Jeżeli temperatura brzeczki wynosi 20—23 C można dodać drożdże piwowarskie. Fermentację i rozlew piwa prowadzi się według przedstawionej w poprzednim rozdziale instrukcji lub przepisu dołączonego do zestawu Coopers.
Caledonian Brown Ale
Składniki:
1 puszka Coopers Draught,
500 g jasnego ekstraktu słodowego,
500 g ciemnego ekstraktu słodowego,
15 g granulowanego chmielu.
Zagotuj 500 ml wody, dodaj 6 łyżek stołowych ekstraktu słodowego oraz chmiel. Całość gotuj w ciągu 5 minut. Po wystudzeniu odcedź ostrożnie płyn i wlej do wysterylizowanego balonu. Równolegle, pozostały ekstrakt słodowy rozpuść w dużym rondlu z gorącą wodą, doprowadź do wrzenia i po wyłączeniu ogrzewania dodaj zawartość puszki koncentratu brzeczki Cooper s Draught. Całość wystudź w zlewie wypełnionym wodą, przelej do balonu o pojemności 34 l (pojemnika fermentacyjnego)i uzupełnij ilość płynu do 22 l. Jeżeli temperatura brzeczki wynosi 20—23 C można dodać drożdże piwowarskie. Fermentację i rozlew piwa prowadzi się według przedstawionej w poprzednim rozdziale instrukcji lub przepisu dołączonego do zestawu Coopers.
Comment