Kiedy zakończyć pierwszą fermentację?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MmadA
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.06
    • 13

    #1

    Kiedy zakończyć pierwszą fermentację?

    Ważę swoje pierwsze piwo z brewkita coopers (european lager). Fermentacja cały czas w temperaturze ~23C. Drożdże dodałem równo tydzień temu i dziś się zacząłem zastanawiać kiedy to zacząć zlewać do butelek. Według instrukcji fermentacja powinna się zakończyć po 4-6 dniach a ja mam już 7 (no chyba że czas liczyć od wystartowania drożdży?).

    W rurce fermentacyjnej jeszcze trochę bulgocze, tak z częstotliwością raz na 50s. Czy przed zlaniem powinno to całkiem ustać?

    Według instrukcji brzeczka po fermentacji powinna mieć 1Blg, spuściłem dziś trochę przy pomocy kranika i ma dokładnie 1Blg.

    I mam wątpliwości... kiedy się brać za zlewanie do butelek?
  • kolomar
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 175

    #2
    Jak najszybciej.

    Pozdrawiam
    Warzenie piwa

    Comment

    • MmadA
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.06
      • 13

      #3
      Czyli nie czekać już na nic i zlewać?

      Możesz mi jeszcze napisać skąd takie wnioski, żebym wiedział na przyszłość? Oceniasz po tym 1Blg czy po wolnym bulgotaniu?

      Comment

      • kolomar
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.12
        • 175

        #4
        Jeżeli pomiaru dokonałeś prawidłowo, czyli w temp 20*C oraz areometrem, który w czystej wodzie w temp 20*C wskazuje 0, to niżej niż do 1 Blg. nie zejdzie.

        Pozdrawiam
        Warzenie piwa

        Comment

        • MmadA
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.06
          • 13

          #5
          Zaraz pomierzę jeszcze raz (bo było pewnie gdzieś w 23C) i biorę się za parzenie butelek. Dzięki za pomoc.

          Comment

          • Wujcio_Shaggy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.01
            • 4628

            #6
            Różnica między gęstością w temp. 20° a w 23°C jest ułamkowa - ok. 0,15°Blg.
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

            @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

            Comment

            • MmadA
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.06
              • 13

              #7
              Zmierzyłem później na czystej wodzie i jeszcze raz na brzeczce. Wyszło delikatnie więcej niż 1Blg. W każdym razie zlałem do butelek i zobaczymy co dalej...

              Jeszcze tylko małe pytanie odnośnie leżakowania. Po zlaniu do butelek powinienem je trzymać 4 dni w temperaturze 21-27C. Następnie 10 dni w temperaturze 18-20C. I można pić. Tako rzecze instrukcja.

              Tylko teraz właśnie odnośnie tego leżakowania przez 2 następne miesiące... jaka temperatura jest optymalna?

              Comment

              • hasintus
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2006.07
                • 850

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MmadA
                Ważę swoje pierwsze piwo z brewkita coopers (european lager).
                Ile wyszło kilogramów ?

                Comment

                • MmadA
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2009.06
                  • 13

                  #9
                  Zależy czy z butelkami czy bez.

                  A tak na serio wyszło 45 butelek 0.5l. Z tym że kilka ostatnich było już lanych z mocnym przechyleniem fermentatora (bo przez kranik, który z resztą nie wiem czy nie jest trochę za nisko). I oznaczyłem je sobie jako takie potencjalnie mocniej mętne... tfu! z większą opalescencją.

                  Wszystko robiłem według instrukcji, dopiero po nastawieniu pierwszej fermentacji trafiłem na forum i przeczytałem że lepiej dodać trochę słodu itd...

                  PS. Sprawdziłem sobie w słowniku, zapamiętam pisownie.

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10796

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MmadA

                    Wszystko robiłem według instrukcji, dopiero po nastawieniu pierwszej fermentacji trafiłem na forum i przeczytałem że lepiej dodać trochę słodu itd...
                    do czego dodać słodu ?
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • ion
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2009.04
                      • 77

                      #11
                      Witam kolejnego piwowara
                      Co do Lagerów Coopersa, to nie sugeruj się instrukcją. Czasem możesz na ten 1 Blg czekać do końca świata. W piwach niepuszkowych takich wyników raczej się nie osiąga. WIęc polecam zlać tak przy 2,5 Blg już :P
                      Co do mętności - mętne nie będzie. Będzie tylko więcej drożdży na dnie.
                      Co do leżakowania - znowu nie sugeruj się instrukcją. Na początku warto trochę (dzień, dwa) potrzymać w ciepełku, ale i to niekoniecznie. Potem ładuj do piwnicy. Najlepszy lager będzie jakieś 6 -8 tygodni po butelkowaniu. Pić faktycznie po dwóch tygodniach można...Ale czy warto?

                      Anteks - pewnie koledze o ekstrakt niechmielony zamiast cukru chodziło...

                      Comment

                      • MmadA
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2009.06
                        • 13

                        #12
                        Widzę że chyba za bardzo nastawiłem się na nasłuchiwanie bąbelkowania w rurce fermentacyjnej... I bardziej jednak trzeba zwracać uwagę na to co wskazuje areometr.

                        OK, czyli zostawię je w ciepełku do jutra i wieczorem przeniosę do piwnicy do leżakowania. Po dwóch tygodniach zrobi się kontrolną próbę smakową a reszta będzie leżakować dalej.

                        Tak, rzeczywiście czytałem o wzbogacaniu brewkitów ekstraktami.

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          Tak naprawdę to nic nie trzeba mierzyć. Fermentacja główna tydzień, wtórna drugi tydzień. Leżakowanie miesiąc. Temperatura dojrzewania - najlepiej około 10 C, ale jak będzie stało w 20 C, też nic się nie stanie.

                          Comment

                          • ion
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2009.04
                            • 77

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                            Tak naprawdę to nic nie trzeba mierzyć. Fermentacja główna tydzień, wtórna drugi tydzień. Leżakowanie miesiąc. Temperatura dojrzewania - najlepiej około 10 C, ale jak będzie stało w 20 C, też nic się nie stanie.
                            Poza tym, że może wybuchnąć...

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ion
                              Poza tym, że może wybuchnąć...

                              Niby co?
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • slipa
                                Standardy - od kiedy do kiedy
                                slipa
                                Czy ktoś może się zastanawiał, albo wie, kiedy pojawiła się pierwsza etykieta "standard" i w jakim browarze?
                                I do kiedy były używane, bo niby to okres 1950-55, ale np. w Olsztynie produkcję piwa rozpoczęto w 1963 a 5 różnych etykiet typu standard jest znanych z tego browaru....
                                2024-05-07, 09:54
                              • Rafad78
                                IPA 14 blg
                                Rafad78
                                Zakupiłem zestaw IPA 14 blg. Mam pytanie odnośnie chmielenia. Instrukcji dołączonej do zestawu piszę, że na początek dajemy Marynkę, a przy wyłączeniu palnika chmiel lubelski. Nie umie jednak określić, kiedy dodajemy czasowo dokładnie ten chmiel lubelski, ile czasu go przetrzymujemy.
                                2023-11-19, 15:42
                              • dadek
                                Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                dadek
                                Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                2023-11-17, 00:48
                              • e-prezes
                                XXI zlot B.biz - dywagacje
                                e-prezes
                                No to czas na propozycje!
                                Nie będę się upierał nad lubelskim i Podlasiem z wiadomych względów.

                                Piwowar z Folga zapraszał w trakcie Chmielobrania co też można brać pod uwagę jako dobrą lokalizację, bo wreszcie SergioP będzie miał względnie blisko.

                                Browar...
                                2022-01-07, 12:20
                              • darekd
                                Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                                darekd
                                Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                                Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                                ...
                                2023-02-07, 23:16
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...