Kiedy zakończyć pierwszą fermentację?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • hasintus
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2006.07
    • 850

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    Wiedziałem.
    Powinni na tych drożdżach pisać, uwaga kożuch drożdży utrzymuje się długo po zakończeniu fermentacji burzliwej.
    U mnie większość z górniaków tak ma np. london ale, większość belgów, zbieram je wysterylizowaną łyżką cedzakową, a potem spuszczam piwo na cichą.
    A żeby było ciekawiej, kiedyś kilkakrotnie używałem US-56 i opadały całkowicie na dno.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • slipa
      Standardy - od kiedy do kiedy
      slipa
      Czy ktoś może się zastanawiał, albo wie, kiedy pojawiła się pierwsza etykieta "standard" i w jakim browarze?
      I do kiedy były używane, bo niby to okres 1950-55, ale np. w Olsztynie produkcję piwa rozpoczęto w 1963 a 5 różnych etykiet typu standard jest znanych z tego browaru....
      2024-05-07, 09:54
    • Rafad78
      IPA 14 blg
      Rafad78
      Zakupiłem zestaw IPA 14 blg. Mam pytanie odnośnie chmielenia. Instrukcji dołączonej do zestawu piszę, że na początek dajemy Marynkę, a przy wyłączeniu palnika chmiel lubelski. Nie umie jednak określić, kiedy dodajemy czasowo dokładnie ten chmiel lubelski, ile czasu go przetrzymujemy.
      2023-11-19, 15:42
    • dadek
      Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
      dadek
      Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
      2023-11-17, 00:48
    • e-prezes
      XXI zlot B.biz - dywagacje
      e-prezes
      No to czas na propozycje!
      Nie będę się upierał nad lubelskim i Podlasiem z wiadomych względów.

      Piwowar z Folga zapraszał w trakcie Chmielobrania co też można brać pod uwagę jako dobrą lokalizację, bo wreszcie SergioP będzie miał względnie blisko.

      Browar...
      2022-01-07, 12:20
    • darekd
      Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
      darekd
      Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

      Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
      ...
      2023-02-07, 23:16
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...