Kiedy zakończyć pierwszą fermentację?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #16
    Kolega ion widać z tych, co to już po pięciu warkach są ekspertami.

    Comment

    • ion
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.04
      • 77

      #17
      Nie. Z tych co to zobaczyli, jak ładnie rozsadza butelki, jak za długo w ciepełku sie je trzyma. Potem tylko zmyć jest to wszystko ciężko...

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10788

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ion Wyświetlenie odpowiedzi
        Nie. Z tych co to zobaczyli, jak ładnie rozsadza butelki, jak za długo w ciepełku sie je trzyma. Potem tylko zmyć jest to wszystko ciężko...
        od stania w ciepełku butelek nie rozsadzi , tylko od zbyt dużej ilości środka do refermentacji
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • rrc
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.04
          • 11

          #19
          Koledzy 'ion' ładuje do butelek piwko przy około 2,5 BLG do tego cukier za dużo i mamy granat.
          Ostatnia zmiana dokonana przez rrc; 2009-06-18, 19:26.

          Comment

          • MmadA
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.06
            • 13

            #20
            Panowie, te butelki naprawdę potrafią wybuchać? Mnie się wydawało że co najwyżej kapsel zniszczy sufit.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10788

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MmadA Wyświetlenie odpowiedzi
              Panowie, te butelki naprawdę potrafią wybuchać? Mnie się wydawało że co najwyżej kapsel zniszczy sufit.
              oj zdziwił byś się co potrafią takie wybuchowe butelki
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • ion
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.04
                • 77

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rrc Wyświetlenie odpowiedzi
                Koledzy 'ion' ładuje do butelek piwko przy około 2,5 BLG do tego cukier za dużo i mamy granat.
                A przy ilu Blg mam ładować Panie Ekspercie? Rozumiem, że 2,5 Blg to za dużo...Hmmm... to może przy 1 Blg... Albo przy 0... Tak, to byłby iście mistrzowski wynik, nie? Wskaż mi kogokolwiek na tym forum, którego piwa (zacierane, nie z puchy) odfermentowują bardziej niż do 2,5 Blg....

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10788

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ion Wyświetlenie odpowiedzi
                  A przy ilu Blg mam ładować Panie Ekspercie? Rozumiem, że 2,5 Blg to za dużo...Hmmm... to może przy 1 Blg... Albo przy 0... Tak, to byłby iście mistrzowski wynik, nie? Wskaż mi kogokolwiek na tym forum, którego piwa (zacierane, nie z puchy) odfermentowują bardziej niż do 2,5 Blg....
                  moje mają 4 a nawet 5 blg
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • Wujcio_Shaggy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.01
                    • 4628

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MmadA Wyświetlenie odpowiedzi
                    Panowie, te butelki naprawdę potrafią wybuchać? Mnie się wydawało że co najwyżej kapsel zniszczy sufit.
                    Niestety, dobrze zaciśnięty kapsel przetrzyma takie ciśnienie, które rozsadza butelkę. Kiedyś znalazłem w skrzynce trzy zakapslowane szyjki i masę stłuczki szklanej...

                    "Delikatne" kapslowanie nie jest jednak dobrą receptą na "granaty" - w najlepszym razie grozi rozgazowaniem piwa.
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                    Comment

                    • rrc
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2009.04
                      • 11

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ion Wyświetlenie odpowiedzi
                      A przy ilu Blg mam ładować Panie Ekspercie? Rozumiem, że 2,5 Blg to za dużo...Hmmm... to może przy 1 Blg... Albo przy 0... Tak, to byłby iście mistrzowski wynik, nie? Wskaż mi kogokolwiek na tym forum, którego piwa (zacierane, nie z puchy) odfermentowują bardziej niż do 2,5 Blg....

                      Nie jestem ekspertem i się za takiego nie uważam, ale jest coś nie tak skoro jednym (mi też ) przy leżakowaniu w 23C nie wybuchają. Ja nie napisałem, że odfermentować mniej niż 2,5 BLG tylko to kwestia ilości środa do refermentacji (tak jak napisał Anteks), albo inny pies.

                      Temperatura ma mniejsze znaczenie, bo przecież nie wszyscy mają piwniczkę z temperaturą 10 C -> tylko mieszkają w bloku i piwo im leżakuje w domu w temperaturze pokojowej.


                      'Ion' coś Ty uwagi Krzysia pod twoim adresem na mnie przenosisz ?? [Może wcześniej się źle wyraziłem]
                      Ostatnia zmiana dokonana przez rrc; 2009-06-18, 21:20.

                      Comment

                      • MmadA
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2009.06
                        • 13

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy Wyświetlenie odpowiedzi
                        Niestety, dobrze zaciśnięty kapsel przetrzyma takie ciśnienie, które rozsadza butelkę. Kiedyś znalazłem w skrzynce trzy zakapslowane szyjki i masę stłuczki szklanej...
                        OK, czuję się troszkę nastraszony. Chyba będę upuszczał gazu z jednej butelki do której dałem 2x więcej cukru tak sobie... w ramach eksperymentu.

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MmadA Wyświetlenie odpowiedzi
                          OK, czuję się troszkę nastraszony. Chyba będę upuszczał gazu z jednej butelki do której dałem 2x więcej cukru tak sobie... w ramach eksperymentu.
                          Najprościej wlać pół litra piwa do peta po mineralnej, można sprawdzać co kwadrans naduszając kciukiem czy już mocno nagazowane .
                          Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2009-06-18, 21:29.

                          Comment

                          • MmadA
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2009.06
                            • 13

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Najprościej wlać pół litra piwa do peta po mineralnej, można sprawdzać co kwadrans czy już mocno nagazowane.
                            Cwane! Póki co niech leżakuje jak jest. W między czasie chcę się zaopatrzyć w jakąś dobrą literaturę i może składniki na następne warzenie.

                            Tak patrzę na te książki... ale nie bardzo wiem co wybrać.
                            "Wszystko o piwie" Fałata - Po spisie treści nie wygląda zbyt wyczerpująco, ale z drugiej strony 255 stron... może po prostu spis treści nie jest za szczegółowy.
                            "Piwo warzone w domu" Vogela - Wygląda całkiem ciekawie...
                            "Znakomite Piwa - Sprawdzone Receptury" Odstrasza słowem receptury... raczej bym chciał coś opisującego cały proces warzenia... a i miło byłoby poczytać jakieś wskazówki np. o uprawie chmielu (wiem dużo wymagam ).

                            Co polecicie? Chciałbym książkę będącą solidnym wprowadzeniem ale taką, do której po przeczytaniu będę niejednokrotnie wracał. Biblii warzenia piwa.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez MmadA; 2009-06-18, 21:46.

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #29
                              Tak głupi temat może zrobi się tylko od wyznań takich "ekspoertów" jak ion i rcc.

                              Comment

                              • ion
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2009.04
                                • 77

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                                Tak głupi temat może zrobi się tylko od wyznań takich "ekspoertów" jak ion i rcc.
                                W takim razie, proszę, wskaż błąd w moim rozumowaniu.

                                1. Jak powszechnie wiadomo, im wyższa temperatura - tym mniejsza rozpuszczalność CO2 w piwie. W takim razie jest wyższe ciśnienie w butelce. Wniosek - może ją rozsadzić.

                                2. Im niższa temperatura, tym mniejsza aktywność drożdży górnej femrentacji. Drożdże produkują mniej CO2, stężenie w butelce jest mniejsze.

                                A więc, z 1 i 2 wynika, że w wyższej temperaturze jest większe prawdopodobieństwo, że w butelce wystąpi takie ciśnienie, że ją rozerwie.

                                Z góry dziękuję za pomoc.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X