Cześć.
Zabieram sie do warzenia swojego pierwszego portera.
zasyp :
pilzneński 2.3kg
monachijski 3kg
karmelowy jasny 0.4
karmelowy ciemny 0.35
Carafa (R) Special typ III 0.2
pszeniczny 0.75
carahell 0.5(miało byc 0.75 ale cos pomyliłem przy zamówieniu)
chmiel
marynka 20g
lubelski 40g
drożdże W 34/70
skład zaczerpnięty z "centrum piwowarstwa"
zacieranie:
podgrzewam wode do 55°C i wsypuje wszystkie słody poza carafa na 10'
62°-30'
72°-30'
sprawdzam skrobie i dodaje carafa
podgrzewam do75°C i odstawiam gar na 30 min
filtrowanie .
Zastanawia mnie teraz wysładzanie .Piwa ma wyjsc 15l 22°Blg. Jesli mam 7kg słodu to zaczynam od 24l wody(3.5x kg)?zgubiłem sie
kiedy przerwac filtrowanie ? Przy jakim litrażu/blg?
rozumiem ze z wysłodzin robie sobie słabe ciemne piwo ?
chmielenie 60'
marynka od razu 20g ?
lubelski w 30' 40g ?
burzliwa=2tyg?9-14°C
cicha=2,3,4 tyg?
grrryyy!
prosze o przeniesienie do kołyski
Zabieram sie do warzenia swojego pierwszego portera.
zasyp :
pilzneński 2.3kg
monachijski 3kg
karmelowy jasny 0.4
karmelowy ciemny 0.35
Carafa (R) Special typ III 0.2
pszeniczny 0.75
carahell 0.5(miało byc 0.75 ale cos pomyliłem przy zamówieniu)
chmiel
marynka 20g
lubelski 40g
drożdże W 34/70
skład zaczerpnięty z "centrum piwowarstwa"
zacieranie:
podgrzewam wode do 55°C i wsypuje wszystkie słody poza carafa na 10'
62°-30'
72°-30'
sprawdzam skrobie i dodaje carafa
podgrzewam do75°C i odstawiam gar na 30 min
filtrowanie .
Zastanawia mnie teraz wysładzanie .Piwa ma wyjsc 15l 22°Blg. Jesli mam 7kg słodu to zaczynam od 24l wody(3.5x kg)?zgubiłem sie
kiedy przerwac filtrowanie ? Przy jakim litrażu/blg?
rozumiem ze z wysłodzin robie sobie słabe ciemne piwo ?
chmielenie 60'
marynka od razu 20g ?
lubelski w 30' 40g ?
burzliwa=2tyg?9-14°C
cicha=2,3,4 tyg?
grrryyy!
prosze o przeniesienie do kołyski
Comment