Kiedy zakończyć pierwszą fermentację?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ion Wyświetlenie odpowiedzi
    W takim razie, proszę, wskaż błąd w moim rozumowaniu.
    Proszę bardzo:

1. Zgadza się, ale tylko w przypadku, gdy wysycenie chłodnego piwa jest na krańcu wytrzymałości butelki (blisko 3 bar). Normalnie nikt tak piwa nie gazuje, bo nie da się go wypić. Piwo z normalną ilością surowca do refermentacji (ciśnienie powiedzmy do 1-1,5 bar) nie powinno wybuchać.Tak więc granaty to wynik błędu piwowara, a nie zbyt wysokiej temperatury.
    2. Pisząc takie zdania dajesz dowód na to, że kompletnie nie znasz fizjologii drożdży piwowarskich. Drożdże produkują CO2 "z czegoś" a nie pod wpływem wysokiej temperatury.

Comment

• MmadA
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.06
      • 13

Naprawdę nikt nie zna dobrej wyczerpującej pozycji o piwie? Czy może po prostu wiedza jest rozbita i z każdej książki trzeba wyciągnąć inne informacje...

Comment

• jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

Wolfgang Kunze. Technologia piwa i słodu.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

Comment

• kopyr
          • 2004.06
          • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MmadA Wyświetlenie odpowiedzi
          Naprawdę nikt nie zna dobrej wyczerpującej pozycji o piwie? Czy może po prostu wiedza jest rozbita i z każdej książki trzeba wyciągnąć inne informacje...
          Całkiem niezły jest Domowy wyrób piwa Dave'a Millera.
          blog.kopyra.com

Comment

• MmadA
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.06
            • 13

Tak właśnie od tej pozycji zacząłem przebieranie. Ale przeczytałem recenzję i zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej poszukać czegoś bardziej tradycyjnego. Ale nic, chyba jednak się na nią zdecyduję.

Comment

• kopyr
              • 2004.06
              • 9475

Tak właśnie od tej pozycji zacząłem przebieranie. Ale przeczytałem recenzję i zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej poszukać czegoś bardziej tradycyjnego. Ale nic, chyba jednak się na nią zdecyduję.
              No ale po co Ci coś bardziej tradycyjnego? Chcesz czytać o tym jak robić piwo w domu, czy w przemysłowym browarze? Jak chcesz tradycyjnie, to tak jak jacer napisał, tylko Kunze.
              Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2009-06-23, 21:00.
              blog.kopyra.com

Comment

• MmadA
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2009.06
                • 13

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                No ale po co Ci coś bardziej tradycyjnego? Chcesz czytać o tym jak robić piwo w domu, czy w przemysłowym browarze? Jak chcesz tradycyjnie, to tak jak jacer napisał, tylko Kunze.
                Interesują mnie domowe warunki. Nie wiem jak przegapiłem post jacera. Zaraz sobie poszukam więcej informacji na temat tej książki.

Comment

• kopyr
                  • 2004.06
                  • 9475

Interesują mnie domowe warunki.
                  To bierz Millera. Kunzego trzeba szukać po antykwariatach.
                  blog.kopyra.com

Comment

• MmadA
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2009.06
                    • 13

Millera sobie załatwię papierowego. Spójrzcie na co trafiłem właśnie przypadkiem: http://chomikuj.pl/winiarstwo/piwowarstwo

Comment

• macas
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2008.02
                      • 681

Ten chomik to jeśli się nie mylę jest Młody_w_fachu
                      również użytkownik tego forum
                      Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                      Beniamin Franklin

Comment

• Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ion Wyświetlenie odpowiedzi
                        A przy ilu Blg mam ładować Panie Ekspercie? Rozumiem, że 2,5 Blg to za dużo...Hmmm... to może przy 1 Blg... Albo przy 0... Tak, to byłby iście mistrzowski wynik, nie? Wskaż mi kogokolwiek na tym forum, którego piwa (zacierane, nie z puchy) odfermentowują bardziej niż do 2,5 Blg....
                        Wprawdzie pytanie nie do mnie i nie w temacie, ale odpowiem - napisałem to już siedem postów wyżej.

Comment

• greg223
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.05
                          • 2

Witam Wszystkich. Jestem bardzo początkującym i żeby nie zaczynać nowego postu podłączę się do tego i proszę o pomoc . Obecnie fermentuje się piąty dzień moja druga warka z zacierania (pierwsza z brewkita). Blg spadło do z 2 z początkowego 13,5 natomiast jest jeszcze pokaźny kożuch na wierzchu czego nie miałem na końcu pierwszej warki. Czy ten kożuch świadczy o pracy drożdży chociaż nic w rurce nie bulgocze? A przede wszystkim czy mogę przelewać na cichą fermentacje czy odczekać aż pianka się straci ? Proszę o pomoc i wyrozumiałość
                          Attached Files

Comment

• kopyr
                            • 2004.06
                            • 9475

Można zlać. A co to za drożdże?
                            blog.kopyra.com

Comment

• greg223
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.05
                              • 2

Safale US-05.To jutro będziemy działać. Dzięki za odpowiedź

Comment

• kopyr
                                • 2004.06
                                • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika greg223 Wyświetlenie odpowiedzi
                                Safale US-05.To jutro będziemy działać. Dzięki za odpowiedź
                                Wiedziałem.
                                Powinni na tych drożdżach pisać, uwaga kożuch drożdży utrzymuje się długo po zakończeniu fermentacji burzliwej.
                                blog.kopyra.com

Comment

Przetwarzanie...
                                X