Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
Wyświetlenie odpowiedzi
wodnisty hefe-weizen
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mark33Zacierane było tak
Po Twoim zacieraniu nie dziwi mnie odfermentowanie na poziomie 5 Blg. Dodatek słodu jęczmiennego w połowie zacierania może skutkować słabym działaniem Beta-amylazy bo zanim słód się namoczy i skrobia spęcznieje aby enzym mógł zadziałać kończy się przerwa (tylko 20 min.) Po oddzieleniu gęstwy w 73 st. enzym nie bardzo ma na co działać, bo śrutę ze skrobią zabrano do gotowania. Po połączeniu zacierów zaraz podgrzewasz i dajesz do filtracji spowalniając pracę Alfa-amylazy. Efekt może być taki, że skrobia nie została rozłożona do końca albo bardzo słabo i przez to płytko fermentuje. Pytanie: czy robiłeś próbę jodową przed filtracją? Jeżeli nie spróbuj podczas rozlewu.
Comment
-
-
Kombinowałem aby zatrzeć maksymalnie na słodko, bardzo mi zależało na tych 5 BLG.
Ze względu na skłonności drożdży WB06 do mocnego odfermentowania (2-1,5 blg).
Piwo wyszło fajne już jest dawno w butelkach, próby jodowej nie robiłem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mark33Kombinowałem aby zatrzeć maksymalnie na słodko
- cały słód zasypać do wody o temp. 36-38st.
- podgrzać do 44-45st. i przerwa (ferulikowa ok. 15 min)
- podgrzać do 52 st. (białkowa 10-15 min)
- rozdzielić zaciery.
GĘSTWA:
- podgrzać do 73-74 st. (przerwa aż do scukrowania, powinno wystarczyć 20-30 min)
- zagotować i gotować 15 min
POŁĄCZENIE ZACIERÓW
- podgrzanie do 74 st. (przerwa do scukrowania - ja sprawdzam co 5 min.)
- podgrzanie do 78st. i filtracja
Sam tego jeszcze nie próbowałem, ale wydaje mi się, że opuszczenie przerwy w 61-64st. powinno ograniczyć ilość cukrów fermentujących, a kontrola scukrowania daje nam pewność, że w brzeczce i piwie nie będzie skrobi.
Comment
-
-
Wszystkie sugestie są cenne, tym bardziej od zawodowca Fakt analizując teraz oba sposoby zacierania Twój jest bardziej prawidłowy (rozłożenie całości skrobi pewniejsze). Najważniejsza myśl jaka mi się nasuwa, dajemy radę pokombinować pod konkretne potrzeby i wymagania a to nie koniec doświadczeń z dość chimerycznym szczepem WB-06.
Już się przewinęła wiadomość od zawodowego piwowara (zadać mniej drożdży będzie więcej bananów -potwierdzam). Dodatkowa obserwacja (moja więc ostrożniej ) nie schodzić z fermentacją poniżej 19-20 *C wychodzi piwo mydlaste bez odpowiedniej ilości fenoli odpowiedzialnych między innymi za banany.
Comment
-
-
Nie wiem co to za drożdże ale ich "obsługa" bardzo przypomina suche "BrauPartner" do pszeniczniaków. Zrobiłem na nich swego czasu sporo całkiem niezłych pszeniczek. Głęboko potrafiły odfermentować i lubiły temperatury ok 24 °C.
Może to te same drożdże?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi... Głęboko potrafiły odfermentować i lubiły temperatury ok 24 °C.
Może to te same drożdże?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mark33Wszystkie sugestie są cenne, tym bardziej od zawodowca
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziStary, bez jaj. Nie jestem zawodowcem od warzenia piwa. Nie daj Bóg jeszcze ktoś to przeczyta i jak się kiedy pomylę (co już się zdarzało) to dopiero będzie wstyd.
Comment
-
-
A propos naszej dyskusji i tego czy WB-06 głęboko odfermentowują, zerknijcie na opis piwa pszenicznego z Lublina.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kishar Wyświetlenie odpowiedziInformacja z newslettera - więc bardzo proszę o dodanie tych piw i chyba poprawienie pszenicy.
(...)
Pszeniczne
Piwo pszeniczne, górnej fermentacji zwanie również białym, warzone ze słodu pszenicznego. W smaku lekko kwaskowe, delikatnie chmielone o charakterystycznym bananowo-goździkowym aromacie. Znakomicie orzeźwiające piwo dające niezapomniane wrażenia smakowo-zapachowe. Zawarte w piwie drożdże czynią je mętnym oraz bogatszym w witaminy z grupy B.
Ekstrakt brzeczki 12,6% Zawartość alkoholu 6%.
Comment
-
-
no ale przecież głębokie odfermentowanie to głównie zasługa zacierania, potem drożdży- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzino ale przecież głębokie odfermentowanie to głównie zasługa zacierania, potem drożdży
Comment
-
-
A po czym wnioskujesz że zacierają na "słodko" a wychodzi płasko i nijako dzięki wb06?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziTak mówi teoria.
Nie podejrzewałem siebie o takie szaleństwa ale cóż gust się zmienia
Comment
-
Comment