Witam witam
Wraz z kilkoma znajomymi zabrałem się za robienie kilku warek różnego piwa jednocześnie (docelowo - dość gęstego, ok 17BLG każde). Zacieraliśmy bardzo różne rodzaje słodów - pszeniczne, palone, barwiące, jasne, karmelowe, żytnie.
Końcową część wyslodzin uzyskaną z każdego z zacierów zlaliśmy razem, co dało nam w efekcie ok. 20 litrów "pseudo-brzeczki" o gęstości 4-5BLG. Celem zwiększenia gęstości, dodaliśmy ok. 0.7 litra miodu i 2 litry soku jabłkowego, całość nachmieliliśmy i odparowaliśmy do 19l (gęstość - 8 BLG)
Teraz moje pytania:
Jakie drożdże lub ich mieszankę najlepiej zastosować do fermentacji owej pseudo-brzeczki?
Co sądzicie o robieniu takich "eksperymentów"? Ktoś już podobnych próbował?
Wraz z kilkoma znajomymi zabrałem się za robienie kilku warek różnego piwa jednocześnie (docelowo - dość gęstego, ok 17BLG każde). Zacieraliśmy bardzo różne rodzaje słodów - pszeniczne, palone, barwiące, jasne, karmelowe, żytnie.
Końcową część wyslodzin uzyskaną z każdego z zacierów zlaliśmy razem, co dało nam w efekcie ok. 20 litrów "pseudo-brzeczki" o gęstości 4-5BLG. Celem zwiększenia gęstości, dodaliśmy ok. 0.7 litra miodu i 2 litry soku jabłkowego, całość nachmieliliśmy i odparowaliśmy do 19l (gęstość - 8 BLG)
Teraz moje pytania:
Jakie drożdże lub ich mieszankę najlepiej zastosować do fermentacji owej pseudo-brzeczki?
Co sądzicie o robieniu takich "eksperymentów"? Ktoś już podobnych próbował?
Comment