Witajcie
Wczoraj zostałem szczęśliwym posiadaczem zestawu startowego z Browamatora i nastawiłem swoją pierwszą warkę. Postępowałem zgodnie z instrukcją z książki dołączonej do zestawu, ale prawdopodobnie popełniłem trochę błędów i prosiłbym o ich wskazanie.
Po kolei:
1. zdezynfekowałem sprzęt płukając w roztworze 10g OXY/2l kranówy
2. wlałem 3 litry wody źródlanej + 1 kg cukru + puchę Muntons Lager do garnka
3. zagotowałem mieszankę i pogotowałem 10 minut cały czas mieszając (zajęło to koło godziny)
4. do fermentora wlałem 15 litrów wody źródlanej (temperatura pokojowa)
5. do fermentora wlałem gorącą brzeczkę, a także uzupełniłem wodą do 23 litrów - otrzymana mieszanka miała około 40 stopni, więc zostawiłem do ostygnięcia (nakrywając wiekiem)
6. po jakichś 7h temperatura spadła do 26 stopni więc pobrałem próbkę - wyszło niecałe 9 stopni Blg
7. posypałem całość drożdżami z saszetki i nakryłem wiekiem (bez uszczelniania)
8. minęło kolejne 10h - temperatura wynosi 24 stopnie i raczej nie będzie już spadać. Pojawiło się trochę białej piany
A teraz pytania:
1. dlaczego wyszło tak mało Blg? Powinno być chyba koło 11? Czym to grozi? Nie zamieszałem brzeczki przed pobraniem próbki, więc może tylko u góry było mniejsze stężenie ekstraktu?
2. czy nie lepiej byłoby zagotować najpierw wodę a potem do niej dodać puchę i cukier i pogotować 10 minut?
3. czy dopełniającą wodę można było potrzymać w lodówce? Wtedy może nie trzeba by było tak długo czekać na ostygnięcie.
4. czy należało zamieszać drożdże po ich wsypaniu? I czy to duży błąd nie przeprowadzać rehydratacji?
5. czy taka wysoka temperatura może bardzo zaszkodzić? Nie bardzo mam jak ją obniżać.
Proszę o wyrozumiałość przy odpowiadaniu i pozdrawiam browarmistrzów
Wczoraj zostałem szczęśliwym posiadaczem zestawu startowego z Browamatora i nastawiłem swoją pierwszą warkę. Postępowałem zgodnie z instrukcją z książki dołączonej do zestawu, ale prawdopodobnie popełniłem trochę błędów i prosiłbym o ich wskazanie.
Po kolei:
1. zdezynfekowałem sprzęt płukając w roztworze 10g OXY/2l kranówy
2. wlałem 3 litry wody źródlanej + 1 kg cukru + puchę Muntons Lager do garnka
3. zagotowałem mieszankę i pogotowałem 10 minut cały czas mieszając (zajęło to koło godziny)
4. do fermentora wlałem 15 litrów wody źródlanej (temperatura pokojowa)
5. do fermentora wlałem gorącą brzeczkę, a także uzupełniłem wodą do 23 litrów - otrzymana mieszanka miała około 40 stopni, więc zostawiłem do ostygnięcia (nakrywając wiekiem)
6. po jakichś 7h temperatura spadła do 26 stopni więc pobrałem próbkę - wyszło niecałe 9 stopni Blg
7. posypałem całość drożdżami z saszetki i nakryłem wiekiem (bez uszczelniania)
8. minęło kolejne 10h - temperatura wynosi 24 stopnie i raczej nie będzie już spadać. Pojawiło się trochę białej piany
A teraz pytania:
1. dlaczego wyszło tak mało Blg? Powinno być chyba koło 11? Czym to grozi? Nie zamieszałem brzeczki przed pobraniem próbki, więc może tylko u góry było mniejsze stężenie ekstraktu?
2. czy nie lepiej byłoby zagotować najpierw wodę a potem do niej dodać puchę i cukier i pogotować 10 minut?
3. czy dopełniającą wodę można było potrzymać w lodówce? Wtedy może nie trzeba by było tak długo czekać na ostygnięcie.
4. czy należało zamieszać drożdże po ich wsypaniu? I czy to duży błąd nie przeprowadzać rehydratacji?
5. czy taka wysoka temperatura może bardzo zaszkodzić? Nie bardzo mam jak ją obniżać.
Proszę o wyrozumiałość przy odpowiadaniu i pozdrawiam browarmistrzów
Comment