Kolega ion widać z tych, co to już po pięciu warkach są ekspertami.
Kiedy zakończyć pierwszą fermentację?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ion Wyświetlenie odpowiedziNie. Z tych co to zobaczyli, jak ładnie rozsadza butelki, jak za długo w ciepełku sie je trzyma. Potem tylko zmyć jest to wszystko ciężko...Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MmadA Wyświetlenie odpowiedziPanowie, te butelki naprawdę potrafią wybuchać? Mnie się wydawało że co najwyżej kapsel zniszczy sufit.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rrc Wyświetlenie odpowiedziKoledzy 'ion' ładuje do butelek piwko przy około 2,5 BLG do tego cukier za dużo i mamy granat.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ion Wyświetlenie odpowiedziA przy ilu Blg mam ładować Panie Ekspercie? Rozumiem, że 2,5 Blg to za dużo...Hmmm... to może przy 1 Blg... Albo przy 0... Tak, to byłby iście mistrzowski wynik, nie? Wskaż mi kogokolwiek na tym forum, którego piwa (zacierane, nie z puchy) odfermentowują bardziej niż do 2,5 Blg....Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MmadA Wyświetlenie odpowiedziPanowie, te butelki naprawdę potrafią wybuchać? Mnie się wydawało że co najwyżej kapsel zniszczy sufit.
"Delikatne" kapslowanie nie jest jednak dobrą receptą na "granaty" - w najlepszym razie grozi rozgazowaniem piwa.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ion Wyświetlenie odpowiedziA przy ilu Blg mam ładować Panie Ekspercie? Rozumiem, że 2,5 Blg to za dużo...Hmmm... to może przy 1 Blg... Albo przy 0... Tak, to byłby iście mistrzowski wynik, nie? Wskaż mi kogokolwiek na tym forum, którego piwa (zacierane, nie z puchy) odfermentowują bardziej niż do 2,5 Blg....
Nie jestem ekspertem i się za takiego nie uważam, ale jest coś nie tak skoro jednym (mi też ) przy leżakowaniu w 23C nie wybuchają. Ja nie napisałem, że odfermentować mniej niż 2,5 BLG tylko to kwestia ilości środa do refermentacji (tak jak napisał Anteks), albo inny pies.
Temperatura ma mniejsze znaczenie, bo przecież nie wszyscy mają piwniczkę z temperaturą 10 C -> tylko mieszkają w bloku i piwo im leżakuje w domu w temperaturze pokojowej.
'Ion' coś Ty uwagi Krzysia pod twoim adresem na mnie przenosisz ?? [Może wcześniej się źle wyraziłem]Ostatnia zmiana dokonana przez rrc; 2009-06-18, 21:20.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy Wyświetlenie odpowiedziNiestety, dobrze zaciśnięty kapsel przetrzyma takie ciśnienie, które rozsadza butelkę. Kiedyś znalazłem w skrzynce trzy zakapslowane szyjki i masę stłuczki szklanej...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MmadA Wyświetlenie odpowiedziOK, czuję się troszkę nastraszony. Chyba będę upuszczał gazu z jednej butelki do której dałem 2x więcej cukru tak sobie... w ramach eksperymentu.Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2009-06-18, 21:29.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziNajprościej wlać pół litra piwa do peta po mineralnej, można sprawdzać co kwadrans czy już mocno nagazowane.
Tak patrzę na te książki... ale nie bardzo wiem co wybrać.
"Wszystko o piwie" Fałata - Po spisie treści nie wygląda zbyt wyczerpująco, ale z drugiej strony 255 stron... może po prostu spis treści nie jest za szczegółowy.
"Piwo warzone w domu" Vogela - Wygląda całkiem ciekawie...
"Znakomite Piwa - Sprawdzone Receptury" Odstrasza słowem receptury... raczej bym chciał coś opisującego cały proces warzenia... a i miło byłoby poczytać jakieś wskazówki np. o uprawie chmielu (wiem dużo wymagam ).
Co polecicie? Chciałbym książkę będącą solidnym wprowadzeniem ale taką, do której po przeczytaniu będę niejednokrotnie wracał. Biblii warzenia piwa.Ostatnia zmiana dokonana przez MmadA; 2009-06-18, 21:46.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziTak głupi temat może zrobi się tylko od wyznań takich "ekspoertów" jak ion i rcc.
1. Jak powszechnie wiadomo, im wyższa temperatura - tym mniejsza rozpuszczalność CO2 w piwie. W takim razie jest wyższe ciśnienie w butelce. Wniosek - może ją rozsadzić.
2. Im niższa temperatura, tym mniejsza aktywność drożdży górnej femrentacji. Drożdże produkują mniej CO2, stężenie w butelce jest mniejsze.
A więc, z 1 i 2 wynika, że w wyższej temperaturze jest większe prawdopodobieństwo, że w butelce wystąpi takie ciśnienie, że ją rozerwie.
Z góry dziękuję za pomoc.
Comment
-
Comment