Słód śrutowany,jaka trwałość?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zielak1973
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.05
    • 6

    #1

    Słód śrutowany,jaka trwałość?

    Witam wszystkich ,jest to mój pierwszy post na tym forum,do tej pory zadowalałem się czytaniem,teraz jednak mam problem.Właśnie robiłem porządki i znalazłem 2kg słodu pilzneńskiego oraz 2kg pszenicznego ześrutowanego 7 tygodni temu ,słód jest suchy szczelnie
    zapakowany o normalnym zapachu(to znaczy bez woni stęchlizny itp.).Teraz moje pytanie ,czy taki słód jeszcze do czegoś się nadaje?Jeżeli tak,to czy wykorzystać go samodzielnie,czy też połączyć ze świeżo ześrutowanym?Pozdrawiam i z góry dziękuje za porady.
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    7 tygodni, szczelnie zapakowany - to jak swieżo ześrutowany prawie
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • zielak1973
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.05
      • 6

      #3
      Wielkie dzięki za odpowiedz,gdzieś wyczytałem że słód śrutowany ma trwałość kilkunastu dni.
      Czyli jednak to nie prawda?

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zielak1973
        Wielkie dzięki za odpowiedz,gdzieś wyczytałem że słód śrutowany ma trwałość kilkunastu dni.
        Czyli jednak to nie prawda?
        Jak jest w miarę szczelnie zapakowany i przechowywany w suchym miejscu, to i pół roku i rok wytrzyma.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zielak1973
          Wielkie dzięki za odpowiedz,gdzieś wyczytałem że słód śrutowany ma trwałość kilkunastu dni.
          Czyli jednak to nie prawda?
          Nieprawda.

          Słód z czasem może powoli tracić swoje właściwości enzymatyczne, póki nie spleśnieje, to zawsze możesz go użyć, najwyżej mało piwa wyjdzie. A 7 tygodni w dobrych warunkach to jak nic.
          Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2009-06-13, 14:48.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10796

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zielak1973
            7 tygodni temu ,słód jest suchy szczelnie
            .
            toż to świeżynka
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • macas
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2008.02
              • 682

              #7
              Jak stary i nie spleśniały, można wymieszać ze świeżym to i enzymków świeżych dostanie
              Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
              Beniamin Franklin

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas
                Jak stary i nie spleśniały, można wymieszać ze świeżym to i enzymków świeżych dostanie
                Sugerujesz, że właściwości enzymatyczne ze świeżego "zarażą" wydajnością ten starszy?
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • darekd
                  Lubrow, Silky Stout
                  darekd
                  Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
                  Chmiele - Pałacowy, Iunga

                  16% ekstr.
                  5,5% alk

                  Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
                  2025-02-14, 03:52
                • darekd
                  Bierschmiede, Funkerl
                  darekd
                  Browarek z własnym lokalem ze wsi Steinbach nad Attersee w Górnej Austrii.

                  Mała butelka 0,33 l. z napisem "Halbbock", pomyślałem że to od tej buteleczki była nazwa "półkoźlak" a to był taki żarcik, bo piwo ma ekstr. 10,3% a alk. 3,5%.
                  Czyli jakby te...
                  2024-12-24, 00:16
                • darekd
                  Feldsberg, Valtická 10°
                  darekd
                  Minibrowar w Valticach, pięknej miejscowości kiedyś w posiadaniu Liechtensteinów. O browarze i okolicy więcej tu:

                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ovar-feldsberg

                  Dziesiątka,...
                  2024-11-22, 00:27
                • dadek
                  Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                  dadek
                  Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                  2023-11-22, 05:14
                • darekd
                  Urban Chestnut Brewing Company Deutschland, Hallertauer Helles Vollbier
                  darekd
                  Urban Chestnut to browar z amerykańskiego St. Louis, założony w 2010 r. przez Bawarczyka Floriana Kuplenta, którego filozofią jest łączenie piwowarskiego nowego i starego świata.
                  Idąc za ciosem w górnobawarskim Wolnzach (w sercu chmielarskiego regionu Hallertau) od 2015 r. mają następny...
                  2024-11-02, 02:04
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...