eksperyment...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Merv
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.06
    • 24

    #1

    eksperyment...

    Witam witam
    Wraz z kilkoma znajomymi zabrałem się za robienie kilku warek różnego piwa jednocześnie (docelowo - dość gęstego, ok 17BLG każde). Zacieraliśmy bardzo różne rodzaje słodów - pszeniczne, palone, barwiące, jasne, karmelowe, żytnie.
    Końcową część wyslodzin uzyskaną z każdego z zacierów zlaliśmy razem, co dało nam w efekcie ok. 20 litrów "pseudo-brzeczki" o gęstości 4-5BLG. Celem zwiększenia gęstości, dodaliśmy ok. 0.7 litra miodu i 2 litry soku jabłkowego, całość nachmieliliśmy i odparowaliśmy do 19l (gęstość - 8 BLG)
    Teraz moje pytania:
    Jakie drożdże lub ich mieszankę najlepiej zastosować do fermentacji owej pseudo-brzeczki?
    Co sądzicie o robieniu takich "eksperymentów"? Ktoś już podobnych próbował?
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Ja sądzę, że ma to na celu wytworzenie napoju "palnikowego", bo piwem tego nazwać się nie da.

    Comment

    • Merv
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.06
      • 24

      #3
      jasne że nie, ale takie piwopodobne rzeczy podobno czasami wychodzą niezłe.
      więc, jakie drożdże polecacie?

      Comment

      • alkow
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2008.03
        • 34

        #4
        Wykorzystaj górnej fermentacji, niema sensu męczyć się z dolna jak dodasz soku to i tak będą posmaki owocowe.
        Ostatnia zmiana dokonana przez alkow; 2009-06-15, 20:24.

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #5
          Polecam T-58
          Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2009-06-15, 20:24.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • Merv
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.06
            • 24

            #6
            Po dłuższej przerwie mogę powrócić do przerwanego tematu...
            Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
            za namową fidoangel użyliśmy drożdży T58

            Efekt eksperymentu przeszedł nasze oczekiwania
            Otrzymany napitek smakował jak piwo i pachniał jak piwo. Dało się wyczuć nuty owocowe (jabłkowo-bananowe) i goździkowe.
            Barwa nie była najpiękniejsza - połączenie brązu i czerwieni z brakiem klarowności (pszenicy było tam sporo) nie wyglądało zachęcająco, ale smak i orzeźwiający charakter owego napitku rekompensował ten mankament.

            Uprzedzając pytania - powołuję się na opinie licznych degustatorów, nie tylko własne odczucia.

            Reasumując, eksperyment uważam za udany i namawiam każdego do robienia czegoś podobnego.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • darekd
              Lubrow, Silky Stout
              darekd
              Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
              Chmiele - Pałacowy, Iunga

              16% ekstr.
              5,5% alk

              Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
              2025-02-14, 03:52
            • e-prezes
              Biały, Kawowa Pokusa
              e-prezes
              4,5 % alk. (pewnie z racji laktozy gęstości nie podali). Termin do 20.04.2025

              Akurat za milk stoutami nie przepadam i pewnie dlatego nie będę obiektywny. Stouty wszelakie jednak lubię i co jakiś czas do milka wracam.

              Już po nalaniu piana znika do zera, nagazowanie minimalne...
              2025-02-12, 15:35
            • Prusak
              Jagiełło, Ciemny Ale
              Prusak
              Piwo określone przez browar jako foreign extra stout.
              E. 14, 2 blg
              A: 6, 1& vol.
              Po otwarciu z butelki ładny aromat palono-czekoladowy, po przelaniu dochodzi leciutki akcent maślany.
              Barwa ciemnobrązowa do czarnej, nieprzejrzysta.
              Piana średnio obfita, opadająca...
              2024-08-30, 20:57
            • Daray
              Brak wyraźniej fermentacji po 48h
              Daray
              Dzień dobry,

              W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

              Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
              2023-03-13, 20:01
            • darekd
              ? [Fuerst Wiacek], Dream #13 Micro IPA
              darekd
              Berliński kontrakt, który działa od 2016 r. i nie chce się chwalić, gdzie warzy. A czasami jest to poza Niemcami:

              https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...liner-landbier

              Piwo ma 2,8% alk.
              ...
              2022-10-02, 02:12
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...