Fermentacja pszenicznego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cambridgei
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.05
    • 124

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz
    Nie mam takich doświadczeń. Pszenicę zawsze przelewałem na cichą, a na cichej trzymałem zwykle 3-5 tyg. Teraz mam pszenicę na burzliwej na WB06, ale dopiero trzeci dzień. Wieczorem muszę sprawdzić, czy zapisywałem ekstrakt po burzliwej, teraz z głowy nie wpiszę, bo naprzemiennie używałem WB06 i Wyeast 3068.
    Nie wiem jaki miałeś ekstrakt wyjściowy, ale po 6 dniach 4 Blg. to raczej wskazuje, że fermentacja zachodzi prawidłowo.


    A tak z doświadczenia po tych 3-5 tygodniach cichej uzyskujesz piwo pszeniczne (nie wiem jake pszeniczne warzyłeś, ale mniejsza o to) klarowne, mentne z dużą ilością osadu czy tak powiedzmy tak pomiędzy?
    Bo mi właśnie na mentności najbardziej zależy, nigdy pszenicznego nie zacierałem wcześniej a na koński rozum cicha będzie powodowała klarowanie piwa (ale czy pszenicznego też??), a chciałbym uzyskać piwo o dość sporej mentności.
    W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

    Pozdrawiam
    Piotr

    Comment

    • wogosz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.12
      • 1007

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cambridgei
      mentne
      Tylko i wyłącznie mętne, mętność
      WB06 osiadają trochę lepiej niż płynne 3068, ale nigdy mi nie sklarowało się całkowicie. Piwo było zawsze silnie opalizujące, choć nie całkowicie mętne. Spróbuj po rozlaniu do butelek schłodzić je do 2-5 st. to jeżeli podczas zacierania wytworzyłeś białka rozpuszczalne to dodatkowo powinny powstać zmętnienia białkowe.

      Comment

      • cambridgei
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2009.05
        • 124

        #18
        Sorry, zasrana dysleksja
        W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

        Pozdrawiam
        Piotr

        Comment

        • cambridgei
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2009.05
          • 124

          #19
          Dziwne, mija 8 dzień burzliwej a Blg wynosi pomiędzy 3,5-4. Co może być przyczyną może ktoś wie, że tak słabo odfermentowuje skoro WB-06 podobno głębiej odfermentowują? (temperatura i wszystko inne było w porządku).

          Nie wiem co teraz zrobić czekać dalej czy zlewać na cichą? Czy jest jakaś maksymalna wartość czasu prowadzenia burzliwej, bo wszędzie podaje się 7 dni i cicha lub butelki, ale gdzieś czytałem na forum, że ktoś nawet 2 tygodnie prowadził burzliwą - z jakim skutkiem nie wiem.
          Ostatnia zmiana dokonana przez cambridgei; 2009-07-01, 17:35.
          W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

          Pozdrawiam
          Piotr

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cambridgei
            Dziwne, mija 8 dzień burzliwej a Blg wynosi pomiędzy 3,5-4. Co może być przyczyną może ktoś wie, że tak słabo odfermentowuje skoro WB-06 podobno głębiej odfermentowują? (temperatura i wszystko inne było w porządku).

            Nie wiem co teraz zrobić czekać dalej czy zlewać na cichą? Czy jest jakaś maksymalna wartość czasu prowadzenia burzliwej, bo wszędzie podaje się 7 dni i cicha lub butelki, ale gdzieś czytałem na forum, że ktoś nawet 2 tygodnie prowadził burzliwą - z jakim skutkiem nie wiem.
            Człowieku rewelacyjny wynik - tak ma być , udało Ci się to nad czym inni się głowią i kombinują , jakie były poprzednie pomiary ? Jeżeli blg stanęło to w butle.

            Comment

            • cambridgei
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2009.05
              • 124

              #21
              A jak dam w butelki przy takim wysokim Blg to nie będzie granat?
              W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

              Pozdrawiam
              Piotr

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #22
                Ja bym zrobił cichą. No ale zawsze robię.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cambridgei
                  A jak dam w butelki przy takim wysokim Blg to nie będzie granat?
                  Dlatego pytałem jakie były wcześniejsze pomiary, trzeba się upewnić że już nie pracuje. Jeżeli blg spada to czekać bądź cicha, Twoja decyzja.

                  Comment

                  • cambridgei
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2009.05
                    • 124

                    #24
                    Blg spadało bardzo powoli i taki wynik (4 Blg) jest od 3 dni mniejwiecej. Asekuracyjnie całość własnie zlewam na cichą.
                    Dzięki
                    W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

                    Pozdrawiam
                    Piotr

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • Kamil97
                      Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                      Kamil97
                      Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                      W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                      2023-04-05, 16:59
                    • SielskieWzgorze
                      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                      SielskieWzgorze
                      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                      W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                      ...
                      2024-02-19, 09:28
                    • Zaiksik
                      Trudne początki
                      Zaiksik
                      Witam
                      Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
                      Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
                      Wszystko...
                      2024-08-27, 17:13
                    • Mar11111
                      Początki z brewkitem...
                      Mar11111
                      Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                      ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                      2024-04-20, 14:46
                    • RomaNzRumunii
                      Vienna lager bardzo wolną fermentacja
                      RomaNzRumunii
                      Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
                      2022-01-25, 16:05
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...