Drożdze S-04

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ximal
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.02
    • 65

    Drożdze S-04

    Witam
    Za jakiś miesiąc mam zamiar uwarzyć moją drugą warkę "Red Irish Ale 12°Blg - zestaw surowców (wersja śrutowana)" na tych właśnie drożdżach. Na stronie BA podają zalecaną temperaturę fermentacji 18-22 a u mnie w piwnicy jest 15 do 16 stopni czy w tej temperaturze te drożdże dadzą rade?
    To Beer or not to Beer that is a KoelschBeer
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    #2
    Zauważyłem, że piwo fermentowane na S-04 w niższych temperaturach ma wyczuwalny dwuacetyl. Ale po miesiącu leżakowania smaki te znikają zupełnie.
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

    Comment

    • ximal
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.02
      • 65

      #3
      Czyli mogę śmiało działać i nie będzie jakiś dziwnych posmaków??
      To Beer or not to Beer that is a KoelschBeer

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #4
        Dodaj drożdże do jeszcze ciepłej brzeczki (22 C), jak się zacznie fermentacja to piwo powinno lekko się ogrzać. Jeśli temepratura piwa za bardzo spadnie - powiedzmy poniżej 17-18 C to spróbuj owinąc fermentor jakimś kocem czy grubszym ręcznikiem.

        Comment

        • ximal
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.02
          • 65

          #5
          Martwiłem się na zapas, w tej chwili w piwnicy mam 19 stopni a IRA fermentuje od piątku wieczór.
          To Beer or not to Beer that is a KoelschBeer

          Comment

          Przetwarzanie...