Porter

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • oldboy
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.11
    • 60

    Porter

    Cześć.
    Zabieram sie do warzenia swojego pierwszego portera.
    zasyp :
    pilzneński 2.3kg
    monachijski 3kg
    karmelowy jasny 0.4
    karmelowy ciemny 0.35
    Carafa (R) Special typ III 0.2
    pszeniczny 0.75
    carahell 0.5(miało byc 0.75 ale cos pomyliłem przy zamówieniu)
    chmiel
    marynka 20g
    lubelski 40g
    drożdże W 34/70
    skład zaczerpnięty z "centrum piwowarstwa"

    zacieranie:
    podgrzewam wode do 55°C i wsypuje wszystkie słody poza carafa na 10'
    62°-30'
    72°-30'
    sprawdzam skrobie i dodaje carafa
    podgrzewam do75°C i odstawiam gar na 30 min

    filtrowanie .
    Zastanawia mnie teraz wysładzanie .Piwa ma wyjsc 15l 22°Blg. Jesli mam 7kg słodu to zaczynam od 24l wody(3.5x kg)?zgubiłem sie
    kiedy przerwac filtrowanie ? Przy jakim litrażu/blg?
    rozumiem ze z wysłodzin robie sobie słabe ciemne piwo ?

    chmielenie 60'
    marynka od razu 20g ?
    lubelski w 30' 40g ?

    burzliwa=2tyg?9-14°C
    cicha=2,3,4 tyg?
    grrryyy!
    prosze o przeniesienie do kołyski
    Ostatnia zmiana dokonana przez oldboy; 2009-06-18, 10:38. Powód: nie ten dział :(
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oldboy Wyświetlenie odpowiedzi
    skład zaczerpnięty z "centrum piwowarstwa"
    Ekhm. Może raczej zainspirowany - bo ten nasz jednak inny jest


    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oldboy Wyświetlenie odpowiedzi
    filtrowanie .
    Zastanawia mnie teraz wysładzanie .Piwa ma wyjsc 15l 22°Blg. Jesli mam 7kg słodu to zaczynam od 24l wody(3.5x kg)?zgubiłem sie
    kiedy przerwac filtrowanie ? Przy jakim litrażu/blg?
    rozumiem ze z wysłodzin robie sobie słabe ciemne piwo ?
    Przy filtracji robisz pomiar blg brzeczki przedniej i w zależności od odczytu wysładzasz i rozrzedzasz tym brzeczkę do 20 blg (bo 2 blg Ci odparuje w trakcie gotowania) lub nie wysładzasz, tylko filtrat gotujesz, a potem (lub równoczesnie) wysładzasz resztę i robisz slabego ciemniaka
    Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2009-06-18, 10:55.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #3
      Witam ziomala

      Mała sugestia co do przerw, te które robisz są dobre do piwa 12 blg, do portera 22blg proponuję 50 - 60 minut w 62*C i 30 minut w 73*C. Musisz zapewnić drożdżom możliwość odfermentowania tak gęstej brzeczki inaczej zostanie na 10 blg i będzie syropek. Sam tak miałem i stoi do teraz, już ponad 3 lata i dalej syrop po 5 będzie może dobre.
      Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2009-06-18, 17:36.

      Comment

      • oldboy
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2008.11
        • 60

        #4
        Dzieki wam za sugestie.
        zrobie przerwy jak pisze Mark33,
        teraz tylko skonstruować pseudo lodówkę bo temp w piwnicy 18°C.

        Comment

        • oldboy
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2008.11
          • 60

          #5
          Do ilu powinien mi odfermentowac ten porter? po tygodniu zlazł z 23 do 7 °Blg

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oldboy Wyświetlenie odpowiedzi
            Do ilu powinien mi odfermentowac ten porter? po tygodniu zlazł z 23 do 7 °Blg
            Daj mu czas, jeszcze ze 2 blg zejdzie, a później daj mu dużo czasu na leżakowanie 9 miesięcy będzie dobrze a lepiej rok lub kilka Jak temperatura fermentacji? To główny czynnik wpływający na jej czas.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              A ja mam podchwytliwe pytanie - z jakiej okazji dodatek słodu pszenicznego do portera?

              Comment

              • oldboy
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2008.11
                • 60

                #8
                temp. fermentacji 10-13 °C ale pierwsze dwa dni było gorąco,koło 24
                Planuje przelać go na cichą za tydzień ,zastanawiam się tylko jak długo go na niej trzymać .
                @Krzysiu
                nie mam zielonego pojęcia .Dla lepszej piany?

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oldboy Wyświetlenie odpowiedzi
                  temp. fermentacji 10-13 °C ale pierwsze dwa dni było gorąco,koło 24
                  Planuje przelać go na cichą za tydzień ,zastanawiam się tylko jak długo go na niej trzymać .
                  Za tydzień chyba będzie dobrze, wcześniej pomiar blg, jak zejdzie 2 punkty to przelej na cichą, jak jeden to tym bardziej .

                  Comment

                  • oldboy
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2008.11
                    • 60

                    #10
                    ok.
                    Jak wrócę znad morza to przeleje na cichą .

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10788

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                      A ja mam podchwytliwe pytanie - z jakiej okazji dodatek słodu pszenicznego do portera?
                      dla piany zapewne
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #12
                        Porter przez to, że jest gęstsza brzeczkę nastawną, przy takim zacieraniu w ogóle nie ma problemów z pianą. Ma raczej problem z nadmiarem piany.

                        Dla mnie jest to zagadkowe przedsięwzięcie.

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Słód pszeniczny dodaje piwu aksamitności. Ja bym postawiła pytanie raczej odwrotnie: a czemu by NIE dodać? W końcu po to się piwo robi w domu, żeby poeksperymentować Piłam portera z dodatkiem słodu pszenicznego i nie zauważyłam, żeby mu to zaszkodziło. Oczywiście nasuwa się pytanie, czy pomogło Można dodać, można nie dodawać - wolna wola piwowara.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • oldboy
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2008.11
                            • 60

                            #14
                            Cześć.
                            Dzisiaj sprawdziłem portera i zszedł tylko do 6blg.Chciał bym butelkowac ale zastanawiam sie ile dać glukozy.Zawsze sypie miarką do butelki ,ale piwka nigdy nie zatrzymywały mi sie powyzej 4, 4.5°blg.Stąd pytanie sypać normalne miarki czy ująć do np. 3/4 wysokości?

                            Comment

                            • kolomar
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.12
                              • 175

                              #15
                              Robiłem w grudniu portera bałtyckiego. Z 22 zszedł też do ok 6 (może trochę mniej). Wtedy jeszcze używałem miarki z BA do dozowania cukru/glukozy. Dałem miarkę przeznaczoną do butelek 0,33 na 0,5 l. piwa. Miałem kilka granatów po czym zdecydowałem się odgazowywać resztę. Odgazowywałem już kilkanaście razy. Nauczyłem się, że czasem warto poczekać dłużej na 100% koniec fermentacji. Przy piwach dolnej fermentacji cukru daję ok. 60/70g. na 20l. W twoim przypadku przy takim blg. dałbym jeszcze mniej. Pozdrawiam.
                              Warzenie piwa

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X