Witam!
Mam następujące pytanie związane z moją pierwsza warką. Warzyłem z gotowego zestawu browamatora ''Prawdziwe Pszeniczne" z ekstraktu słodowego z samodzielnym chmieleniem. Z 2,75 kg ekstraktu pszenicznego suchego uzyskałem brzeczkę o gęstości o BLG ok. 10,5 i objętości 18l. Fermentowała burzliwie 3 dni w temperaturze 21- 22 stopni przy pomocy drożdży safale WB-06. Po 3 dniach sprawdziłem BLG które wyniosło 3,5 po czym wychyliłem zawartość menzurki i tu pojawiła się konsternacja. Moje zielone piwo pachnie jak pszeniczniak, tak też wygląda, jednakże smak jest jedynie doń zbliżony, ma zaledwie pszeniczny aromat. Jest on gorzki i wodnisty, mało treściwy. O gorycz się nie martwie, gdyż czytałem iż ustąpi ona z czasem podczas leżakowania ale martwi mnie wyczuwalna woda, brak wyrazistego smaku.
Czy to specyfika zielonego piwa czy może zbyt mała ilość słodu bądź też przyczyną mógł być jakiś błąd przy ważeniu?
Planowałem cichą fermentację ale czy w zaistniałej sytuacji ma sens dodatkowe osłabainie smaku?
Pozdrawiam i z góry przepraszam jeśli było.
Mam następujące pytanie związane z moją pierwsza warką. Warzyłem z gotowego zestawu browamatora ''Prawdziwe Pszeniczne" z ekstraktu słodowego z samodzielnym chmieleniem. Z 2,75 kg ekstraktu pszenicznego suchego uzyskałem brzeczkę o gęstości o BLG ok. 10,5 i objętości 18l. Fermentowała burzliwie 3 dni w temperaturze 21- 22 stopni przy pomocy drożdży safale WB-06. Po 3 dniach sprawdziłem BLG które wyniosło 3,5 po czym wychyliłem zawartość menzurki i tu pojawiła się konsternacja. Moje zielone piwo pachnie jak pszeniczniak, tak też wygląda, jednakże smak jest jedynie doń zbliżony, ma zaledwie pszeniczny aromat. Jest on gorzki i wodnisty, mało treściwy. O gorycz się nie martwie, gdyż czytałem iż ustąpi ona z czasem podczas leżakowania ale martwi mnie wyczuwalna woda, brak wyrazistego smaku.
Czy to specyfika zielonego piwa czy może zbyt mała ilość słodu bądź też przyczyną mógł być jakiś błąd przy ważeniu?
Planowałem cichą fermentację ale czy w zaistniałej sytuacji ma sens dodatkowe osłabainie smaku?
Pozdrawiam i z góry przepraszam jeśli było.
Comment