Słód śrutowany,jaka trwałość?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zielak1973
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.05
    • 6

    Słód śrutowany,jaka trwałość?

    Witam wszystkich ,jest to mój pierwszy post na tym forum,do tej pory zadowalałem się czytaniem,teraz jednak mam problem.Właśnie robiłem porządki i znalazłem 2kg słodu pilzneńskiego oraz 2kg pszenicznego ześrutowanego 7 tygodni temu ,słód jest suchy szczelnie
    zapakowany o normalnym zapachu(to znaczy bez woni stęchlizny itp.).Teraz moje pytanie ,czy taki słód jeszcze do czegoś się nadaje?Jeżeli tak,to czy wykorzystać go samodzielnie,czy też połączyć ze świeżo ześrutowanym?Pozdrawiam i z góry dziękuje za porady.
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    7 tygodni, szczelnie zapakowany - to jak swieżo ześrutowany prawie
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • zielak1973
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.05
      • 6

      #3
      Wielkie dzięki za odpowiedz,gdzieś wyczytałem że słód śrutowany ma trwałość kilkunastu dni.
      Czyli jednak to nie prawda?

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zielak1973 Wyświetlenie odpowiedzi
        Wielkie dzięki za odpowiedz,gdzieś wyczytałem że słód śrutowany ma trwałość kilkunastu dni.
        Czyli jednak to nie prawda?
        Jak jest w miarę szczelnie zapakowany i przechowywany w suchym miejscu, to i pół roku i rok wytrzyma.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zielak1973 Wyświetlenie odpowiedzi
          Wielkie dzięki za odpowiedz,gdzieś wyczytałem że słód śrutowany ma trwałość kilkunastu dni.
          Czyli jednak to nie prawda?
          Nieprawda.

          Słód z czasem może powoli tracić swoje właściwości enzymatyczne, póki nie spleśnieje, to zawsze możesz go użyć, najwyżej mało piwa wyjdzie. A 7 tygodni w dobrych warunkach to jak nic.
          Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2009-06-13, 14:48.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10788

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zielak1973 Wyświetlenie odpowiedzi
            7 tygodni temu ,słód jest suchy szczelnie
            .
            toż to świeżynka
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • macas
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2008.02
              • 681

              #7
              Jak stary i nie spleśniały, można wymieszać ze świeżym to i enzymków świeżych dostanie
              Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
              Beniamin Franklin

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedzi
                Jak stary i nie spleśniały, można wymieszać ze świeżym to i enzymków świeżych dostanie
                Sugerujesz, że właściwości enzymatyczne ze świeżego "zarażą" wydajnością ten starszy?
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                Przetwarzanie...
                X