Kiedy zakończyć pierwszą fermentację?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MmadA
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.06
    • 13

Kiedy zakończyć pierwszą fermentację?

Ważę swoje pierwsze piwo z brewkita coopers (european lager). Fermentacja cały czas w temperaturze ~23C. Drożdże dodałem równo tydzień temu i dziś się zacząłem zastanawiać kiedy to zacząć zlewać do butelek. Według instrukcji fermentacja powinna się zakończyć po 4-6 dniach a ja mam już 7 (no chyba że czas liczyć od wystartowania drożdży?).

W rurce fermentacyjnej jeszcze trochę bulgocze, tak z częstotliwością raz na 50s. Czy przed zlaniem powinno to całkiem ustać?

Według instrukcji brzeczka po fermentacji powinna mieć 1Blg, spuściłem dziś trochę przy pomocy kranika i ma dokładnie 1Blg.

I mam wątpliwości... kiedy się brać za zlewanie do butelek?
  • kolomar
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 175

Jak najszybciej.

Pozdrawiam
    Warzenie piwa

Comment

• MmadA
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.06
      • 13

Czyli nie czekać już na nic i zlewać?

Możesz mi jeszcze napisać skąd takie wnioski, żebym wiedział na przyszłość? Oceniasz po tym 1Blg czy po wolnym bulgotaniu?

Comment

• kolomar
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.12
        • 175

Jeżeli pomiaru dokonałeś prawidłowo, czyli w temp 20*C oraz areometrem, który w czystej wodzie w temp 20*C wskazuje 0, to niżej niż do 1 Blg. nie zejdzie.

Pozdrawiam
        Warzenie piwa

Comment

• MmadA
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.06
          • 13

Zaraz pomierzę jeszcze raz (bo było pewnie gdzieś w 23C) i biorę się za parzenie butelek. Dzięki za pomoc.

Comment

• Wujcio_Shaggy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.01
            • 4628

Różnica między gęstością w temp. 20° a w 23°C jest ułamkowa - ok. 0,15°Blg.
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• MmadA
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.06
              • 13

Zmierzyłem później na czystej wodzie i jeszcze raz na brzeczce. Wyszło delikatnie więcej niż 1Blg. W każdym razie zlałem do butelek i zobaczymy co dalej...

Jeszcze tylko małe pytanie odnośnie leżakowania. Po zlaniu do butelek powinienem je trzymać 4 dni w temperaturze 21-27C. Następnie 10 dni w temperaturze 18-20C. I można pić. Tako rzecze instrukcja.

Tylko teraz właśnie odnośnie tego leżakowania przez 2 następne miesiące... jaka temperatura jest optymalna?

Comment

• hasintus
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2006.07
                • 850

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MmadA Wyświetlenie odpowiedzi
                Ważę swoje pierwsze piwo z brewkita coopers (european lager).
                Ile wyszło kilogramów ?

Comment

• MmadA
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2009.06
                  • 13

Zależy czy z butelkami czy bez.

A tak na serio wyszło 45 butelek 0.5l. Z tym że kilka ostatnich było już lanych z mocnym przechyleniem fermentatora (bo przez kranik, który z resztą nie wiem czy nie jest trochę za nisko). I oznaczyłem je sobie jako takie potencjalnie mocniej mętne... tfu! z większą opalescencją.

Wszystko robiłem według instrukcji, dopiero po nastawieniu pierwszej fermentacji trafiłem na forum i przeczytałem że lepiej dodać trochę słodu itd...

PS. Sprawdziłem sobie w słowniku, zapamiętam pisownie.

Comment

• anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10788

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MmadA Wyświetlenie odpowiedzi

Wszystko robiłem według instrukcji, dopiero po nastawieniu pierwszej fermentacji trafiłem na forum i przeczytałem że lepiej dodać trochę słodu itd...
                    do czego dodać słodu ?
                    Mniej książków więcej piwa

Comment

• ion
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2009.04
                      • 77

Witam kolejnego piwowara
                      Co do Lagerów Coopersa, to nie sugeruj się instrukcją. Czasem możesz na ten 1 Blg czekać do końca świata. W piwach niepuszkowych takich wyników raczej się nie osiąga. WIęc polecam zlać tak przy 2,5 Blg już :P
                      Co do mętności - mętne nie będzie. Będzie tylko więcej drożdży na dnie.
                      Co do leżakowania - znowu nie sugeruj się instrukcją. Na początku warto trochę (dzień, dwa) potrzymać w ciepełku, ale i to niekoniecznie. Potem ładuj do piwnicy. Najlepszy lager będzie jakieś 6 -8 tygodni po butelkowaniu. Pić faktycznie po dwóch tygodniach można...Ale czy warto?

Anteks - pewnie koledze o ekstrakt niechmielony zamiast cukru chodziło...

Comment

• MmadA
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2009.06
                        • 13

Widzę że chyba za bardzo nastawiłem się na nasłuchiwanie bąbelkowania w rurce fermentacyjnej... I bardziej jednak trzeba zwracać uwagę na to co wskazuje areometr.

OK, czyli zostawię je w ciepełku do jutra i wieczorem przeniosę do piwnicy do leżakowania. Po dwóch tygodniach zrobi się kontrolną próbę smakową a reszta będzie leżakować dalej.

Tak, rzeczywiście czytałem o wzbogacaniu brewkitów ekstraktami.

Comment

• Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

Tak naprawdę to nic nie trzeba mierzyć. Fermentacja główna tydzień, wtórna drugi tydzień. Leżakowanie miesiąc. Temperatura dojrzewania - najlepiej około 10 C, ale jak będzie stało w 20 C, też nic się nie stanie.

Comment

• ion
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2009.04
                            • 77

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                            Tak naprawdę to nic nie trzeba mierzyć. Fermentacja główna tydzień, wtórna drugi tydzień. Leżakowanie miesiąc. Temperatura dojrzewania - najlepiej około 10 C, ale jak będzie stało w 20 C, też nic się nie stanie.
                            Poza tym, że może wybuchnąć...

Comment

• jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ion Wyświetlenie odpowiedzi
                              Poza tym, że może wybuchnąć...

Niby co?
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

Comment

Przetwarzanie...
                              X