Ważę swoje pierwsze piwo z brewkita coopers (european lager). Fermentacja cały czas w temperaturze ~23C. Drożdże dodałem równo tydzień temu i dziś się zacząłem zastanawiać kiedy to zacząć zlewać do butelek. Według instrukcji fermentacja powinna się zakończyć po 4-6 dniach a ja mam już 7 (no chyba że czas liczyć od wystartowania drożdży?).
W rurce fermentacyjnej jeszcze trochę bulgocze, tak z częstotliwością raz na 50s. Czy przed zlaniem powinno to całkiem ustać?
Według instrukcji brzeczka po fermentacji powinna mieć 1Blg, spuściłem dziś trochę przy pomocy kranika i ma dokładnie 1Blg.
I mam wątpliwości... kiedy się brać za zlewanie do butelek?
W rurce fermentacyjnej jeszcze trochę bulgocze, tak z częstotliwością raz na 50s. Czy przed zlaniem powinno to całkiem ustać?
Według instrukcji brzeczka po fermentacji powinna mieć 1Blg, spuściłem dziś trochę przy pomocy kranika i ma dokładnie 1Blg.
I mam wątpliwości... kiedy się brać za zlewanie do butelek?
Comment