Poczekaj jeszcze ze 2 dni - jeśli blg nie spadnie to butelkuj. Ile glukozy? Ja bym dał 60-70h na 10l. Ale ja lubię portery mało gazowane...
Porter
Collapse
X
-
Tak. W większości nawet za dużo. W tym sezonie głównie robiłem na drożdżach Budvar Lager. Zrobiłem 3 pilsy i jeżeli chodzi o nagazowanie, to ciężko jest je wlać do szklanki, tyle mają gazu. Żeby nie było, to do ciemnego na s-23 dałem 70g./24l. i też gazu muszę upuszczać. Tyle, że nie dam głowy, że drożdże zakończyły pracę, chociaż trzymałem piwo w okolicy 11*C przez miesiąc (2 tyg burzliwa + 2 tyg cichej). Blg. było ok 3. Nagazowanie byłoby super, gdyby mi w tym okresie temp. w piwniczce nie podskoczyła o jakieś 7/8 *C Siłą rzeczy ciśnienie w butelkach zwiększyło się również.
Można się w sprawie nagazowania posiłkować kalkulatorem: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/rec...l?11401547#tag
Wybieramy styl (Porteru Bałtyckiego nie ma, to coś z dolnej fermentacji)
Enter the desired volumes of CO2- czyli jak chcemy nagazować (wpisujemy wartości z przedziału odpowiedniego dla stylu co go wybraliśmy na początku)
Volume being bottled (gallons)- tu możemy podać pojemność w litrach, ale należy to wpisać odpowiednio 20L (dla 20 litrów)
Beer temperature at bottling (°F)- Tu też nie musimy się bawić w przeliczanie temp. jeśli wpiszemy w postaci 12C (dla 12 stopni C).
Corn Sugar- to jeśli się nie mylę odpowiednik glukozy
Cane Sugar- tą kratkę zaznaczamy jeśli używamy cukru.
Zrobiłem przykładową symulację i dla Koźlaka (Mailbock) średnio nagazowanego wg. stylu (2.4), butelkowanego przy 12*C, objętość warki 20L., używając cukru, kalkulator wyliczył mi 98g cukru
Oldboy. Zrobisz jak zechcesz, możesz przeprowadzić test i do 2 butelek sypnąć pół miarki do 0,33 na 0,5l. piwa i porównać nagazowanie po pół roku. Ty będziesz mądrzejszy i my będziemy, jak się z nami podzielisz wynikami...
PozdrawiamComment
-
Powoli dochodzę do podobnych wniosków. Szczególnie jeżeli piwo ma leżakować 3 miesiące i więcej to lepiej uważać z dodatkiem cukru.
Moje 3 ostatnie warki gazowałem ilością 2,5-3g/0,5L i w dwóch przypadkach wyszło przegazowane(jeden górniak i jeden dolniak).
O ile w jednym przypadku (górniaki) możliwe było że zbyt krótko trzymałem na cichej to warka 16 German Pilsner była butelkowana po 3 miesiącach od uwarzenia, dodałem jakieś 2,8g/0,5L a i tak wyszło przegazowane.Comment
-
Miałem kiedyś idealne nagazowanie po 3 miesiącach w butelkach, co z tego jak po miesiącu gazu nie było prawie wcale. Był to lager na S-23 bardzo klarowny przy rozlewie (2 miesiące cichej). Całość sprowadza się nie tyle do dawki do refermentacji dla ogółu piw, co wyczucie ile dane piwo będzie potrzebowało cukru czy glukozy. Parametrami pływającymi jest długość cichej, temperatura cichej, rodzaj i szczep drożdży oraz finalny czas pomiaru (piwo nasycone dobrze w 3 miesiącu po rozlewie będzie nasycone słabo po miesiącu i za mocno po 9 miesiącach). Ogólnie trzeba z wyczuciem bo same wzory piwa nie widzą i szczepu drożdży nie znająpodsumowując wywód u mnie raczej piwo przegazowane występuje co wolę od braku gazu
Comment
Related Topics
Collapse
-
alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach
Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...1 Photo-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Wszystkie piwa, łącznie z brzeczkowym napojem mają oprawę (i ety) związaną z dinoparkiem. To jest produkt poza główną linią i raczej tylko dlatego, że po sezonie, gdy nie ma takiego przerobu piw do jedzenia był czas (i wolne tanki), by urzeczywistnić marzenie piwowara na coś ekstra. Niestety...
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Cześć! To mój pierwszy post więc witam wszystkich
Dzisiaj pierwszy raz warzyłem własne piwo. Przygotowywałem się jak mi się wydaje dobrze, ale chyba popełniłem błąd. Po godzinach spędzonych na filmach instruktażowych Kopyra myślałem, że wszystko pójdzie super i...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Świetna Black IPA - utrzymana w stylu. Kolejne udane piwo od Opicy.
Pilsen, pale ale, crystal 150, carafa special I - to w zacierze. Citra, Galaxy i Columbus do chmielenia.
Alk. 6,2 Extr,15,5 IBU 65...-
Channel: Czechy
2022-11-06, 13:13 -
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Bazooka - DŁUGA - filtr do chmielin - gwint zewnetrzny 1/2 cala
- Akcesoria
Kapsle czarne 100 szt.
- Akcesoria
Myjka butelkowa Blast 3/4 cala
- Akcesoria
Suszarka do butelek - 44 szt....-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2019-11-05, 12:48 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment