Kolega ion widać z tych, co to już po pięciu warkach są ekspertami.
Kiedy zakończyć pierwszą fermentację?
Collapse
X
-
Mniej książków więcej piwaComment
-
Comment
-
A przy ilu Blg mam ładować Panie Ekspercie? Rozumiem, że 2,5 Blg to za dużo...Hmmm... to może przy 1 Blg... Albo przy 0... Tak, to byłby iście mistrzowski wynik, nie? Wskaż mi kogokolwiek na tym forum, którego piwa (zacierane, nie z puchy) odfermentowują bardziej niż do 2,5 Blg....Comment
-
A przy ilu Blg mam ładować Panie Ekspercie? Rozumiem, że 2,5 Blg to za dużo...Hmmm... to może przy 1 Blg... Albo przy 0... Tak, to byłby iście mistrzowski wynik, nie? Wskaż mi kogokolwiek na tym forum, którego piwa (zacierane, nie z puchy) odfermentowują bardziej niż do 2,5 Blg....Mniej książków więcej piwaComment
-
"Delikatne" kapslowanie nie jest jednak dobrą receptą na "granaty" - w najlepszym razie grozi rozgazowaniem piwa.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawetComment
-
A przy ilu Blg mam ładować Panie Ekspercie? Rozumiem, że 2,5 Blg to za dużo...Hmmm... to może przy 1 Blg... Albo przy 0... Tak, to byłby iście mistrzowski wynik, nie? Wskaż mi kogokolwiek na tym forum, którego piwa (zacierane, nie z puchy) odfermentowują bardziej niż do 2,5 Blg....
Nie jestem ekspertem i się za takiego nie uważam, ale jest coś nie tak skoro jednym (mi też ) przy leżakowaniu w 23C nie wybuchają. Ja nie napisałem, że odfermentować mniej niż 2,5 BLG tylko to kwestia ilości środa do refermentacji (tak jak napisał Anteks), albo inny pies.
Temperatura ma mniejsze znaczenie, bo przecież nie wszyscy mają piwniczkę z temperaturą 10 C -> tylko mieszkają w bloku i piwo im leżakuje w domu w temperaturze pokojowej.
'Ion' coś Ty uwagi Krzysia pod twoim adresem na mnie przenosisz ?? [Może wcześniej się źle wyraziłem]Ostatnia zmiana dokonana przez rrc; 2009-06-18, 21:20.Comment
-
Comment
-
czy już mocno nagazowane .
Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2009-06-18, 21:29.Comment
-
Póki co niech leżakuje jak jest. W między czasie chcę się zaopatrzyć w jakąś dobrą literaturę i może składniki na następne warzenie.
Tak patrzę na te książki... ale nie bardzo wiem co wybrać.
"Wszystko o piwie" Fałata - Po spisie treści nie wygląda zbyt wyczerpująco, ale z drugiej strony 255 stron... może po prostu spis treści nie jest za szczegółowy.
"Piwo warzone w domu" Vogela - Wygląda całkiem ciekawie...
"Znakomite Piwa - Sprawdzone Receptury" Odstrasza słowem receptury... raczej bym chciał coś opisującego cały proces warzenia... a i miło byłoby poczytać jakieś wskazówki np. o uprawie chmielu (wiem dużo wymagam).
Co polecicie? Chciałbym książkę będącą solidnym wprowadzeniem ale taką, do której po przeczytaniu będę niejednokrotnie wracał. Biblii warzenia piwa.Ostatnia zmiana dokonana przez MmadA; 2009-06-18, 21:46.Comment
-
1. Jak powszechnie wiadomo, im wyższa temperatura - tym mniejsza rozpuszczalność CO2 w piwie. W takim razie jest wyższe ciśnienie w butelce. Wniosek - może ją rozsadzić.
2. Im niższa temperatura, tym mniejsza aktywność drożdży górnej femrentacji. Drożdże produkują mniej CO2, stężenie w butelce jest mniejsze.
A więc, z 1 i 2 wynika, że w wyższej temperaturze jest większe prawdopodobieństwo, że w butelce wystąpi takie ciśnienie, że ją rozerwie.
Z góry dziękuję za pomoc.Comment