Kolega ion widać z tych, co to już po pięciu warkach są ekspertami.
Kiedy zakończyć pierwszą fermentację?
Collapse
X
-
Mniej książków więcej piwaComment
-
Comment
-
A przy ilu Blg mam ładować Panie Ekspercie? Rozumiem, że 2,5 Blg to za dużo...Hmmm... to może przy 1 Blg... Albo przy 0... Tak, to byłby iście mistrzowski wynik, nie? Wskaż mi kogokolwiek na tym forum, którego piwa (zacierane, nie z puchy) odfermentowują bardziej niż do 2,5 Blg....Comment
-
A przy ilu Blg mam ładować Panie Ekspercie? Rozumiem, że 2,5 Blg to za dużo...Hmmm... to może przy 1 Blg... Albo przy 0... Tak, to byłby iście mistrzowski wynik, nie? Wskaż mi kogokolwiek na tym forum, którego piwa (zacierane, nie z puchy) odfermentowują bardziej niż do 2,5 Blg....Mniej książków więcej piwaComment
-
"Delikatne" kapslowanie nie jest jednak dobrą receptą na "granaty" - w najlepszym razie grozi rozgazowaniem piwa.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawetComment
-
A przy ilu Blg mam ładować Panie Ekspercie? Rozumiem, że 2,5 Blg to za dużo...Hmmm... to może przy 1 Blg... Albo przy 0... Tak, to byłby iście mistrzowski wynik, nie? Wskaż mi kogokolwiek na tym forum, którego piwa (zacierane, nie z puchy) odfermentowują bardziej niż do 2,5 Blg....
Nie jestem ekspertem i się za takiego nie uważam, ale jest coś nie tak skoro jednym (mi też ) przy leżakowaniu w 23C nie wybuchają. Ja nie napisałem, że odfermentować mniej niż 2,5 BLG tylko to kwestia ilości środa do refermentacji (tak jak napisał Anteks), albo inny pies.
Temperatura ma mniejsze znaczenie, bo przecież nie wszyscy mają piwniczkę z temperaturą 10 C -> tylko mieszkają w bloku i piwo im leżakuje w domu w temperaturze pokojowej.
'Ion' coś Ty uwagi Krzysia pod twoim adresem na mnie przenosisz ?? [Może wcześniej się źle wyraziłem]Ostatnia zmiana dokonana przez rrc; 2009-06-18, 21:20.Comment
-
Comment
-
czy już mocno nagazowane .
Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2009-06-18, 21:29.Comment
-
Póki co niech leżakuje jak jest. W między czasie chcę się zaopatrzyć w jakąś dobrą literaturę i może składniki na następne warzenie.
Tak patrzę na te książki... ale nie bardzo wiem co wybrać.
"Wszystko o piwie" Fałata - Po spisie treści nie wygląda zbyt wyczerpująco, ale z drugiej strony 255 stron... może po prostu spis treści nie jest za szczegółowy.
"Piwo warzone w domu" Vogela - Wygląda całkiem ciekawie...
"Znakomite Piwa - Sprawdzone Receptury" Odstrasza słowem receptury... raczej bym chciał coś opisującego cały proces warzenia... a i miło byłoby poczytać jakieś wskazówki np. o uprawie chmielu (wiem dużo wymagam).
Co polecicie? Chciałbym książkę będącą solidnym wprowadzeniem ale taką, do której po przeczytaniu będę niejednokrotnie wracał. Biblii warzenia piwa.Ostatnia zmiana dokonana przez MmadA; 2009-06-18, 21:46.Comment
-
1. Jak powszechnie wiadomo, im wyższa temperatura - tym mniejsza rozpuszczalność CO2 w piwie. W takim razie jest wyższe ciśnienie w butelce. Wniosek - może ją rozsadzić.
2. Im niższa temperatura, tym mniejsza aktywność drożdży górnej femrentacji. Drożdże produkują mniej CO2, stężenie w butelce jest mniejsze.
A więc, z 1 i 2 wynika, że w wyższej temperaturze jest większe prawdopodobieństwo, że w butelce wystąpi takie ciśnienie, że ją rozerwie.
Z góry dziękuję za pomoc.Comment
Related Topics
Collapse
-
Czy ktoś może się zastanawiał, albo wie, kiedy pojawiła się pierwsza etykieta "standard" i w jakim browarze?
I do kiedy były używane, bo niby to okres 1950-55, ale np. w Olsztynie produkcję piwa rozpoczęto w 1963 a 5 różnych etykiet typu standard jest znanych z tego browaru....-
Channel: Kolekcjonerstwo
-
-
Zakupiłem zestaw IPA 14 blg. Mam pytanie odnośnie chmielenia. Instrukcji dołączonej do zestawu piszę, że na początek dajemy Marynkę, a przy wyłączeniu palnika chmiel lubelski. Nie umie jednak określić, kiedy dodajemy czasowo dokładnie ten chmiel lubelski, ile czasu go przetrzymujemy.
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
No to czas na propozycje!
Nie będę się upierał nad lubelskim i Podlasiem z wiadomych względów.
Piwowar z Folga zapraszał w trakcie Chmielobrania co też można brać pod uwagę jako dobrą lokalizację, bo wreszcie SergioP będzie miał względnie blisko.
Browar...-
Channel: Wielkie Zloty BrowarBizu
-
-
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...-
Channel: Anglia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment