Witam
Kieruje pytanie do bardziej doświadczonych piwowarów chociaz pewnie nieraz takie padło.
Warzę piwo pszeniczne Dunkelweizen 12 (moja druga warka) i mam pytanie czy fermentacja pszeniczniaków przebiega inaczej niż w przypadku piw jęczmiennych ? Chodzi mi to o to czy:
1. Drożdze do piw pszenicznych ( użyłem Safbrew WB-06) przeprowadzają fermentację "spokojniej" niż zwykłe drożdze górnej ferm. do piw jęczmiennch? - ( moja fermentacja w pierwszym dniu to jedynie cieńka warstwa pianki na powierzchni brzeczki).
2. Czy fermentacja pierwsza piwa pszenicznego trwa krócej niż piwa jęczmiennego?
Troche mnie niepokoi to, że mija drugi dzień fermentacji burzliwej i nie ma śladu po bulganiu w rurce (fermentor jest szczelnie zamkniety), co2 sie nie wydziela, bardzo nikła warstwa pianki.
3. Pytanie za 100pkt. Czy do piwa pszenicznego również prowadzi sie refermentację ( dosypanie 4g cukru do butelek przed rozlewem ) w butelkach ? Tak o pytam żeby nie mieć wątpliwości (zacierałem pierwszy raz więc moja wiedza opiera sie jedynie na poprzedniej warce z puszki) .
4. Nie wiem na ile dokładny jest termometr BA przyklejany na fermentor ale głównie niepokoi mnie to że w pierwszym dniu kiedy fermentacja przebiegała satysfakcjonująco wskazywał on 24 stopnie C. Zostawiłem na noc dziś otwarte okno kierując sie tym że zalecana temp. fermentacjo to 15-24 stopnie . Rano termometr na fermentorze wskazywał 23 stopnie więc teoretycznie wszystko ok, ale właśnie zaobserwowałem niepokojące objawy okisane w pkcie 2. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia co do dokładności naklejanych termometrów z BA? Może wskazuje 23 stopnie a tak naprawde jest 13?: kwiatek:
Pozdrawiam
Kieruje pytanie do bardziej doświadczonych piwowarów chociaz pewnie nieraz takie padło.
Warzę piwo pszeniczne Dunkelweizen 12 (moja druga warka) i mam pytanie czy fermentacja pszeniczniaków przebiega inaczej niż w przypadku piw jęczmiennych ? Chodzi mi to o to czy:
1. Drożdze do piw pszenicznych ( użyłem Safbrew WB-06) przeprowadzają fermentację "spokojniej" niż zwykłe drożdze górnej ferm. do piw jęczmiennch? - ( moja fermentacja w pierwszym dniu to jedynie cieńka warstwa pianki na powierzchni brzeczki).
2. Czy fermentacja pierwsza piwa pszenicznego trwa krócej niż piwa jęczmiennego?
Troche mnie niepokoi to, że mija drugi dzień fermentacji burzliwej i nie ma śladu po bulganiu w rurce (fermentor jest szczelnie zamkniety), co2 sie nie wydziela, bardzo nikła warstwa pianki.
3. Pytanie za 100pkt. Czy do piwa pszenicznego również prowadzi sie refermentację ( dosypanie 4g cukru do butelek przed rozlewem ) w butelkach ? Tak o pytam żeby nie mieć wątpliwości (zacierałem pierwszy raz więc moja wiedza opiera sie jedynie na poprzedniej warce z puszki) .
4. Nie wiem na ile dokładny jest termometr BA przyklejany na fermentor ale głównie niepokoi mnie to że w pierwszym dniu kiedy fermentacja przebiegała satysfakcjonująco wskazywał on 24 stopnie C. Zostawiłem na noc dziś otwarte okno kierując sie tym że zalecana temp. fermentacjo to 15-24 stopnie . Rano termometr na fermentorze wskazywał 23 stopnie więc teoretycznie wszystko ok, ale właśnie zaobserwowałem niepokojące objawy okisane w pkcie 2. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia co do dokładności naklejanych termometrów z BA? Może wskazuje 23 stopnie a tak naprawde jest 13?: kwiatek:
Pozdrawiam
Comment